Έλεγχο από τον εισαγγελέα διαφθοράς στον Ιλίρ Μέτα

Η αλβανική ειδική εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά (SPAK) ξεκίνησε έρευνες για τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερία, Ιλίρ Μέτα, σχεδόν δύο μήνες μετά τη λήξη της θητείας του ως αρχηγού κράτους.

Το SPAK ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αντίγραφο του εντύπου αυτοδήλωσής του, το οποίο είναι έγγραφο που έχει καταθέσει όποιος συμμετέχει σε εκλογές. Το έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες για τις περιστάσεις, το ποινικό μητρώο και άλλα θέματα και η εσφαλμένη συμπλήρωσή του ή η μη συμπερίληψη πληροφοριών αποτελεί ποινικό αδίκημα.
«Με βάση το ενδιαφέρον πολλών δημοσιογράφων, σχετικά με αίτημα που απέστειλε το SPAK στην ΚΕΕ, διευκρινίζουμε ότι το αίτημα αυτό εντάσσεται στις έρευνες που διεξάγει η Ειδική Εισαγγελία στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας που έχει καταχωρηθεί βάσει της αναφοράς του πολίτη Χαλίτ Βαλτέρι. Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες να παράσχουμε. Οι έρευνες συνεχίζονται», διευκρίνισε το SPAK.

Ο Χαλίτ, πρώην βουλευτής τον Ιούνιο ισχυρίστηκε ότι ο Μέτα είναι υπεύθυνος για ενεργητική και παθητική διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα, απόκρυψη πλούτου, αδυναμία πληρωμής φόρων και δασμών και κατάχρηση εξουσίας.
«Για τους σκοπούς της διερεύνησης αυτής της ποινικής διαδικασίας, ζητούμε αντίγραφο του εντύπου αυτοδήλωσης σύμφωνα με το νόμο «Περί διασφάλισης της ακεραιότητας προσώπων που εκλέγονται, διορίζονται ή ασκούν δημόσια καθήκοντα», που υπέβαλε ο πρώην βουλευτής, Ιλίρ Μέτα», αναφέρει το αίτημα του SPAK που υπογράφει ο Άρμπεν Κράγια.

Μόλις χθες, ο Μέτα είπε ότι σκοπεύει να μηνύσει τις Αρχές Αρχείων για μια ανακοίνωση ότι ήταν πληροφοριοδότης της διαβόητης κομμουνιστικής μυστικής υπηρεσίας που ονομάζονταν Sigurimi. Αυτό θα έπρεπε να τον είχε αποκλείσει από το να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα, αλλά μια προηγούμενη απόφαση που τον έβρισκε «καθαρό» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί νομικά.
«Κανένας φάκελος δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει για τον Ιλίρ Ρετζέπ Μέτα… Σας λέω ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα κάνω μήνυση στην αρχή για χειραγώγηση φακέλων για παραβιάσεις», είπε ο Μέτα σε συνέντευξη Τύπου.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια