Καλοκαίρι 1991: Δήλωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο αλβανικό κοινοβούλιο για την κατάσταση της ΕΕΜ

Γράφει ο Παναγιώτης Μπάρκας

Σήμερα, σκέφτηκα να αναρτήσω μια δήλωσή μας στη αλβανική Βουλή στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου 1991. Αφιερώστε λίγο χρόνο, όχι για να διαπιστώσετε το πολιτικό και εθνικό μας ήθος στην Αλβανική Βουλή, αλλά να προσέξετε τις σκληρές μας καταγγελίες για τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνονταν τότε στο χώρο μας, τις πικρές, προβλέψεις μας για το μέλλον που τόσο φυσιολογικά ζούμε σήμερα.... και τις τολμηρές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης! Δεν εισακουστήκαμε ούτε από την Ελλάδα
Δεν περιμένουμε να αναγνωρίσει κάποιος τις δικές μας προσπάθειες, αλλά η δημοσίευση συμπληρώνει το στόχο μας. Να μη νομίσει κανείς ότι δεν υπάρχουν γραμμένα τα όσα οδήγησαν στον εθνικό αφανισμό μας.

Η δήλωση στη Βουλή και στην τηλεόραση για την κατάσταση στην Ε.Ε. Μειονότητα , Καλοκαίρι 1991
Στο πλέγμα των μεγάλων δυσκολιών και τη βαριά κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα , περισσότερο έντονη και φορτισμένη με κινδύνους διεθνικών διενέξεων είναι η κατάσταση στις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Οι οικονομικές δυσκολίες, όπως για όλο τον αλβανικό λαό, οι οποίες επιδεινώθηκαν τελευταία, η έντονη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας σε ότι αφορά την ευημερία, η μακρά και παράνομη απομόνωση από κοινού με το περίεργο άνοιγμα των συνόρων στις περιοχές μας το Γενάρη και στη συνέχεια, οδήγησαν στη μαζική φυγή των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η οποία φυγή συνεχίζεται.

Η φυγή αυτή απορροφάει την πιο ζωτική και ενεργή δύναμη, την νεολαία, τη διανόηση, μάλιστα και ολόκληρες οικογένειες προκαλώντας, εκτός από τη δημογραφική εκκένωση των περιοχών μας και ένα σύμπλεγμα οικονομικο-κοινωνικών προ-βλημάτων.
Τα προβλήματα αυτά αποχτούν ιδιαίτερη οξύτητα λόγω του ότι, με πρόσχημα την έλλειψη εργατικής δύναμης, μεταφέρονται στα χωριά μας, ιδιαίτερα στη Δρόπολη και το Βούρκο, εργαζόμενοι από διάφορους νομούς της χώρας, (μερικοί εκ΄ των οποίων οπλισμένοι χωρίς να γνωρίζουμε ποιος και γιατί τους οπλίζει). Η εξέλιξη αποτελεί κίνδυνο για μόνιμη εγκατάστασή τους στα χωριά μας και την κατοίκηση των περιοχών μας από ερχόμενους και ετερογενείς πληθυσμούς, αλλά και με τον κίνδυνο των διεθνικών αντιπαραθέσεων.

Επίσης, το άνοιγμα των συνόρων στις περιοχές μας και η ανεξέλεγκτη κατάστασή τους, οδήγησε στην αύξηση των φαλάγγων των προσφύγων από διάφορες περιοχές της χώρας που οδεύουν μέσα από τις περιοχές μας προς τα ελληνικά σύνορα και αφού δοκιμάζουν την τύχη τους στην Ελλάδα επιστρέφουν προσβεβλημένοι. Εισβάλουν στα χωριά μας, απειλούν τους κατοίκους, ληστεύουν σπίτια, καταστήματα, τις εκκλησίες μας, καταστρέφουν σχολεία ή καθετί άλλο που εκείνοι νομίζουν ότι τους εμπόδισε στους σκοπούς στην Ελλάδα και μπορεί να εκδικηθούν.

Οι πράξεις αυτές οξύνουν και ανάβουν περισσότερο τα αίματα.
Περισσότερο όμως συμβαίνει αυτό λόγω της δράσης ομάδων ανθρώπων, συχνά οργανωμένων, με στόχο τις ληστείες, κυρίως σε ζωοκλοπές. Η σιωπή και κυρίως η αδράνεια στις περιπτώσεις αυτές των αρμόδιων οργάνων, ιδιαίτερα στους Αγίους Σαράντα, όχι μόνο που επιδεινώνουν την κατάσταση, αλλά εγείρουν αμφιβολίες για προμελετημένη οργάνωση των ομάδων αυτών.

Οι περιστάσεις απαιτούν να διαχωριστεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα από τη γενικότερη έντονη κατάσταση στη χώρα, διότι εγκυμονεί κινδύνους με βαριές πολιτικές επιπτώσεις σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο.
Παρόλες τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνει, ο λαός της Ελληνικής Μειονότητας δείχνε αυτοσυγκράτηση και ελπίζει στην κυβέρνηση και το κράτος.

Εμείς ως βουλευτές και η δημοκρατική μας οργάνωσή, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη μέγιστη συμβολή μας για την εξομάλυνση της αρκετά ανησυχαστικής κατάστασης.
Γι΄ αυτό επίσης, ως εκπρόσωποι αυτής της μειονότητας απαιτούμε εδώ στη Λαϊκή Βουλή την άμεση δέσμευση της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για την εξομάλυνση της κατάστασης στις περιοχές μας.

► Να απαγορευτεί επειγόντως η παράνομη διάβαση των συνόρων στις περιοχές μας αποκαθιστώντας πλήρη τάξη στα σύνορα και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα στο βάθος της χώρας.
► Να σταματήσει η διείσδυση εργαζομένων από διάφορους νομούς της χώρας για να εργαστούν στις περιοχές μας διεκδικώντας τη γη, την κτηνοτροφία και την περιουσία των Ελλήνων Μειονοτικών
► Να μπει τέρμα στη δράση των διαφόρων ομάδων ληστοσυμμοριτών και κακοποιών στις δικές μας περιοχές που ενεργούν ανενόχλητοι από τα αρμόδια όργανα.
► Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για το άνοιγμα των ελληνικών προξενείων στο Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα γεγονός που θα συμβάλλει στον έλεγχο της διάβασης στα σύνορα και στην ελεύθερη κίνηση των πολιτών, καθώς και για το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών ή θυγατρικών τους, στους δύο νομούς μας, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία επενδυτικών διευκολύνσεων στους ξένους επενδυτές σε όλο το νότο της Αλβανίας και στην αποφυγή των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στις περιοχές αυτές.

12 Σεπτεμβρίου 2022

Σχετικές Δημοσιεύεις

Σχόλια