Αλβανία: Σε ανοδική πορεία οι αγροτικές εξαγωγές

Η γεωργία είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας της Αλβανίας, συνεισφέροντας περίπου 18-20% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και απασχολώντας σχεδόν το 37% του εργατικού δυναμικού.
Μόνο το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν στα 48 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Frida Krifca δημοσίευσε τα στοιχεία αυτής της περιόδου στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσιάζοντας αύξηση 22,1%.
Το πρώτο 7μηνο του 2021 οι εξαγωγές αλβανικών αγροτικών προϊόντων έφτασαν τα 216 εκατ. ευρώ, ενώ το 7μηνο του τρέχοντος έτους έφτασαν τα 264 εκατ. ευρώ. Η διψήφια αύξηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών χρόνο με το χρόνο έχει μετατρέψει τα αγροτικά προϊόντα «Made in Albania» στις σημαντικότερες ομάδες αλβανικών εξαγωγών.

Τα φρέσκα λαχανικά από το χωράφι και τα θερμοκήπια, τα φρούτα και τα φαρμακευτικά φυτά είναι τα πιο εξαγόμενα προϊόντα από τον όμιλο τροφίμων «Made in Albania», με ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των επενδύσεων σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας και της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Από τη Λούσνια, το κύριο κέντρο της αγροτικής παραγωγής, φορτηγά με λαχανικά αναχωρούν για Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία και παντού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η Αλβανία ανταγωνίζεται σήμερα τους κολοσσούς της αγροτικής παραγωγής, με την Ισπανία και την Τουρκία.

Ο χάρτης των χωρών όπου εξάγονται προϊόντα «Made in Albania» είναι εκτενής. Αναφέρουμε εδώ χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Αγγλία, η Πολωνία, η Κροατία και άλλες. Ενώ εκτός από τις χώρες της ΕΕ, οι εξαγωγές έχουν επεκταθεί και σε νέες αγορές όπως η Ινδία, όπου οι εξαγωγές μήλων έχουν αυξηθεί κατά 60%.
Η αύξηση του εισοδήματος από τις εξαγωγές αύξησε σημαντικά τις δυνατότητες της γεωργίας στις πιο παραγωγικές αγροτικές περιοχές της χώρας όπως η Λούσνια, το Φίερι, το Μπεράτι, ενώ οι αυξανόμενες εξαγωγές επηρεάζουν την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς και τις επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία.

Σήμερα υπάρχουν 90 προϊόντα που προσδιορίζονται για να λάβουν το πιστοποιητικό προέλευσης, σημαντικό στοιχείο για την προώθηση των αλβανικών εξαγωγών.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια