Μπερίσα και Μέτα υπέγραψαν συμφωνία για τις δημοτικές εκλογές

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), Σαλί Μπερίσα, και ο επικεφαλής του Κόμματος Ελευθερίας (ΚΕ), Ιλίρ Μέτα, υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη, τη συμφωνία συνεργασίας για τις τοπικές εκλογές του 2023. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, τα κόμματα θα έχουν κοινούς υποψήφιους για τους δημάρχους των δήμων, που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα των προκριματικών που θα διοργανώσει το ΔΚ, ενώ των Δημοτικών Συμβουλίων θα ηγούνται εκπρόσωποι του Κόμματος Ελευθερίας, σε περιπτώσεις που οι σύμβουλοι του τελευταίου είναι καθοριστικοί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στα συμβούλια αυτά.

Επίσης, τα κόμματα συμφώνησαν να έχει το δημοψήφισμα ως «μείζονα δέσμευση», δεσμευόμενοι να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίησή τους για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τους πολίτες, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Ελευθερίας δεσμεύονται επίσης για διαφάνεια για τη διαχείριση και χρήση όλων των δημόσιων πόρων, καθώς και όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δήμων που σχετίζονται με αυτά, δίνοντας έμφαση στις ανοιχτές δημόσιες ακροάσεις ως εργαλείο.
Στη συμφωνία υπογραμμίζεται επίσης ότι τα μέρη θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μπουν τέλος στις κατασκευές χωρίς κριτήρια και να δοθεί προτεραιότητα στο πρασίνισμα των πόλεων.

Αυτή η στιγμή σηματοδοτεί τη συμφωνία για τη σίγουρη νίκη της αντιπολίτευσης σε Τίρανα και Αλβανία, δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνασπισμού με τον Ιλίρ Μέτα για τις τοπικές εκλογές.
Ο αρχηγός των Δημοκρατικών κατηγόρησε και τον νυν δήμαρχο των Τιράνων Έριον Βελιάι για κλοπή.

«Αυτή η στιγμή ανοίγει το δρόμο για να δώσουμε στους πολίτες των Τιράνων τον πρώτο πολίτη που τους αξίζει, που εξευγενίζει τις αξίες, το πνεύμα, τις αρετές και τα ήθη τους και έναν τύπο για όλες τις πόλεις της Αλβανίας.
Αλλά, με άλλα λόγια, να αρχειοθετήσουμε μεταφορικά, στα σκουπίδια της Σάρρα, την πιο σκοτεινή φιγούρα που διοικεί τον Δήμο Τιράνων από την ανακήρυξη της πρωτεύουσας μέχρι σήμερα, τον Έριον Βελία, που σε κάθε κράτος δικαίου, με κάθε νόμο , θα έπρεπε να είναι στο κελί και όχι στην εκλογική κούρσα.
Με τις τερατώδεις κλοπές του, με τις εξαπατήσεις που έχει κάνει στους πολίτες των Τιράνων και τη μετατροπή των Τιράνων σε μια από τις 10 πιο βρώμικες πόλεις του κόσμου, που πρόσφατα κατατάχθηκε μέσω κατασκευών με πατώματα χωρίς άδεια, με την πυκνότητα του πληθυσμού, με μεταμόρφωση της πρωτεύουσας στην πόλη με την 250η θέση στην υπηρεσία υγείας, ο Έριον Βέλια έχει εκατοντάδες λόγους να πάει εκεί που ανήκει» , είπε ο Μπερίσα.

Ο τελευταίος είπε ότι η συμφωνία είναι ιστορική γιατί με τις προκριματικές θα τελειώσει η δημαρχία.
«Η συμφωνία είναι ιστορική γιατί με τις προκριματικές θα τελειώσει η δημαρχία. Έχω εγγυηθεί στον κ. Μέτα ότι θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος. Το δημοψήφισμα παραμένει ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο για να θεραπεύσει, να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στην Αλβανία, η οποία έχει κατέβει κάτω από τα επίπεδα του Κιργιστάν. Για άλλη μια φορά, θεωρώ ιστορική αυτή τη συμφωνία, καθώς θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους του απόλυτου καθεστώτος του Έντι Ράμα και του Έριον Βέλια» , δήλωσε ο Μπερίσα.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας, Ιλίρ Μέτα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε ότι η συμφωνία θα υπηρετήσει τη δημοκρατία και ότι δεσμεύει έντονα τόσο το ΔΚ όσο και το ΚΕ.
«Ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας με το ΔΚ, την οποία θα θεωρούσα με πλήρη ιστορική πεποίθηση, ότι είναι η πιο θεμελιώδης συμφωνία που υπηρετεί τη δημοκρατία, καθώς είναι μια συμφωνία που μας δεσμεύει έντονα ως ΔΚ και ΚΕ, προς την κατεύθυνση διασφάλιση της άμεσης δημοκρατίας.
Δημοψήφισμα, προκριματικές εκλογές, διαφάνεια, λογοδοσία, θα καταστήσουν απολύτως εφικτό να έχουμε μια για πάντα έναν κυρίαρχο που θα έχει τα μέσα να κρατά υπό έλεγχο αυτούς που τους εκχωρούν την εξουσία και την καταχρώνται. Ως πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας, εκφράζω την ικανοποίησή μου που η μεγάλη δέσμευση που αναλάβαμε το ΚΕ και εγώ το βράδυ της 25ης Ιουλίου, λαμβάνει σήμερα υποστήριξη από το ΔΚ, όσον αφορά την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος των δημοψηφισμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Εκφράζω την πεποίθησή μου για τη νίκη, στα Τίρανα καταρχήν και σε όλη τη χώρα », είπε ο Μέτα.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια