Απογραφή: ουδέν νεότερο

Από 1η Ιουνίου- η σχετική με την Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών στην Αλβανία που είναι να γίνει τον Οκτώβριο, του Ινστιτούτου Στατιστικών της Αλβανίας , InStat – δεν έχει καμιά νέα ανάρτηση. H τελευταία εξ άλλου είδηση αφορούσε συνάντηση ευαισθητοποίησης σε κάποιο 9- χρόνο σχολείο στο Αργυρόκαστρο.

Σιωπή όμως και απ’ την Επιτροπή για την Απογραφή της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με τη γνωστή σύνθεση που προκύπτει από δημοσιεύσεις σε ιστοσελίδες που αφορούν σε ζητήματα Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Πρόκειται για την Επιτροπή που συνέστησε μέσα από περίεργες διαδικασίες η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα σε συνεργασία με δύο Δημάρχους περιοχών που ιστορικά μαρτυρείται η ουσιαστική παρουσία μελών και κοινοτήτων της ΕΕΜ.

Περίεργη βέβαια και η απουσία θάρρους απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ να λάβει θέση επί του περίεργου αυτού σχηματισμού αλλά και γενικότερα.
Άλλης ώρας όμως τούτα.

Μάλλον τα πράγματα πηγαίνουν στραβά τόσο για την πολιτεία όσο και για τους υπερβατικούς σχεδιασμούς της Πρέσβεως. Συν του ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που είχε την γενικότερη επίβλεψη της υπόθεσης ανέλαβε άλλα καθήκοντα. Και έμεινε στην ορφάνια η Απογραφή.
Τους βοηθάει όλους ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας που έχοντας κι αυτός άλλες προτεραιότητες φαίνεται να αναβάλει την Απογραφή. Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα που συνέδεαν το ενδεχόμενο τούτο με καταγγελίες της διαδικασίας δημοπράτησης για την αγορά εξοπλισμού και άλλα τέτοια από εταιρίες που συμμετείχαν αλλά δεν κέρδισαν το διαγωνισμό.

Ας είναι.
Δεν αποκλείεται βέβαια και να γίνει. Οι αιφνιδιασμοί στην Αλβανία είναι σύνηθες πρακτική.
Εκείνο που βασικά θα μας αιφνιδιάσει ως κοινότητα θα είναι το Ερωτηματολόγιο για το οποίο τα χαρτιά είναι κλειστά…

Η Σερβία πάντως φαίνεται να προχωράει τη διαδικασία για τον Οκτώβρη και οι πληθυσμοί αλβανικής καταγωγής και μουσουλμανικού θρησκεύματος στις κοιλάδες του νότου – Πρέσεβο και Μεντβέγκε, δηλώνουν συμμετοχή εφόσον έχουν εκπληρωθεί προϋποθέσεις που είχαν αποτελέσει αφορμή αποχής τους το 2011. Βασικά τα ερωτηματολόγια θα είναι και στην Αλβανική γλώσσα, θα είναι σαφές το ερώτημα για την εθνική τους ταυτότητα και επίσης θα έχουν συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία συλλογής κι επεξεργασίας του στατιστικού προϊόντος σε ότι τους αφορά.

Τούτα γαρ.
Και αναμένουμε: αφενός την σύγκλιση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την Απογραφή κι αφετέρου την σχετική Έκκληση της Επιτροπής μας.
Η πρώτη διότι έχει λάβει κονδύλια απ’ την ΕΕ και είναι υπόλογος προς τα ποσά και τη διαχείριση τους.
Η δεύτερη σε ποιον θα απολογηθεί;

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια