Κόσοβο: Οι παραιτήσεις, η ανάρτηση της πρεσβείας και ο “ρωσικός δάκτυλος”

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η επιλογή της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια να τοποθετηθεί για την εν εξελίξει ένταση στο βόρειο Κόσοβο. Στο λογαριασμό της στο twitter η ρωσική πρεσβεία δημοσιεύει συνθήματα που έγραψαν σε τοίχο στη Μητρόβιτσα Σέρβοι που διαδήλωσαν για τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον τους η κυβέρνηση της Πρίστινα.
Οι Σέρβοι διαδηλωτές ζωγράφισαν μια σημαία της Σερβίας με το σύνθημα: «Το Κόσοβο είναι Σερβία – η Κριμαία είναι Ρωσία». Και οι Ρώσοι διπλωμάτες στα Σκόπια προσθέτουν: και το Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορόζια είναι Ρωσία. Η ανάρτηση πυροδότησε αντιδράσεις και τη θεωρία ότι η Μόσχα υποδαυλίζει την ένταση στο Κόσοβο, επιδιώκοντας ακόμη μια θερμή εστία πέραν της Ουκρανίας.

Οι Σέρβοι βουλευτές στην Βουλή της Πρίστινα παραιτήθηκαν και μαζί τους παραιτήθηκαν όλοι οι Σέρβοι δικαστικοί λειτουργοί, οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αστυνομικοί και οι λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι στα σύνορα της αυτονομημένης περιοχής του Κοσόβου, η οποία κατοικείται από Σέρβους.
Ενδεικτικό του κλίματος και της αδιάλλακτης γραμμής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Πρίστινα είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κονιούφτσα σήκωσε το γάντι που του πέταξαν οι Σέρβοι βουλευτές και δρομολογεί διαδικασία αντικατάστασης των παραιτηθέντων βουλευτών της Σερβικής Λίστας, η οποία εκπροσωπεί τη σερβική κοινότητα στο Κόσοβο.

Ζητούν διάλογο
Από την πλευρά τους τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν έκκληση επανόδου των δύο πλευρών στη διαδικασία του διαλόγου με σκοπό την επίτευξη μίας συμφωνίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι καλείται να πάρει πίσω την απόφασή της να αφαιρεί τις σερβικές πινακίδες των οχημάτων που έχουν οι των Σέρβοι του Κοσόβου στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής τους.
Η αλβανοκοσοβάρικη κυβέρνηση καλείται επίσης να δρομολογήσει άμεσα την θεσμοθέτηση της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων για τους Σέρβους του Βόρειου Κοσόβου που είχε συμφωνηθεί από το 2013 στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την επίβλεψη των Βρυξελλών. Συμφωνία, όμως, που είχε προσκρούσει σε αντίθετη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο Κόσοβο το 2015.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια