Ασέλγεια Χότζα εις βάρος των θρησκειών


Του Σοφοκλή Έξαρχου

Σωστά τα σχόλια, αλλά σε γενικό πλαίσιο, χωρίς να αναφέρεται ή ασέλγεια και το κακούργημα που έγινε σε βάρος των θρησκειών από το Κομμουνιστικό καθεστώς του Ένβερ Χότζα, ως κύριος υπεύθυνος στον αγώνα κατά των θρησκειών.
Αν και στη Σοβιετική Ένωση καταπολεμήθηκε η θρησκεία εξίσου με την Αλβανία, δεν μπόρεσε να εκτοπίσει πλήρως τις θρησκευτικές λειτουργίες από τον ρωσικό και άλλο ορθόδοξο πληθυσμό τη Σ. Ένωσης.
Κάνει εντύπωση η συμβουλή που έδωσε ο Στάλιν στην πρώτη επίσκεψη του Ένβερ Χότζα στη Μόσχα το 1950, όταν του είπε : « Πρόσεχε τους χειρισμούς του κόμματος με τη θρησκεία, γιατί το θρησκευτικό συναίσθημα είναι βαθιά ριζωμένο στους αιώνες στην ανθρώπινη συνείδηση.»
Λες και του είπε κάνε το αντίθετο.

Ο πόλεμος κατά της θρησκείας ήταν προσωπική επιλογή του Ε. Χότζα, γιατί ήθελε να ελέγχει τους πάντες δια μέσου κόμματος, αλλά και της περιβόητης Σιγκουρίμι. Ο ίδιος ο Ε. Χότζα ήταν άθεος, ανήθικος, επιρεπής στο έγκλημα κατά εκείνων που πίστευε ότι κινδυνεύει η εξουσία του. Εξ αρχής πίστευε ότι: “ Η θρησκεία είναι όπιο για το λαό» και η κυριότερη λανθασμένη αντίληψη του ήταν, ότι οι τρεις κυριότερες θρησκείες της Αλβανίας (μουσουλμανισμός, ορθοδοξία και καθολικισμός ήταν παράγοντας διάσπασης των Αλβανών και εμπόδιο συσπείρωσης και εμπέδωσης μια ισχυρής εθνικής συνείδησης των Αλβανών. Αυτό που τον ενοχλούσε πιο πολύ ήταν η τέλεση των λειτουργιών στην ελληνική γλώσσα σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες μέχρι και τη μέση Αλβανία, που παπάδες είχαν ελληνική παιδεία.

Έτσι και προσπάθησε εξ αρχής να έχει πλήρη έλεγχο τους παπάδες και αν αυτοί αντιστέκονταν με ψευδομάρτυρες του έβαζε φυλακή ή και τους εκτελούσε ως εχθρούς της λαϊκής εξουσίας. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα.
Ο πόλεμος των κομμουνιστών κατά της θρησκείας και των ιδρυμάτων της είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας 1950-1960. Θυμάμαι στο χωριό μου κάπου εκεί τό 1955-56, ένας από τους δάσκαλους του χωριού, όχι τσιατιστινός, μαζί με τους μαθητές και με διαταγή της οργάνωσης του κόμματος, πήγε και λεηλάτησε το Μοναστήρι του χωριού, γκρεμίζοντας μάλιστα και την καμπάνα του από το κωδωνοστάσιο.

Η χαριστική βολή κατά της θρησκείας ήρθε ασφαλώς το 1967,όταν κατά τη γνώμη του Ε. Χότζα είχαν ωριμάσει οι συνθήκες.
Δεν μπόρεσε ο Δικτάτορας να προβλέψει ότι καταργώντας τις δέκα εντολές από τη συνείδηση των ανθρώπων, τους έκανε άθεους και άφοβους προς τον Θεό, καταργώντας και την έννοια της αμαρτίας με αποτέλεσμα όλα τα σημερινά εγκληματικά φαινόμενα στη Αλβανική κοινωνία, όπως και τη μεγάλη διαφθορά που υπάρχει.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια