Ενθουσιασμός σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Τίρανα για τον συμβιβασμό Σκοπίων - Σόφιας

Ε.Ε., ΗΠΑ και Αλβανία χαιρέτισαν την έγκριση από τη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, της γαλλικής πρότασης για τον συμβιβασμό Σκοπίων-Σόφιας.
«Συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ψηφοφορία που τώρα ανοίγει το δρόμο για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σύντομα. Ήταν μια ιστορική ευκαιρία και την εκμεταλλεύτηκε. Ένα μεγάλο βήμα στην πορεία σας προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Το μέλλον σου», έγραψε εκ μέρους των Βρυξελλών, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι HΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας να κάνει το επόμενο βήμα στην πορεία ένταξης της χώρας προς την Ε.Ε.» δήλωσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
«Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες διαστάσεις που επιτεύχθησαν με αυτόν τον συμβιβασμό, ο οποίος αναγνωρίζει και σέβεται την πολιτιστική ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας και τη μακεδονική γλώσσα. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Βόρεια Μακεδονία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που περιλαμβάνει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ισχυρότερη και πιο ευημερούσα. Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε μία νέα δυναμική και να εργαστούμε για τα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με την έγκριση της πρότασης αυτής της Ε.Ε. «ξεμπλοκάρει» και η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση των Βρυξελλών, οι υποψηφιότητες της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα προχωρήσουν μαζί.
«Τελικά ήρθησαν όλα τα εμπόδια για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε.! Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας άναψε το πράσινο φως στην τελευταία πρόταση της Ε.Ε. Η παράλογη κατάσταση ομηρίας της Αλβανίας έχει τελειώσει», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σε ανάρτησή σου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη σημερινή ψηφοφορία, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της, αναγνωρίζοντας και συμπεριλαμβάνοντας την βουλγαρική μειονότητα της χώρας και η Σόφια, στον αντίποδα, θα άρει το βέτο της για ένταξη στην Ε.Ε.
Το περασμένο διάστημα, η πρόταση της ΕΕ είχε εγκριθεί και από τη Βουλή της Βουλγαρίας.

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να οριστεί διακυβερνητική διάσκεψη Ε.Ε - Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία θα αποφασιστεί ότι η Βόρεια Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, ξεκινούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Όμως, βάσει της πρότασης, τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων αυτών της Βόρειας Μακεδονίας με τις Βρυξέλλες θα ανοίξουν, αφού πρώτα η χώρα τροποποιήσει το Σύνταγμά της. Για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν την πρόταση δε διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια