Η Αλβανική Κυβέρνηση εγκρίνει τον νέο δικαστικό χάρτη

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε έναν νέο δικαστικό χάρτη που συνεπάγεται σαρωτικές αλλαγές στον αριθμό των δικαστηρίων της χώρας, παρά την κριτική από δικαστές και δικηγόρους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ulsi Manja έκανε την ανακοίνωση την Πέμπτη (21 Ιουλίου), αποκαλύπτοντας επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, τα έξι εφετεία της χώρας θα συγχωνευθούν όλα σε ένα ίδρυμα με έδρα τα Τίρανα. Από την 1η Μαΐου 2023, ο αριθμός των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων θα μειωθεί σε 12 από 29 που είναι σήμερα. Επίσης, θα υπάρχουν μόνο δύο διοικητικά δικαστήρια (στη Λούσνια και τα Τίρανα αντίστοιχα), από τα 6 που είναι σήμερα, που θα εφαρμοστούν έως τον Ιούλιο του 2023 .
« Ο νέος δικαστικός χάρτης έχει αρκετές καινοτομίες, θα τυποποιήσει τον μέσο χρόνο που θα χρειαστεί για την έκδοση των αποφάσεων. Θα μειώσει το κόστος παροχής δικαιοσύνης», είπε ο Manja.

Το σχέδιο νόμου θα μεταφερθεί πλέον στην Αλβανική Βουλή για έγκριση.
Στο παρελθόν, το αλβανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση επιδιώκει να αντιμετωπίσει την υστέρηση στα αλβανικά δικαστήρια που προκαλείται από την απουσία ενεργών δικαστών. Οι μισοί δικαστές και εισαγγελείς που έχουν περάσει από δικαστικό έλεγχο απολύθηκαν, προκαλώντας σημαντικές κενές θέσεις και καθυστερήσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες, δικηγόροι σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν διάφορα μποϊκοτάζ και διαμαρτυρίες κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις και θα δυσκολέψει τους Αλβανούς πολίτες να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

ΕΕ: Ο νέος δικαστικός χάρτης βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων στην Αλβανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε σε σχέση με την έγκριση του νέου δικαστικού χάρτη από το Συμβούλιο Υπουργών.
Μέσω μιας αντίδρασης στη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ΕΕ εξέφρασε την έγκρισή της λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστηρίων της Αλβανίας.

Σύμφωνα με την ΕΕ, ο νέος χάρτης συντάχθηκε από την KLGJ ως αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης με ειδικούς του μπλοκ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
«Η σημερινή υιοθέτηση του νέου δικαστικού χάρτη από το Συμβούλιο Υπουργών είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστηρίων στην Αλβανία. Ο νέος χάρτης, που αναπτύχθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, είναι το αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης διαδικασίας διαβούλευσης και έχει αναπτυχθεί με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ένα σταθερό σχέδιο υλοποίησης είναι πλέον το κλειδί», ανέφερε η αντίδραση.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια