Χατζηδάκης: «Πλήρης Εθνική Σύνταξη με την υποχρέωση 30 ετών διαμονής για τους Βορειοηπειρώτες»

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου μεταξύ των άλλων ρωτήθηκε και για τις συντάξεις των ομογενών. Ο κύριος Χατζηδάκης απάντησε πως στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του ΕΦΚΑ θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα αλλάζουν τα έτη διαμονής για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο, εκτός από αυτά, εκκρεμεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για τις συντάξεις των ομογενών...
Χατζηδάκης: Είναι αλήθεια ότι υφίσταται μια αδικία για τις εθνικές συντάξεις των Ελλήνων Ομογενών: των Βορειοηπειρωτών, αλλά και των Ελλήνων Ποντίων που έχουν έρθει από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η αδικία αυτή προέκυψε με την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της πλήρους εθνικής σύνταξης στους ομογενείς τη διαμονή επί 40 χρόνια στην Ελλάδα (από την ηλικία των 15 ετών). Προϋπόθεση την οποία ήταν αδύνατο να εκπληρώσουν, δεδομένου ότι τα σύνορα άνοιξαν το 1990. Αποκλείονταν έτσι ουσιαστικά οι ομογενείς από τη λήψη πλήρους ποσού εθνικής σύνταξης.
Σας λέω λοιπόν σήμερα ότι θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, η οποία θα κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στους Ομογενείς. Με την προτεινόμενη διάταξη, αλλάζουμε τα 40 έτη διαμονής σε 30 για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, διότι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλλινοστήσουν στην Ελλάδα πριν το 1990. Διευκολύνουμε, έτσι, την απονομή από 01/01/2022 πλήρους εθνικής σύνταξης στους ανθρώπους αυτούς.
Ταυτόχρονα, αυξάνουμε σε πραγματικούς όρους την εθνική σύνταξη που λαμβάνουν, διότι, μέχρι τώρα αυτή υπολογιζόταν σε σχέση με το πόσο υπολείπονται τα χρόνια της διαμονής τους από τα 40 χρόνια (π.χ. πλήρης εθνική σύνταξη στα 40 χρόνια, 50% της εθνικής σύνταξης στα 20 χρόνια διαμονής κοκ, μέχρι το ελάχιστο των 15 ετών). Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια, πλέον, κάθε ένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Πρόκειται για μία έμπρακτη αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η Πολιτεία χρωστούσε στους ομογενείς μας!

Μια λύση που έρχεται σε αντίθεση με την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βορειοηπειρωτών, με την πλευρά του Υπουργείου να διατείνεται πως αυτό ζητήσαν οι εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτών στην συνάντηση. Αναφερόμενο στην συνάντηση της 15ης Νοεμβρίου και στο υπόμνημα που κατέθεσε η επιτροπή Τζομάκα-Ταμπάκου με το οποίο ζήτησαν τη θέσπιση του κριτηρίου των 30 ετών (αντί των 40). Για το Υπουργείο το ζήτημα έχει «κλειδώσει» από τα μέσα Νοεμβρίου και πως εφαρμόζουν «αυτά που ζητήσατε» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια