2 Φεβρουαρίου 1956: Πως εορτάστηκε η Υπαπαντή του Χριστού στη Λεσινίτσα

Γιορτάζοντας την Υπαπαντή του Χριστού, στη Μονή Αγέλαστου στην Άνω Λεσινίτσα, στις 2 Φεβρουαρίου 1956. Στ’ αλώνι του Μοναστηριού, μετά τη λειτουργία και το «βραστό στάρι» που προσφέρονταν σε όλους, ζεστό-ζεστό μέσα στην καρδιά του χειμώνα, άναβε ο χορός και το γλέντι.

Βαριοί και σκυθρωποί οι Λεσινιτσιώτες στωικοί και δυσκολοκίνητοι σαν τα βουνά που τους περιτριγυρίζουν, αλλά το ΄λεγε η καρδούλα τους και στο χορό, το γλέντι και το τραγούδι. Βαριά και τα τραγούδια τους και οι τραγουδιστοί χοροί τους, έρχονταν κι έδεναν και γίνονταν ένα με το χαρακτήρα τους, τη μοίρα τους και το ορεινό περιβάλλον που γεννιόνταν μεγάλωναν και, αν και σ’ όλο τον κόσμο γύριζαν να «καζαντήσουν» και να κάνουν προκοπή, έρχονταν πάντα εδώ για να πεθάνουν.

Τη χρονιά εκείνη, το 1956 σέρνει το χορό στην κορυφή ο Λάμπης Παππάς, γλεντζές ως τα γεράματά του. Τον κρατάει δεύτερος ο πάππου Πάντος Γκιάτης, δεινός χορευτής και πίσω τους ο παπά Λέκκας, συνοδευόμενος από τον Θανάση Παρτάλη. Εκείνη τη χρονιά βρέθηκαν εκεί και ο Αντώνης Κωτσικόρης (κάτοχος της φωτογρα΄φιας) μαζί με το Ζήση Τούλιο κι οι δυο τους Κατωλεσιτσινοί, αλλά γαμπροί στην Άνω Λεσινίτσα. Ο Ζήσης Τούλιος πέμπτος στο χορό από τα αριστερά και δίπλα του ο Μίστος Στ. Μπάχος, άλλος δεινός χορευτής και γλεντζές της Άνω Λεσινίτσας κι αυτός.

ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΠΑΝΤΗ
Το χίλια εννιακόσια πενήντα έξι
Υπαπαντής χωρίς να βρέξει,
Ήλιο από το πρωί
Έφερε η Υπαπαντή,
Με ήλιο και με ξαστεριά
Τελειώνει η λειτουργιά.

Βγήκαμε στο χοροστάσι
Και το γλέντι θα ξεσπάσει,
Με ρακί και με μεζέδες
Το γλεντούσαν οι γλεντζέδες
Κι ο χορός καλά κρατεί.

Πάππου Λάμπης στην κορυφή,
Πάππου Πάντος τον κρατά
Στα κλωθογυρίσματα
Και σαν μπαίνει ο παπάς
Άναψε ο χορός καλά

Και γεμίζουν το αλώνι
Τα κορίτσια και οι γερόντοι
Και αχούσε το χωριό
Στα τραγούδια, στο χορό.


—Αντώνης Κωτσικόρης

Σημείωση lesinitsa.gr: Θα έρθουν άραγε μέρες που θα γεμίσουν ξανά οι εκκλησίες μας με κόσμο και θα αχάει το χωριό με τραγούδια και χορούς…;

Πηγές-Παραπομπές: Εφημερίδα ο Παλμός της Λεσινίτσας, αρ. φύλλου 28, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2001

Πηγή: /lesinitsa.gr

Σχετικά Θέματα

Σχόλια