Κόσοβο: Επιθέσεις σε αστυνομικούς, ενδεχόμενη επέμβαση ΝΑΤΟ

Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου εντάθηκε το Σαββατοκύριακο με επιθέσεις κατά της τοπικής αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων οδοφραγμάτων, πυροβολισμών και εκρήξεων, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι προγραμματισμένες εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αξιωματούχων και να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Σερβίας ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να στείλει σερβικό στρατό στη χώρα.
Στις περιοχές Ζβέκαν και Λεποσάβιτς, οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία, άρχισαν να κλείνουν δρόμους, ενώ στο Ούτζμαν, η αστυνομία δήλωσε ότι δέχθηκε πυροβολισμούς.

«Πρόσωπα από ορισμένες εγκληματικές ομάδες που έχουν αποκλείσει διάφορους δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, από διαφορετικές τοποθεσίες, πυροβόλησαν σε τρεις περιπτώσεις με πυροβόλα όπλα προς την κατεύθυνση αστυνομικών μονάδων που βρίσκονταν σε επίσημη υπηρεσία κοντά στο φράγμα της λίμνης Ούτζμαν, στο δρόμο που οδηγεί στο συνοριακό σημείο Bërnjak», αναφέρει η ανακοίνωση.
Και συνεχίζει: «Οι αστυνομικές μονάδες, σε αυτοάμυνα, αναγκάστηκαν να ανταποδώσουν με πυροβόλα όπλα εναντίον εγκληματικών ατόμων/ομάδων, τα οποία υποχώρησαν και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Επίσης, με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν από τις επιτόπιες αστυνομικές μονάδες, σε διάφορα σημεία ακούστηκαν και πυροβολισμοί».

Το βράδυ του Σαββάτου, αναφέρθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στο Ζβέκαν και πυροβολισμοί στο Ζούμπιν Πότοκ. Οι Σέρβοι ενίσχυσαν τα οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας βαριά μηχανήματα. Έστησαν ακόμη και σκηνές για να φιλοξενήσουν όσους απέκλεισαν τους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, αλλά οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν ότι δύο Σέρβοι συνελήφθησαν για επίθεση σε αστυνομικούς. Ωστόσο, δημοσιογράφοι του περιφερειακού μέσου ενημέρωσης BIRN δέχθηκαν επίθεση την Παρασκευή στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, ενώ κάλυπταν την κατάσταση. Το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από βαριά αντικείμενα.

Στις 18 Δεκεμβρίου επρόκειτο να διεξαχθούν τοπικές εκλογές στους βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειοψηφία. Οι εκλογές στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, το Ζούμπιν Πότοκ, το Ζβέκαν και το Λεποσάβιτς επρόκειτο να διεξαχθούν μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων της σερβικής εθνότητας από τις θέσεις τους τον Νοέμβριο για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να απαιτήσει από όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να έχουν εθνικά εκδιδόμενες πινακίδες. Αυτό θα επηρέαζε περίπου 10.000 εθνοτικούς Σέρβους που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πινακίδες από την πρώην Γιουγκοσλαβία και αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι λόγω της αυξανόμενης έντασης, θα αναβληθεί για τον Απρίλιο του 2023.
«Συζητήσαμε την καταλληλότερη ημερομηνία και τον καταλληλότερο χρόνο και τελικά, με πλήρη συναίνεση, μετά από δική μου πρόταση, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναβληθεί για τον Απρίλιο του 2023», δήλωσε η ίδια.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μίλησε επίσης για την κατάσταση. «Βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Αυτή είναι η πιο δύσκολη μέρα από τότε που έγινα πρόεδρος… Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια σκληρή μάχη για την επιβίωση ενός λαού στα σπίτια του».
Ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει άδεια από την KFOR, τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, για να στείλει τον σερβικό στρατό και την αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο.
«Συμφωνήσαμε σήμερα επί του κειμένου για την αποστολή αιτήματος προς τον διοικητή της KFOR, με το ψήφισμα 1244, ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη μελών του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και η απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα αυτό θα ληφθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη», δήλωσε.

Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Βούτσιτς έλαβε απάντηση. «Έλαβα εγγυήσεις από την KFOR και την Ευρώπη ότι δεν θα ληφθούν βίαια μέτρα κατά των διαδηλωτών. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε μαζί τους, αυτή είναι η δουλειά μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα», δήλωσε.
«Απαιτούμε επίσης να μην αγγίξει κανείς τα μέλη της KFOR και της Eulex και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα», πρόσθεσε. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι κανείς από το Βελιγράδι δεν έδωσε εντολή να στηθούν τα οδοφράγματα. «Δεν είναι ιδιοτροπία κάποιου, είναι μια μορφή διαμαρτυρίας και οι Σέρβοι δεν εμποδίζουν την κίνηση ούτε ενός Αλβανού, διότι κανένας Αλβανός δεν χρησιμοποιεί αυτούς τους δρόμους».

«Πρόκειται για διαμαρτυρία λόγω των συλλήψεων, των ξυλοδαρμών, των παρενοχλήσεων, της μη τήρησης της συμφωνίας των Βρυξελλών», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι «μετά την αποχώρηση, ένας συμφωνημένος αριθμός Γιουγκοσλάβων και Σέρβων στρατιωτικών και αστυνομικών θα επιτραπεί να επιστρέψει «στο Κοσσυφοπέδιο για να εκτελέσει κάποια καθήκοντα». Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνδεση με τη διεθνή πολιτική παρουσία και την ασφάλεια, την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την παρουσία σε χώρους σερβικής κληρονομιάς και σε κρίσιμα συνοριακά περάσματα».

Πηγές εντός της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν στη EURACTIV ότι η ερμηνεία του Βελιγραδίου για το ψήφισμα 1244 δεν επιτρέπει την επιστροφή στρατιωτικών σε περιόδους αναταραχής και, ως εκ τούτου, είναι αστήρικτη.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ΆλμπΙν Κούρτι απάντησε στις απειλές και ζήτησε την αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ευρωπαϊκό, δημοκρατικό και φιλοαμερικανικό κράτος. Με αυτή την ηγεσία, η Σερβία είναι αυταρχική, φιλοασιατική και πολεμοκάπηλη. Δεν θέλουμε συγκρούσεις, θέλουμε την ειρήνη και την πρόοδο, αλλά θα απαντήσουμε στην επιθετικότητα με όλη τη δύναμη που διαθέτουμε», είπε και πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε μη τιμωρία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ αυτής της ενορχηστρωμένης βίας θα ενθαρρύνει το επίσημο Βελιγράδι να προωθήσει περαιτέρω την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου».
Κατηγόρησε επίσης τη Σερβία ότι απομακρύνεται από την ΕΕ και αντ’ αυτού βασίζεται σε συμφωνίες του ΟΗΕ, καθώς «θέλουν να επιστρέψουν στο ΣΑ του ΟΗΕ, όπου βρίσκεται το βέτο της Ρωσίας (και της Κίνας)».

Ο Κούρτι δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με την KFOR για την αντιμετώπιση της κατάστασης, «παρά την απειλούμενη στρατιωτική επίθεση» και πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου θα υπερασπιστεί τον εαυτό της – δυναμικά και αποφασιστικά».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε στο VOA εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η χρήση εκρηκτικών δεν αποτελεί ποτέ αποδεκτή μέθοδο διαμαρτυρίας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ανθρώπων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να καλούν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις».

Σχετικά Θέματα

Σχόλια