Επισημάνσεις σχετικά με τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία

Επισημάνσεις σχετικά με τα συμβαίνοντα στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ:
  • Είναι μια επιχείρηση που σχεδιάστηκε και διεξάγεται με απόλυτη ακρίβεια από ρωσικής πλευράς και παντελή έλλειψη προετοιμασίας από ουκρανικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ζελένσκι κήρυξε γενική επιστράτευση αφού είχε ήδη ξεκινήσει η ρωσική επίθεση.
  • Έλλειψη διάθεσης για οποιαδήποτε αντίσταση από ουκρανικής πλευράς γεγονός που το κατέδειξαν οι φάλαγγες χιλιομέτρων από αυτοκίνητα με σκοπό να απομακρυνθούν από τις μεγάλες πόλεις, στα οποία δεν επέβαιναν μόνο υπερήλικες και γυναικόπαιδα αλλά και νεαρά άτομα. Δεν νομίζω να φαντάζεται κάποιος ότι θα μπορούσε να δει τέτοιες εικόνες σε ανάλογη περίπτωση στο Ισραήλ.!
  • Παρά την απόλυτη αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας υπήρξε πολύ γρήγορη κατάρρευση του συστήματος αεράμυνας, καθόσον λίγες ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης ρωσικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κίεβο κατευθυνόμενα στο αεροδρόμιο της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση από ρωσικής πλευράς ήταν απόλυτα επιτυχής.
  • Οι επιχειρήσεις στο έδαφος διεξάγονται σε περιορισμένη κλίμακα και με καθυστέρηση από τις ρωσικές δυνάμεις, αν ισχύουν αυτά που βλέπουμε στα ΜΜΕ, ενδεχομένως για την αποφυγή απωλειών αμάχων.
  • Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων κυρίως από εικόνες μέσα στις πόλεις, προσομοιάζει περισσότερο με παρέλαση παρά με επιθετική επιχείρηση σε εχθρικό έδαφος. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντιπαράθεση από ουκρανικές δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανισορροπία στρατιωτικής ισχύος κάποια αντίσταση έστω περιορισμένης κλίμακας θα ήταν αναμενόμενη.
  • Υπήρξαν προσβολές στα δυτικά της Ουκρανίας πολύ κοντά στα πολωνικά σύνορα, προκειμένου ενδεχομένως να σταλεί ένα μήνυμα και στο ΝΑΤΟ.
  • Τέλος να τονιστεί για μια ακόμα φορά η επιλεκτική ευαισθησία της Δύσης για κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ είναι "ΤΥΦΛΗ" στην εδώ και 50 χρόνια τουρκική βαρβαρότητα στην Κύπρο που έχει κουρελιάσει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Λάμπρος Τζούμης
Αντιστράτηγος Ε.Α.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια