Κόσοβο: Παράταση 48 ωρών για την αλλαγή στις πινακίδες των αυτοκινήτων

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έδωσε παράταση 48 ωρών για την εφαρμογή του επόμενου σταδίου του αμφιλεγόμενου νόμου για τις πινακίδες, ενώ κατηγόρησε τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ότι έκανε λάθη.
Η απόφαση αυτή επηρεάζει περίπου 10.000 Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Οι κυρώσεις για τη μη μετάβαση σε πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου θα αυξάνονται σταδιακά μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, με αποτέλεσμα την πλήρη απαγόρευση από τις 21 Απριλίου.

Ο Κούρτι δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ ήταν πολύ «αφοσιωμένοι» και οι εκπρόσωποι ήταν «θετικοί, εποικοδομητικοί και δημιουργικοί» στην εξεύρεση λύσης, ενώ επέκρινε τον Μπορέλ για τα λάθη του.
«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δυστυχώς επανέλαβε και εγκατέλειψε τη γαλλογερμανική πρόταση, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ας έχουμε μια συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας», είπε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να συμφωνήσουμε για τις πινακίδες, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξομάλυνση όλων των σχέσεων.
Τη Δευτέρα, όμως, ένα αυτοκίνητο που έφερε σερβικές πινακίδες τυλίχτηκε στις φλόγες στη Μιτρόβιτσα στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πολλά περιστατικά όπου αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες ή αυτοκίνητα σερβικής ιδιοκτησίας με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων.

Εν τω μεταξύ, οι Σέρβοι που ζουν στο νότιο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, λίγο έξω από την Πρίστινα, δήλωσαν ότι αποδέχονται τις ταυτότητες και τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει το Κοσσυφοπέδιο. Ορισμένοι μάλιστα δήλωσαν στο Euronews Albania ότι αποδέχονται ότι ζουν σε ένα διαφορετικό κράτος και ότι οι Σέρβοι στο βορρά αγωνίζονται για έναν διαφορετικό σκοπό, με την υποστήριξη του Βελιγραδίου.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι η στάση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέναντι στο διάλογο ήταν εποικοδομητική, εκφράζοντας την ελπίδα να βρεθεί λύση στο εγγύς μέλλον εν μέσω διαλόγου υπό την ηγεσία των Βρυξελλών.

«Είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο [Αλεξάνταρ] Βούτσιτς σχετικά με τη διαδικασία των Βρυξελλών. Ενθάρρυνα τον Πρόεδρο Βούτσιτς να συνεχίσει την εποικοδομητική συμμετοχή του στη διαδικασία, με την ελπίδα ότι θα βρούμε λύση. Στο τέλος, θα πρέπει να εμπλακούν και οι δύο πλευρές, αλλά η εποικοδομητική προσέγγιση είναι η σωστή», δήλωσε.

Ο Χιλ πρόσθεσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαδικασία υπό την ηγεσία του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του ειδικού αντιπροσώπου Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Ο Βούτσιτς πάντως, χρησιμοποίησε το Instagram για να εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

«Ευχαρίστησα τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στην μείωση των εντάσεων και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και τόνισα ότι η Σερβία παραμένει ειλικρινά προσηλωμένη στο διάλογο και την ειρηνική επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα που με κόπο κερδήθηκε σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε.

Σχετικά Θέματα




Σχόλια