Η Φινλανδία χαϊδεύει το Κόσσοβο για να καλοπιάσει τον Ερντογάν

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Η πείρα αποδεικνύει αλλά και κείμενα μαρτυρούν ότι για τις άρχουσες τάξεις του μουσουλμανικού κόσμου η φροντίδα για τους “αδελφούς” της Βαλκανικής και η προώθηση προνομιακής μεταχείρισής τους στην Ευρώπη αποτελεί συν τοις άλλοις και συνειδησιακό άλλοθι για τις συναλλαγές σε άλλο επίπεδο. Είναι προφανές ότι για κάθε μουσουλμάνο είναι εκπλήρωση υποχρέωσης η βοήθεια και η προαγωγή του Ισλάμ, πολύ περισσότερο σε έδαφος “απίστων”. Η Φινλανδία καλοπιάνει τον Ερντογάν που εμφανίζεται ως πάτρονας των μουσουλμάνων της Βαλκανικής για να μην έχει προβλήματα με την ψήφιση της ένταξης της στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο

Η Τουρκία του Ερντογάν όχι μόνο ακολουθεί αυτή την γραμμή, αλλά έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, στο πλαίσιο του οποίου προωθεί ψηφίσματα για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Βαλκανικής, για την δήθεν ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικά, για τον σεβασμό των μουσουλμάνων παράνομων μεταναστών, αλλά και για τους μουσουλμάνους της Θράκης και των Δωδεκανήσων.

Υπό το πρίσμα αυτό αξίζει να προσέξει κανείς εκτενές ρεπορτάζ στα κρατικά τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων (Anadolu και TRT Balkan) για την επίσκεψη του υπουργού της Φινλανδίας στο Κόσσοβο τη Δευτέρα. Μάλλον είναι κομμάτι των παρασκηνιακών συνεννοήσεων ώστε να αρθεί το τουρκικό βέτο και κατ’ επέκταση να υπάρξουν ομαλές διαδικασίες έγκρισης από τα εθνικά Κοινοβούλια της εισδοχής στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και Σουηδίας.


Η Τουρκία εμφανίζεται σαν πάτρονας των μουσουλμανικών πληθυσμών στην Βαλκανική και λειτουργεί ουσιαστικά σαν διαμεσολαβητικός κρίκος –με το αζημίωτο– στην μετάγγιση προς τα κράτη και κυρίως προς τις θρησκευτικές ομάδες “αδελφικής” βοήθειας από τις πλούσιες οικογένειες ειδικά του Κατάρ. Το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ της εξασφαλίζει προφανώς προνομιακή θέση στην διεκπεραίωση του ρόλου και της αποστολής που προαναφέρθηκε.

Η Φινλανδία χαϊδεύει το Κόσσοβο
Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαχείρισης Πόρων της Φινλανδίας Tytti Tuppurainen επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας της τόσο στις συναντήσεις που είχε με τις κρατικές αρχές όσο και σε δημόσιες δηλώσεις, πως θα καταργηθεί η βίζα για τους πολίτες του Κοσσόβου στην ΕΕ και στη Ζώνη Schengen. Το Κόσσοβο έχει υποβάλει αίτημα για να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης παρόλο που ακόμη πέντε χώρες-μέλη του δεν το έχουν αναγνωρίσει. Η συνηγορία του Ελσίνκι, όμως, έχει τη δική της σημασία. Αναλόγως θετική αναφορικά με την προοπτική να αναβαθμιστεί η σχέση του Κοσσόβου με την ΕΕ είναι και η Ιρλανδία καθώς ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Thomas Byrne διαβεβαίωσε για τις σχετικές προθέσεις του Δουβλίνου.

Και Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στηρίζουν την προοπτική ενσωμάτωσης του Κοσσόβου στην ΕΕ. Μοιάζει με παραδοξότητα, δεδομένου ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει παγώσει, αλλά δεν είναι. Ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι πρακτικές εκβιασμού που εφαρμόζει η Άγκυρα. Η Βαλκανική είναι από την οπτική αυτή ο χώρος που η Ευρώπη εξοφλεί γραμμάτια που αφορούν σε φθηνούς ενεργειακούς πόρους και παραχωρήσεις υπέρ του Ισλάμ.


Τα Σκόπια, η ΕΕ και οι όροι
Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι αρχηγός του VMRO-DPNE (αξιωματική αντιπολίτευση στα Σκόπια) δεν απορρίπτει τη γαλλική πρόταση για συμβιβασμό Σκοπίων-Σόφιας, ώστε να αρθεί το βουλγαρικό βέτο και να δρομολογηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Μετά τη συνάντησή του με τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι όχι απλά απέρριψε την πρόταση της ΕΕ, που φαίνεται να ικανοποιεί τη Σόφια, αλλά προειδοποίησε ότι θα οργανώσει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ακόμη πιο ριζοσπαστικό στη ρητορική και στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εμφανίζεται το μικρό κόμμα της Αριστεράς LEVICA του Ντιμίταρ Απασίεφ, που δεν κρύβει τον προσανατολισμό του στη Μόσχα. Για όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό των Σκοπίων προφανώς δεν ξενίζει το γεγονός ότι παρά την ένταση δεν αποκλείεται να βρεθεί “κοινοβουλευτική” διέξοδο, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες παρόμοιες αδιέξοδες καταστάσεις με τη Συμφωνία της Πρέσπας.

Τα αλβανικά κόμματα έχουν σταθερή επιλογή την ενίσχυση των σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ως εκ τούτου υποστηρίζουν κάθε σχετική κίνηση. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, εάν χρειαστεί, Αλβανοί βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι. Εξ άλλου τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες έχει σταλεί το μήνυμα στην πολιτική τάξη των Σκοπίων να αντιμετωπίσει την πρόταση Μακρόν ως την ύστατη ευκαιρία. Σε τόνους προειδοποιητικούς εξ άλλου είναι και συνέντευξη του Έντι Ράμα σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων. Σ’ αυτή κάνει λόγο για αναζήτηση διαδικαστικής αποδέσμευσης της Αλβανίας από την έως σήμερα στάση της ΕΕ να αντιμετωπίζει τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία σαν “πακέτο” σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή τους πορεία.

Σχόλια