Το Ηπειρώτικο κομιτάτο και η δράση του

Πώς οργανώθηκε το Ηπειρωτικό Κομιτάτο - Η στελέχωσή του - Ο ρόλος της Εκκλησίας - Ένοπλες συγκρούσεις - Η μάχη της Κοσοβίτσας (1912)

Η Ήπειρος ήταν μία από τις περιοχές που έμεινε έξω από τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους το 1830. Ωστόσο οι Ηπειρώτες δεν έμειναν αδρανείς. Το 1854 κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου στην Ήπειρο ξέσπασαν εξεγέρσεις που επεκτάθηκαν και στη γειτονική Θεσσαλία. Παρά τις αρχικές τους επιτυχίες οι επαναστάτες ηττήθηκαν στο Πέτα και η προσπάθειά τους είχε άδοξο τέλος.

Αλλά και το 1878 νέα εξέγερση των Ηπειρωτών, οι οποίοι θέλησαν να επωφεληθούν από τον ρωσοτουρκικό πόλεμο, καταπνίγηκε από τα οθωμανικά στρατεύματα. Οι επαναστάτες είχαν καταφέρει αυτή τη φορά να ελευθερώσουν προσωρινά τα Τζουμέρκα και το Δέλβινο. Το 1881 ένα μικρό κομμάτι της Ηπείρου ως το παλιό θρυλικό γεφύρι της Άρτας, ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Νέες ένοπλες επαναστατικές ομάδες συγκροτήθηκαν που συνέχισαν τον αγώνα για απελευθέρωση όλης της Ηπείρου. Η ατυχής έκβαση του πολέμου του 1897 καταρράκωσε το ηθικό των κατοίκων της.

Σχόλια