Ράμα: Η Shell στα πρόθυρα σημαντικής ανακάλυψης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλβανία

Η Shell βρίσκεται στα πρόθυρα να ανακαλύψει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Αλβανία, είπε ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε Ολλανδούς δημοσιογράφους τη Δευτέρα (4 Ιουλίου).
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι σύντομα θα μπορέσουμε να μοιραστούμε με [το κοινό] μια σημαντική ανακάλυψη που έκανε η Shell στη χώρα μας. Είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για αριθμούς αυτή τη στιγμή, αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν μια πολύ σημαντική ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο έδαφος», είπε ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αναμένει η ανακάλυψη να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη.
«Τα σημάδια δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε κοντά σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου υπόγεια, η οποία θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας μας αλλά θα παίξει και ρόλο στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ράμα.

Από το 2018, η Shell έχει αναλάβει μια γεωγραφική έρευνα σε δύο περιοχές της νότιας Αλβανίας: το Block 2, που βρίσκεται κοντά στο Μπεράτι, και το Block 4, το οποίο περιλαμβάνει εκτάσεις υπαίθρου και τμήματα του ποταμού Βιώσα (Αώος).
Η έρευνα έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και των περιβαλλοντολόγων, προτρέποντας έναν εκπρόσωπο της Shell να εκδώσει ανακοίνωση λέγοντας ότι δεν θα κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στον ποταμό Βιώσα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνάς τους.


Ο ποταμός Βιώσα, ο τελευταίος άγριος ποταμός της Ευρώπης είναι επί του παρόντος το κέντρο μιας διεθνούς εκστρατείας για τον χαρακτηρισμό του ως Εθνικού Πάρκου, προστατεύοντάς τον επομένως από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εξερεύνηση πετρελαίου.
Πρόσφατα, η αλβανική κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τη διεθνή εταιρεία Patagonia για την ανάπτυξη του Εθνικού Πάρκου Βιώσα, καθώς ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεσμεύτηκε να απαγορευτεί οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα που επηρεάζει τον ποταμό.

Σχόλια