Κάντο όπως ο Ερντογάν

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Έχετε παρατηρήσει πως ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ή τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Θυμάστε το πιο πρόσφατο παράδειγμα γιατί κατηγορήθηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου που άσκησε κριτική στο καθεστώς Ερντογάν όταν αντέδρασε στην απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη;

Ε, ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να ζήλεψε τη …δόξα του τούρκου προέδρου!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ξεπληρώνει γραμμάτια» όταν ζητάει επαναδιαπραγμάτευση των αμυντικών συμφωνιών με τους γάλλους, προκειμένου να εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία που καταρρέει (ενώ η τουρκική ανθεί), στα εξοπλιστικά προγράμματα 14 και πλέον δισεκατομμυρίων. Αναφέρει ότι η δημοκρατική παράταξη αποτελεί ένα «εθνικό μειονέκτημα για τη χώρα» και ότι «ο Ερντογάν προτιμάει για πρωθυπουργό τον Τσίπρα από εμένα»!

Θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πολλές ακόμα από τις βαρύτατες κατηγορίες που απευθύνει ο πρωθυπουργός προς την αξιωματική αντιπολίτευση και που θυμίζουν την «τακτική Ερντογάν» έναντι της δικής του αντιπολίτευσης. Προτιμότερο, ωστόσο, να σημειώσουμε πως οι χαρακτηρισμοί γυρίζουν πίσω το πολιτικό ρολόι στις χειρότερες μέρες της εμφυλιοπολεμικής εποχής, που η χώρα πίστευε ότι τις έχει αφήσει πίσω της- και μάλιστα από ένα πρωθυπουργό που αυτοαποκαλείται «φιλελεύθερος»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έπραττε αυτό και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό ότι «πούλησε τη Μακεδονία για τις συντάξεις» και σήμερα όχι απλώς εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και δεν πιέζει για τις διορθώσεις που είχαν συμφωνηθεί. Επί ημερών του υπογράφτηκαν τα δυο τουρκολιβυκά μνημόνια χωρίς η Αθήνα να το πάρει χαμπάρι. Το Όρουτς Ρέις έφτασε στα 6 νμ από τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αν δεν το έπαιρνε ο αέρας και έμπαινε και μέσα, κυρώσεις στην Τουρκία δεν μπήκαν ποτέ, η Ελλάδα έμεινε έξω από τις Διασκέψεις για τη Λιβύη και πολλά άλλα. Χωρίς να κρίνουμε αν πράττει καλά ή όχι, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κρατά μια πιο συναινετική στάση στην εξωτερική πολιτική, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός όχι απλώς αρνείται μια κοινή συνεννόηση με τα κόμματα, αλλά ούτε καν ενημερώνει ο ίδιος τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σε μια εποχή, μάλιστα, που τόσο η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και ο κόσμος ολόκληρος, μυρίζουν μπαρούτι!

Προφανώς ο πρωθυπουργός υιοθετεί τη «στρατηγική Ερντογάν» έναντι της αντιπολίτευσης γιατί βρίσκεται στο εσωτερικό πεδίο με την πλάτη στον τοίχο. Εκεί, ωστόσο, φαίνονται και οι πολιτικοί που δεν χρησιμοποιούν τα εθνικά θέματα για εσωτερική κατανάλωση- όπως ακριβώς «διδάσκει» ο Ερντογάν!

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια