Το μεγαλύτερο διασυνοριακό πάρκο της Ευρώπης δημιούργησαν Σκόπια, Τίρανα και Πρίστινα

Το Κοσσυφοπέδιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία για μια κοινή προστατευόμενη περιοχή, δημιουργώντας το μεγαλύτερο διασυνοριακό πάρκο της Ευρώπης, με έκταση πάνω από 240.000 εκτάρια.
Ο Υπουργός Υποδομών του Κοσσυφοπεδίου, Λίμπουρν Αλίου, η Υπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Μιρέλα Κουμπάρο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, Νάσερ Νουρεντίνι, υπέγραψαν το μνημόνιο για τη δημιουργία κοινής προστατευόμενης περιοχής που περιλαμβάνει τις περιοχές Korab-Koritniku, Sharri, Mavrova και Mali i Sharri.

«Πεπεισμένοι ότι μια διεθνής συμφωνία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των εξαιρετικών περιβαλλοντικών, οικονομικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και αισθητικών αξιών για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, με κύριο στόχο την ανάπτυξη, προώθηση, διαχείριση και διατήρηση των διασυνοριακών προστατευόμενων περιοχών μας», δήλωσε η Κουμπάρο κατά την υπογραφή.
«Θεωρούμε ότι οι προστατευόμενες περιοχές παρέχουν οφέλη πέρα από τα σύνορα – πέρα από τα σύνορά τους σε έναν χάρτη, πέρα από τα σύνορα των εθνικών κρατών – μεταξύ των κοινωνιών και των γενεών που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Αυτές οι οροσειρές χρησιμεύουν ως οικολογικός διάδρομος, ο οποίος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σημαντικών ειδών φυτών και ζώων, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές, το έργο αυτό αποσκοπεί στην από κοινού διασυνοριακή ανάπτυξη του φιλικού προς τη φύση τουρισμού, στη διαχείριση της περιοχής και στην από κοινού προώθηση της ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς διασυνοριακά.
Το Φυσικό Πάρκο Korab-Koritnik στην Αλβανία, το Εθνικό Πάρκο Sharri στο Κοσσυφοπέδιο και το Εθνικό Πάρκο Mavrova και το Εθνικό Πάρκο των Ορέων Sharri στη Βόρεια Μακεδονία θα αποτελέσουν μέρος ενός διασυνοριακού πάρκου.

Σχετικά Θέματα

Σχόλια