Ένα άκρως τουριστικό ταξίδι στην ιδιαίτερη πατρίδα μας


Χωριά έρημα, μοναστήρια που "αναστενάζουν" και οι εναπομείναντες ακρίτες να επιμένουν.

Να αψηφούν τις δυσκολίες της ζωής στις ορεινές περιοχές, στις οποίες απουσιάζουν ακόμη οι βασικές υποδομές για να ζει κανείς. Συνεχίζουν να ακολουθούν τα δικά τους πιστεύω και την καρδιά που χτυπά για αυτη την πατρίδα.
Και πώς γίνεται να αγαπήσει κάνεις αυτόν τον τόπο τόσο πολύ που επιμένει και θυσιάζεται όντας οι δυσκολίες να είναι αμέτρητες;!

Αναρωτήθηκες ποτέ;

Κι όμως, πολλοί ίσως ξέρουμε τι τους κρατάει εδώ. Στην πατρογονική τους γη, όμως υπάρχουν και άτομα που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα μέσα μας πως γίνεται να έχουν τόσο ισχυρό δεσμό μεταξύ τους, άκριτης-πατρίδα! Αλλά ίσως πάλι, να μην έχεις μπει σε αυτή την διαδικασία σκέψης!
Αλλά εμείς, αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, πέραν από τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν λόγο της πανδημίας, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα το ίδιο μας το σπίτι. Πράγμα που μας βοήθησε να σχηματίσουμε μια άλλη εικόνα για τον τόπο μας. Με ριζικές αλλαγές από την θεωρητική εικόνα που σχηματίζουμε πολλές φορές στα καφενεία και στα τραπέζια.

Θα μπορούσε κανείς να σταθεί σε πολλά σημεία, αρνητικά και θετικά, αλλά θα αναφερθούμε μόνο στο ότι οι λίγοι κάτοικοι, κάνουν τα πάντα με νύχια και με δόντια για να σταθούν "όρθιοι". "Δαγκώνουν καμμένο σίδερο", όπως συνηθίζουν κάποιοι να λένε στα χωριά μας για τα βγάλουν πέρα. Αλλά μολαταύτα, η υποδοχή τους είναι τόσο διαφορετική που σε αγγίζει μέσα σου. Η χαρά τους εκφράζεται με λέξεις και με πράξεις, χωρίς να λείπει το ξεχωριστό χαμόγελο τους ποτέ, από τα κουρασμένα πρόσωπα τους.

Γι αυτό το λόγο, το σλόγκαν της χρονιάς αυτής, για όσα πεζοπορικά, οδοιπορικά ταξίδια θα μπορέσουμε να κάνουμε θα είναι:
"Ο τόπος αν δεν περπατηθεί, δεν γίνεται να αγαπηθεί"

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε κάτι από μια παλιότερη δημοσίευση μας:
Αναγνώστη, αν κάποτε σου δωθεί η ευκαιρία να επισκεφτείς αυτά τα μέρη άρπαξε την και μην την χάσεις. Είμαστε σίγουροι πως και εσύ θα νιώσεις πολλά.
Θα αισθανθείς την ελευθερία σε αυτό το μεγαλείο και τα συναισθήματα που θα σε κυριεύουν θα ναι πολλά. Θα γνωρίσεις τον τόπο μας/σου. Θα δώσεις χαρά σε αυτούς τους λίγους μόνιμους κατοίκους μόνο με την παρουσία σου. Την έχουν τόσο πολύ ανάγκη!



Σχόλια