Απίστευτος εμπαιγμός των συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών

Ο πανούργος συντάκτης της (ν)τροπολογίας με τον όρο της «νόμιμης μόνιμης» διαμονής καθιστά τα 32 (ή 30 τελικά) χρόνια δώρον άδωρον για τους Βορειοηπειρώτες. Για τον απλό λόγο ότι ουδείς μα ουδείς τους (ακόμη κι αυτοί που αψήφησαν τα συρματοπλέγματα το 1990 με κίνδυνο της ζωής τους) αξιώθηκε να εξασφαλίσει «μόνιμη νόμιμη διαμονή».
Διαβάζω ξανά και ξανά την αποκαλυπτική ηλεκτρονική καταχώριση του «Ελεύθερου Τύπου» με τίτλο «Συντάξεις Βορειοηπειρωτών - Στα 32 χρόνια η διαμονή» και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Την ανακούφιση της πρώτης ανάγνωσης του καλοπροαίρετου τίτλου (θύμα, θέλω να πιστεύω, και ο ίδιος ο συντάκτης, της βιασύνης του να διαλαλήσει το... καλό νέο) διαδέχεται μια βαθιά πικρία και απογοήτευση.

Ποια εθνική σύνταξη με 32 χρόνια διαμονής; Ποια «πρώτη αλλαγή» στο άρθρο νόμου 4387/2016; Για κεκαλυμμένη υιοθέτηση του «εκτρώματος Κατρούγκαλου» πρόκειται και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή του. Ο πανούργος συντάκτης της (ν)τροπολογίας (καθ’ υπόδειξιν, λέτε;) με τον όρο της «νόμιμης μόνιμης» διαμονής καθιστά τα 32 χρόνια δώρον άδωρον για τους Βορειοηπειρώτες. Για τον απλό λόγο ότι ουδείς μα ουδείς τους (ακόμη κι αυτοί που αψήφησαν τα συρματοπλέγματα το 1990 με κίνδυνο της ζωής τους) αξιώθηκε να εξασφαλίσει «μόνιμη νόμιμη διαμονή»: την άδεια διαμονής (δόθηκε ένα φεγγάρι και σταμάτησε) και άδεια εργασίας (ποτέ και σε καμία περίπτωση) που σύντομα θα ζητούνται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, ανά την επικράτεια, ή θα αφήνεται στη διακριτική τους ευχέρεια, με ιστορίες απείρου κάλλους, όπως γίνεται μέχρι τώρα.
Έτσι, στην πράξη το έτος αφετηρίας μεταφέρεται στο 1998 και η μία δεκαετία περίπου, αυτή με την οποία «ξορκίζεται» η αυθαίρετη και παράλογη 40ετία Κατρούγκαλου, πάει περίπατο και οι απόμαχοι Βορειοηπειρώτες θα βρεθούν και πάλι με τη βασική σύνταξη πετσοκομμένη. Στα 288 ευρώ για τους συνταξιοδοτούντες το 2022, στην καλύτερη περίπτωση. Ο,τι αφαιρείται θεωρητικά με τα 32 έτη, ακυρώνεται στην πράξη με τον όρο της «νόμιμης μόνιμης διαμονής». Βλέπετε, ούτε γάτα ούτε ζημιά...

Η δεύτερη «γενναιόδωρη αλλαγή»; Αυτή του επανυπολογισμού για τους μετά το 2016 συνταξιοδοτούμενους, που τους δίνει το πολύ, σύμφωνα με τον αποκαλυπτικό πίνακα, 48 έως 72 ευρώ μηνιαίως (ούτε αναδρομικά;!!); Με αυτά τα ψίχουλα από τα «εκ της τσέπης τους κλεμμένα» του νόμου Κατρούγκαλου θα ξεγελάσουν τους απόμαχους της ζωής Βορειοηπειρώτες, έπειτα από 30 και πλέον χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Ελλάδα;
Αλήθεια, τα γνωρίζουν και τα πιστεύουν αυτά εκεί στη Νέα Δημοκρατία; Και δεν εννοώ μόνο τα… τζιμάνια αυτής της «άχαρης κοπτοραπτικής», που νομίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση έχουν να κάνουν με μια ανίσχυρη, μικρού εκτοπίσματος, κοινωνική ομάδα και στη χειρότερη με χάννους. Ναι ναι, καλά διαβάσατε, με «χάννους», διότι πλέον οι Βορειοηπειρώτες δεν πιστεύουν απλώς ότι αδικούνται κατάφωρα, αλλά προσβάλλεται και η ίδια τους η νοημοσύνη.

Και αυτό είναι που τους κάνει να εξανίστανται και να εξοργίζονται περισσότερο. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως η περίφημη «αποκατάσταση της αδικίας», διά στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού (προς τι, αλήθεια, το σόου της δημόσιας υπόσχεσης στον ταλαντούχο συμπατριώτη μας Χρήστο Μάστορα!) ακυρώνεται με τον πιο ανέντιμο τρόπο πληγώνοντας βαθιά τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν πως είναι πολίτες «δευτέρας κατηγορίας» στην ίδια τους την πατρίδα. Και αναρωτιούνται ξανά και ξανά, είναι δυνατόν, παρά τα όποια μνημονιακά τερτίπια (διότι αυτό είναι η περίφημη «εθνική σύνταξη»), με ίδιο χρόνο εργασίας και ίδιες ασφαλιστικές εισφορές να παίρνουν πολύ κατώτερη σύνταξη από τους Ελλαδίτες; Να παραβιάζεται τόσο κατάφωρα η βασική συνταγματική αρχή της ανταποδοτικότητας της σύνταξης, αλλά και αυτές της ισονομίας και ισοπολιτείας;
Κοιτάξτε, για σύνταξη, για δεδουλευμένα πρόκειται -όχι για επιδόματα και χάρες- που η δίκαιη απόδοσή τους είναι αυτονόητο χρέος της πολιτείας και του κάθε νομοθέτη. Μόνο που εν προκειμένω ο περίφημος νομοθέτης αποφάσισε: Ουδείς συνταξιούχος Βορειοηπειρώτης με πλήρη εθνική σύνταξη, αυτή που μετά βίας εξασφαλίζουν οι περισσότεροι με τα δύσκολα συντάξιμα χρόνια στα γιαπιά της βιοπάλης. Οχι μόνο φέτος αλλά για χρόνια, μέχρι το 2030 (γιατί όχι και για μετά;) με την ανά έτος προσθήκη του ορίου, εφαρμόζοντας το «μαρτύριο του Τάνταλου»..

Οσονούπω, λένε, η διατυμπανιζόμενη αυτή «ευνοϊκή ρύθμιση-διόρθωση», που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, θα γίνει νόμος του κράτους. Τώρα που η κλεψύδρα άρχισε να μετράει αντίστροφα, με την αγωνία των Βορειοηπειρωτών να κορυφώνεται και την παραδοχή της σοφής ρήσης «πως ένα πράγμα είναι απαραίτητο για να θριαμβεύσει η αδικία, αρκεί οι καλοί να μην κάνουν τίποτα», αυτοί οι τελευταίοι, που πιστεύουμε δεν είναι λίγοι και στα έδρανα της Βουλής, δεν είναι η ώρα να σπεύσουν να κάνουν κάτι και να γυρίσουν το παιχνίδι ώστε να γίνει το σωστό; Να δικαιώσουν τους «ομογενείς με αλβανική υπηκοότητα»;1

ΥΓ. Με τη συνέντευξή του, κυριακάτικα, δέκτης προφανώς της κατακραυγής των Βορειοηπειρωτών, ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε να μειώσει στα 30 τα χρόνια διαμονής, κάνοντας λόγο για «Ελληνες Βορειοηπειρώτες». Χωρίς όμως ουσιαστική απάντηση στην εύλογη ανησυχία τους για τον όρο της «νόμιμης μόνιμης διαμονής» και την πραγματική λύση, αυτή της κατάργησης της παράλογης αυτής προϋπόθεσης.

1. Τι εύρημα και αυτό! Εδώ οι συντάκτες της διάταξης χτύπησαν διάνα. Οι Βορειοηπειρώτες τούς επιστρέφουν μετά βδελυγμίας τη νεόκοπη αυτή ντροπιαστική ταυτότητα.

Ενας «ομογενής με αλβανική υπηκοότητα» δημοσιογράφος
Από την έντυπη έκδοση της «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια