Η παραπλάνηση που υπήρξε από δημοσιεύματα στην Ελλάδα με την "EAST MED ACT" του US CONGRESS

Σε συζήτηση με διαδικτυακό φίλο, αναφέρθηκα στην μεγάλη παραπλάνηση που υπήρξε από δημοσιεύματα και αναλυτές που δεν διάβασαν τι ακριβώς έλεγε η συγκεκριμένη πράξη, αλλά παρασύρθηκαν από τον τίτλο θεωρώντας ότι η πράξη νομοθετούσε υπέρ της κατασκευής του East Med.

Μεγάλο λάθος και επεξηγώ γιατί:
Η "Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act ( S.1102 — 116th Congress (2019-2020))" δεν πήρε την ονομασία της από τον αγωγό EastMed που προωθούμε εμείς, αλλά από την στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean) .

Συγκεκριμένα στην αρχή ακόμη του κειμένου της πράξης του Κογκρέσου, ξεκαθαρίζεται ο σκοπός:
«To promote security and energy partnerships in the Eastern Mediterranean, and for other purposes.»

Και στην συνέχεια του κειμένου αναφέρεται στην στρατηγική σχέση των ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος και αναλύει τα σημαντικά ζητήματα ενέργειας, φυσικού αερίου καθώς και ενεργειακής ασφάλειας που προκύπτουν λόγω των σημαντικών ερευνών που γίνονται στην περιοχή και της πιθανότητας μεγάλων κοιτασμάτων.
Η μόνη αναφορά στον αγωγό EastMed είναι στην παρ΄2 (υποπαρ. 13) και μόνο εκεί, και επ’ ουδενί επικυρώνει είτε νομοθετεί υπέρ της κατασκευής του αγωγού EastMed όπως τον έχουμε βαφτίσει.

Συγκεκριμένα λέει:
«The proposed Eastern Mediterranean pipeline if commercially viable would provide for energy diversification in accordance with the European Union’s third energy package of reforms.»
Στην Ελλάδα, πολύ βιαστικά τα ΜΜΕ αλλά και πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι ο τίτλος “East Med Act” του Κογκρέσου νομοθετεί υπέρ του σχεδιαζόμενου αγωγού, πράγμα τελείως ψευδές, γιατί το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αμερικανική στρατηγική στην περιοχή, στα προβλήματα στις σχέσεις των κρατών της περιοχής, στην άρση των απαγορεύσεων όπλων για την Κύπρο κλπ., καθώς και στην άρνηση να δώσουν τα F-35 στην Τουρκία.

Το δε non-paper καθόλου άτυπο είναι, με δεδομένο ότι και στην προαναφερόμενη νομοθετική πράξη (που δεν αφορά σαφώς νομοθετική επικύρωση του αγωγού), υπάρχουν επιφυλάξεις για τον αγωγό και την βιωσιμότητά του.
Το σημαντικό στο non paper είναι ότι θέτει το ζήτημα του κινδύνου πρόκλησης εντάσεων στην περιοχή εάν προχωρήσει ο αγωγός, πράγμα που τίθεται για πρώτη φορά έστω και με non paper

ΣΗΜ: Tο non paper ως έγγραφο είναι κάτι ανάλογο με το «aide-mémoire», σύμφωνα με το πρωτόκολλο χρησιμοποιείται βοηθητικά ως ενισχυτικό και βοηθητικό εργαλείο μεταξύ υπηρεσιών.
Eχει την ισχύ ενός εγγράφου που λειτουργεί παράλληλα με την επίσημη θέση ή ενημέρωση στο πλαίσιο εσωτερικής θεσμικής διαδικασίας. Συνεπώς τα non paper μεταξύ κρατικών υπηρεσιών είναι συνηθισμένη πρακτική για οδηγίες και έγκυρα.

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια