Δρόπολη: Πραγματοποιήθηκε στη Σωτήρα το «Mourgana Mountain Run»

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στη Σωτήρα Άνω Δρόπολης η Εκδήλωση "Mourgana Mountain Run", στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 αθλητές από το χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, από Αλβανία και Ελλάδα. Τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβης της Ελλάδας Σοφία Φιλιππιδου και άλλοι διπλωμάτες της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αλβανία. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο «Μουργκάνα Δράσις» και το Δήμο Δρόπολης, καθώς και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα.
Οι λιχουδιές που προετοίμασε για τους φιλοξενούμενους η κυρία Βαλεντίνα Ρουτζιου με τους συνεργάτες της, καθώς και η προσφορά των εθελοντών του Συλλόγου Σωτηριωτων, συντέλεσαν στην άρτια διοργάνωση αυτής της Εκδήλωσης.


Οι αθλητές αγωνίστηκαν στο αγώνισμα των 5 και 15 χμ. Αν και σε αυτές τις Αθλητικές Δραστηριότητες είναι όλοι νικητές, για στατιστικούς λόγους αναφέρουμε ότι για τους άντρες στο αγώνισμα των 5 χμ νικητής ήταν ο Πέτρος Λωλης και στο αγώνισμα των 15 χμ ο Αλέξανδρος Τζουμάκας. Ενώ για τις γυναίκες, νικήτρια στα 5 χμ ήταν η Εμμανουέλα Μάλε και στα 15 χμ η Έλλη Τσιώνη.
Ωστόσο, πέραν της προσφοράς των χορηγών, αξίζει να σημειώσουμε πως στους αγώνες έλαβαν μέρος οι Δροπολιτες επιχειρηματίες Βασίλης και Χρήστος Νάτσης, καθώς και η Πρέσβης της Ελλάδας, Σοφία Φιλιππίδου, μαζί με άλλους διπλωμάτες και υπαλλήλους της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

Αθλητές από τα χωριά μας, από Γιάννενα, από Τίρανα, από Πάτρα, Μπεράτι, Ηγουμενίτσα, Βέροια, Ελμπασάν , καθώς και οι 35 Σωτηριωτες που ήρθαν από Αθήνα, πέρασαν το μήνυμα πως ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς, με τις σημαίες της Ελλάδας και της Αλβανίας να κυματίζουν ειρηνικά. Ευχόμαστε τέτοιες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται όσο πιο συχνά γίνεται και να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους!


Mourganas Mountain Run
Η εθελοντική ομάδα MOURGANAS ACTION και το δημαρχείο Δρόπολης με την υποστήριξη της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα και του γενικού ελληνικού προξενείου Αργυροκάστρου στην Αλβανία συνδιοργανώσαν τον αγώνα ορεινού τρεξίματος με ονομασία MOURGANAS MOUNTAIN RUN που έγινε στις 18 Ιουνίου 2022
Ο αγώνας διεξήχθη στο χωριο Σωτηρα που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της κοιλάδας της Δεροπολης
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη μύηση στον υγειή αθλητισμό, την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον και προσβλέποντας σε συμμετοχές από Ελλάδα και Αλβανία εκπέμποντας μηνύματα συνύπαρξης, αδελφοσύνης, ειρήνης!
Πανέμορφες φυσικές εικόνες, πυκνοφυόμενα καταπράσινα τοπία εναλλασσόμενα με αμφιθεατρικες θεάσεις της γραφικής Σωτήρας υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία


Αγώνας 15 χιλιομέτρων: Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο ελαφρώς κατηφορικό περίπου 3,5 χιλιόμετρα. Ακολουθεί ανηφορικός χωματόδρομος και στο 5ο περίπου χιλιόμετρο συναντάμε το χωριό Λοβινα. Διασχίζοντας την πλατεία του χωριού συνεχίζουμε κυκλικά μέσα από αμπελώνες και ακολουθούμε στη συνέχεια ανηφορικό τσιμεντοστρωμενο δρόμο και περίπου στο 8ο χιλιόμετρο φτάνουμε στο χωριό Κρυονερι. Συνεχίζοντας για αλλά 200 μέτρα ανηφορικά μετά το χωριό Κρυονερι στο σημείο ράχη του Σουλου ακολουθούμε κατηφορικό μονοπάτι για 1,5 χιλιόμετρο περίπου και αρχίζουμε ανηφορικό μονοπάτι περιμετρικά του χωριού Σωτήρα. Συνεχίζουμε αμφιθεατρικά του χωριού Σωτήρα για αλλά 5 χιλιόμετρα περνώντας από σημεία όπως: πηγή αγριουδας, παρεκκλήσι του Άι Λια, πηγή Ζουλιτσας, ράχη του Μακου, πηγή Μπουσταρας, ράχη του Γκίνη, πηγή μάνας. Η διαδρομή αυτή περιέχει εναλλασσόμενα τμήματα ανάβασης κατάβασης. Το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο είναι ελαφρώς κατηφορικό ως το σημείο του τερματισμού στο σημείο του χωριού.

Αγώνας 5 χιλιομέτρων: Διαδρομή 2,5 χιλιομέτρων ελαφρώς κατηφορική σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και επιστροφή ανηφορικα στην ίδια διαδρομή.

Σχόλια