Ο Ερντογάν που θα έρθει νύκτα και οι Klingons από το Star Treck

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Αμέσως μετά την συνδιάσκεψη του G-20, ό Ερντογάν ξανάρχισε τις απειλές κατά της Ελλάδος αλλά και οιουδήποτε σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του με ιδιαίτερα επιθετικό ύφος.
Μάλιστα δεν διστάζει πολλές φορές να εκφράζει ανοιχτά την αντίληψή του, ότι επειδή θεωρεί την Τουρκία ως ισχυρή χώρα, γι' αυτό έχει περισσότερα δικαιώματα από άλλες μικρότερες χώρες και έχει επίσης το αναμφισβήτητο δικαίωμα (που πηγάζει από την ισχύ) να απαιτεί από άλλες χώρες να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του.

Η Τουρκική κυβέρνηση δρα όπως οι "Klingons" στην σειρά "Star Treck", οι οποίοι θεωρούν ότι η προβολή ισχύος είναι ο μόνος τρόπος αποδοχής τους και σεβασμού από τους άλλους.
(Έχω ξαναγράψει σκωπτικά για την ομοιότητα μεταξύ τους, τόσο των λόγων όσο και των έργων).

ΟΙ ΚΛΙΝΓΚΟΝΣ
Οι Klingons έχουν έναν αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς/τιμής, παρόμοιο με τα φεουδαρχικά Μογγολικά πρότυπα προβολής ισχύος.
Πιστεύουν μάλιστα ότι ο τρόπος ζωής τους θα εξαλειφθεί εάν επικρατήσει ειρήνη και γι' αυτό δεν συνεργάζονται με σκοπό την ειρήνη, αλλά την διεκδίκηση (moS) όλο και περισσοτέρων αγαθών/εδαφών/δικαιωμάτων από άλλους, δεν διαπραγματεύονται με όρους καλής θέλησης, αλλά με όρους ισχύος (ngup) και τότε μόνο συνεργάζονται, όταν ο αντίπαλος εκφράσει υποταγή και σεβασμό στην ισχύ τους!

T'KUVMA KAI ΕΡΤΝΟΓΚΑΝ
Ο Ερντογκάν μοιάζει πολύ του T'Kuvma, ο οποίος θεωρεί ως απειλή για την ταυτότητα και τον πολιτισμό των Klingon την Ομοσπονδία (Δύση).
Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την απειλή της Ομοσπονδίας (Δύσης) ως μέσο για να επανασυστήσει την Αυτοκρατορία των Κλίνγκονς, ενώνοντας τους είκοσι τέσσερις Μεγάλους Οίκους (Τουρκόφωνοι και Μουσουλμάνοι).

Ο T'Kuvma αρέσκεται στο μεγαλείο, έκανε το κίνημά του θεοκρατικό/μεσσιανικό και μιλιταριστικό.
Συγκέντρωσε αρκετούς Κλίνγκον (αυλικούς) υπό την ηγεσία του με πρόταγμα τις υποσχέσεις μεγαλείου, την πίστη, τις παραδόσεις, το ένδοξο παρελθόν.

Ξανάφτιαξε την "Σαρκοφάγο" (Sarcophagus) μνημείο ισχύος ένδοξου παλαιότερου μεγαλείου και πίστης, εντυπωσιάζοντας έτσι του άλλους Κλίνγκονς.
Όμως ο T'Kuvma δεχόταν και παρίες στον περίγυρό του, εφόσον αναγνώριζαν αναμφισβήτητη την ισχύ του και υποτασσόταν, όπως ο αλμπίνο Voq (και οι Σουλτάνοι).

Ο T'Kuvma, επιδιώκοντας να προκαλέσει μια γενική σύγκρουση, τοποθέτησε προβοκατόρικα το "Beacon of Kahless" (στοιχείο προβολής ισχύος των Κλίνγκονς) στα δυαδικά αστέρια (Ελλάδα-Κύπρος) στην άκρη του χώρου της Ομοσπονδίας (Δύση).
Το "USS Shenzhou" του αστρικού στόλου, που πήγε για να ερευνήσει και να διαχειριστεί το ζήτημα, δέχθηκε τότε επίθεση από τους Κλίνγκονς που καραδοκούσαν, οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι ήταν σε αυτοάμυνα, και ότι η ομοσπονδία ήταν διπρόσωπη, ξεκινώντας την μάχη των δυαδικών αστεριών (Ελλάδα-Κύπρος).

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΚΛΙΝΓΚΟΝΣ"
Με έναν τέτοιο αντίπαλο (Τουρκία), σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης (Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο), σε ένα αβέβαιο και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η απλή διαπιστωτική προσέγγιση στις απειλές ( εκ των υστέρων και αφού έχει συμβεί ένα γεγονός), όπως κυριαρχεί στην στείρα πολιτική/κομματική αντιπαράθεση, χωρίς αρχές και χωρίς συνεργασία και πρόνοιες (θα πάει λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί τη αμυντική συμφωνία με την Γαλλία), δεν επαρκεί.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οφείλουμε να μην αδρανήσουμε και να επιτείνουμε τις προσπάθειες μας για τα παρακάτω:
α) Την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και καλής/ έγκαιρης υλοποίησή του, για την προστασία της χώρας από τις απειλές.
β) Την διατήρηση της πρωτοβουλίας που έχουμε καταφέρει να ανακτήσουμε, τουλάχιστον σε ότι αφορά το διεθνές περιβάλλον.
γ) Την προνοητικότητα και την ολοκληρωμένη προετοιμασία της χώρας.
δ) Την ωρίμανση των αμυντικών συμφωνιών σε όλα τα επίπεδα συνεργασίας που προβλέπονται σε αυτές (όχι μόνο τους εξοπλισμούς και στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και οικονομικές ανταλλαγές, συμπαραγωγές, επιστημονική συνεργασία, τεχνολογία κλπ).
ε) Την δυνατότητα εκμετάλλευσης των συγκυριών και των ευκαιριών που δημιουργούνται διεθνώς.
στ) Την εσωτερική συνοχή και τις συνέργειες κλίμακας
η) Οπωσδήποτε την αποφυγή να πέσουμε σε παγίδες και προβοκάτσιες με υπερφίαλες ρητορικές και κακοσχεδιασμένες ενέργειες.
θ) Την ετοιμότητα και ικανότητα ταχείας και επαρκούς αντίδρασης μας σε κάθε μικρό γεγονός που προβοκατόρικα δημιουργεί με όρους προβολής ισχύος η Τουρκία!

Γιατί όταν έχει να αντιμετωπίσεις το “tlhIngan yejquv” (κυβερνητικό συμβούλιο) των Κλίνγκονς (tlhIngan), όπου ο βασικός κανόνας διακυβέρνησης επιβάλλεται από το “qur” που στην γλώσσα τους (tlhIngan Hol) σημαίνει "να είσαι άπληστος", από το “moS” (θέλω περισσότερα), και από το “ngup” που αντιλαμβάνεται την προβολή ισχύος ως βασικό στοιχείο σεβασμού, δεν έχεις περιθώρια για υποχωρήσεις.

ΣΗΜ: Θυμάμαι σε μία από τις επισκέψεις μου στην Τουρκία να μου λέει Τούρκος αξιωματικός: "Εσείς στην Ελλάδα χαμογελάτε πολύ, στην Τουρκία χαμογελάνε οι υπηρέτες και οι υποτακτικοί, οι Τούρκοι αφέντες δεν χαμογελάνε!"

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια