Μπερίσα: Η Χιμάρα είναι προπύργιο του αλβανισμού

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα μίλησε για τη χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χιμάρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη.
Ο Μπερίσα είπε στα ΜΜΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να έρθει και να επισκεφθεί οποιαδήποτε περιοχή στην Αλβανία, αλλά θεώρησε παράλογο το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης αποκαλεί τη Χιμάρα μειονοτική περιοχή.

«Πρώτον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, χώρα εταίρος, φίλος, μπορεί να επισκεφτεί οποιαδήποτε περιοχή της Αλβανίας, είτε σε επίσημη, είτε σε ιδιωτική επίσκεψη. Εδώ πρέπει να απαλλαγούμε από όλα τα συμπλέγματα. Μπορεί να επισκεφθεί τη Χιμάρα και οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Αλλά η φήμη ότι η Χιμάρα είναι μειονότητα είναι ο μεγαλύτερος ιστορικός παραλογισμός.
 Η Χιμάρα έχει μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, ότι μέρος των χωριών μιλάει και αλβανικά και ελληνικά. Η πόλη, όπως κάθε λιμάνι, είναι μικτή, κυρίως Αλβανοί, αλλά και Έλληνες και Ενετοί.

Αυτά όμως, ούτε η γλώσσα ούτε η μίξη, δεν θα κάνουν τη Χιμάρα τίποτε άλλο παρά προπύργιο του αλβανισμού. Η Χιμάρα, γνωστή στην ιστορία, μαζί με τα υψίπεδα των Άλπεων και το Σούλι, είχαν τους δικούς τους κώδικες και κανόνες.
Αυτό που μπορώ να πω είναι το εξής: το Πατριαρχείο να ανακοινώσει δημόσια συγγνώμη από τους Χιμαριώτες. Μάλιστα, την περίοδο που στέκονταν δίπλα στην Πύλη, το πατριαρχείο φλέρταρε εις βάρος τους. Κάτι που τους ανάγκασε να στραφούν στο Βατικανό και να κάνουν μια τροποποίηση στην πίστη τους, να παραμείνουν ορθόδοξοι κοντά στο καθολικό έθιμο.

Άρα, σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μπορεί να επισκεφθεί οποιαδήποτε περιοχή, αλλά η Χιμάρα με όλη της την ιστορία και τα έγγραφα είναι αλβανική, συμπεριλαμβανομένων των χωριών που είναι δίγλωσσα. Μιλούν και αλβανικά και ελληνικά 
», είπε ο Μπερίσα.

Σχετικά Θέματα

Σχόλια