Τα Τίρανα -και οι διαδηλωτές- προετοιμάζονται για την Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων

Καθώς τα Τίρανα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια ιστορική σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, το κόμμα της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου Σαλί Μπερίσα ετοιμάζεται να διοργανώσει διαμαρτυρία, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.
Στις 6 Δεκεμβρίου, το κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας θα ακινητοποιηθεί, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα συναντηθούν σε μονοήμερη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τη διεύρυνση, την ενέργεια και τον πόλεμο στα σύνορα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας για την εκδήλωση θα είναι αυστηρά τόσο από τους Αλβανούς όσο και από τους Ευρωπαίους διοργανωτές και η διαμαρτυρία μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός της περιμέτρου ασφαλείας αλλά όχι εντός.
«Η περίμετρος ασφαλείας των συνόδων κορυφής δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης… Πραγματοποιούνται [οι διαμαρτυρίες] εκτός της περιμέτρου ασφαλείας σε όλες τις περιπτώσεις και τις χώρες… Η κηλίδωση της ασφάλειας της συνόδου κορυφής δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν», δήλωσε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι η σύνοδος κορυφής θα αποδείξει την ετοιμότητα της Αλβανίας και της περιοχής να «θεωρηθεί διαφορετικά».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια δομή, δεν είναι ένας θεσμός, δεν είναι μια δύναμη που αντιδρά όπως ο ισχυρός άνδρας στη γειτονιά. Αντίθετα, είναι σημαντικό να είσαι σωστός και να ξέρεις πώς να μεταφέρεις το μήνυμα για το τι σου ανήκει με κατανοητό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Μπερίσα μίλησε επίσης στα μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας ότι η προϋπόθεση της διαμαρτυρίας είναι να δείξουν στον κόσμο και σε όλους τους ξένους δημοσιογράφους, τα προβλήματά τους με την κυβέρνηση.
«Κάνει σαφές στον Έντι Ράμα ότι οι διακυμάνσεις του μεταξύ της σερβορωσικής ηγεμονίας με τα Ανοιχτά Βαλκάνια και τον νέο νεοοθωμανισμό τελειώνουν. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή γη που προορίζεται για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το μήνυμα αυτής της συνόδου κορυφής είναι εξαιρετικό, γι’ αυτό και το χαιρετίζουμε», δήλωσε ο Μπερίσα, σημειώνοντας ότι θα καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι η περιοχή ανήκει στην Ευρώπη.
«Αυτή η σύνοδος κορυφής είναι ευλογημένη, διότι δίνει στους ξένους την ευκαιρία να δουν τι καταστροφή αντιπροσωπεύει ο οικοδεσπότης των Ευρωπαίων ηγετών, ο οποίος κάθεται στο θρόνο πάνω από κλεμμένες ψήφους και το έγκλημα», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί έξω από την περίμετρο και δεν θα παρέμβει στην ασφάλεια της διάσκεψης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, αφού δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει την περασμένη εβδομάδα, ενώ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου ΆλμπΙν Κούρτι «τρομοκρατικό απόβρασμα» και καταδίκασε την ΕΕ επειδή υποστήριξε τον διορισμό του εθνικής καταγωγής Σέρβου Νέναντ Ράσιτς στην κυβέρνηση της Πρίστινα.
Ο Ράμα επιβεβαίωσε την παρουσία του Βούτσιτς: «Η Σερβία θα είναι στη σύνοδο κορυφής και ο πρόεδρος της Σερβίας δεν έχει άλλον τρόπο από το να έρθει στη σύνοδο κορυφής. Σας το λέω αυτό με πεποίθηση. Το αντίθετο θα ήταν καταστροφή για τη Σερβία και τον ίδιο», δήλωσε ο Ράμα.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα euractiv.gr

Σχετικά Θέματα

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια