Όταν μια είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγεται άκριτα

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Είπε ο Καρακούς (Αντιπτέραρχος Τούρκος) μία φαιδρότητα στα Τουρκικά ΜΜΕ για λόγους εντυπωσιασμού, κι εμείς την αναπάραγουμε άκριτα και θριαμβικά, χάριν εντυπωσιασμού.

Συγκεκριμένα είπε:
«Πάθαμε ζημιά 27 δις δολαρίων από τον αποκλεισμό μας από το πρόγραμμα των F-35. Όλοι καταλαβαίνουν το μέγεθος της ζημιάς των 27 δισ. δολαρίων. Επίσης είχαμε πληρώσει 1.4 δισ. δολάρια και δεν έχουμε πάρει ούτε αυτό το ποσό».
Δηλαδή εάν κάνουμε πρόσθεση στα νούμερα, μιλάει στην ουσία για ζημιά 28,4 δις δολαρίων από την ακύρωση του προγράμματος των F-35!!!!

Όμως:
1) Η Τουρκία πράγματι έχει δώσει 1,4 δις δολάρια μέχρι τώρα για το πρόγραμμα τ των F-35 ( το οποίο με σημερινές τιμές για 100 αεροσκάφη θα κόστιζε 8 με 10 δις δολάρια στο σύνολό του).
2) Όσον αφορά τις εταιρείες που εμπλέκονταν ως υπεργολάβοι για κατασκευή ανταλλακτικών, μαζί με τις υπηρεσίες service που θα έφτιαχναν οι Τούρκοι για τα F-35 γειτονικών χωρών (με προσδοκία απόσβεσης στο βάθος χρόνου τμήματος του συνολικού κόστους του προγράμματος), τα έσοδα τους δεν θα ξεπερνούσαν τα 10-14 δις ευρώ σε βάθος δεκαετιών.
3) Συνεπώς δεν θα μπουν στα ταμεία το πολύ 10-14 δις σε βάθος δεκαετιών και μαζί με τα 1,4 δις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα (και θα επιστραφούν άμεσα είτε έμμεσα από τις ΗΠΑ με κάποιο τρόπο στο μέλλον), το ποσό ανέρχεται στα 15 περίπου δις με τις καλύτερες προλέψεις και τις μέγιστες προσδοκίες.

Το ποσό των 27+1,4=28,4 δις κατά Καρακούς δεν βγαίνει με κανένα υπολογισμό.
Και όμως αναπαράγεται άκριτα στην Ελλάδα, δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις. (Φυσικά δεν είναι μικρό το ποσό, όμως είναι το μισό στη καλύτερη περίπτωση από όσα υπολογισε ο Καρακούς)

ΣΗΜ: Το έχω ξαναπεί με κάθε τρόπο:
Δεν είναι είδηση αξιόπιστη και σημαντική οτιδήποτε λέγεται (άκριτα και από οιονδήποτε) και γράφεται στα ΜΜΕ της Τουρκίας.
Χρειάζεται προσεκτικό φιλτράρισμα και κριτική προσέγγιση στο τι δημοσιεύεται εκεί και στο τι αναπαράγεται εδώ.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια