Ψηφίστηκε η διάταξη για την εθνική σύνταξη των ομογενών

Υπέρ του άρθρου 60 για την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο επέμειναν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η διάταξη για την εθνική σύνταξη τω ομογενών θέλει βελτίωση. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να υιοθετήσει τις τροπολογίες της αντιπολίτευσης που προέβλεπαν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα μόνιμης και νόμιμης διαμονής να είναι τα 15 έτη, όσα και τα έτη ασφάλισης που απαιτείται να έχει κάποιος για να λάβει το ελάχιστο ποσό της εθνικής σύνταξης.

Με την διάταξη αυτή οι ομογενείς υποχρεούνται να έχουν 30 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής, ως προυποθέση, για να λάβουν το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.
Με την διάταξη δεν υπάρχει μέριμνα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να πιστοποιούν την νομιμότητα της διαμονής τους πριν το 1999, όταν άρχισε να χορηγείται το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό θα διευθετηθεί μελλοντικά με απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια