Θα εισβάλλει ή όχι η Τουρκία στη Συρία; Τι αναμένεται ότι θα κάνουν οι ΗΠΑ;

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Στις 14 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά την εισβολή της Τουρκία στην Συρία (στις 9 Οκτ. 2019 στην επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης") ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13894, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τον Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης (50 U.S.C. 1701 κ.ε.) για την αντιμετώπιση της ασυνήθιστης και έκτακτης απειλής για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από την κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με αυτήν.

Στις 13 Οκτωβρίου 2022 ο σημερινός πρόεδρος Μπάϊντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο επισημαίνοντας:
«Η κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με τη Συρία, και ειδικότερα οι ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, ή του ISIS, θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και συνεχίζει να αποτελεί μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Για αυτόν τον λόγο, η εθνική έκτακτη ανάγκη που κηρύχθηκε με το Εκτελεστικό Διάταγμα 13894 της 14ης Οκτωβρίου 2019, πρέπει να συνεχίσει να ισχύει και μετά τις 14 Οκτωβρίου 2021 για 1 χρόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία"

ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 13894 ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ
«Εγώ, ο DONALD J. TRUMP, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, διαπιστώνω ότι η κατάσταση στη Συρία και σε σχέση με αυτήν, και ιδίως οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτική επίθεση στην βορειοανατολική Συρία, υπονομεύει την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ή ISIS, θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και, ως εκ τούτου, συνιστά ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Με το παρόν κηρύσσω εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.»

Το διάταγμα αυτό επέβαλλε σημαντικές κυρώσεις, αναστολή εισόδου προσώπων στις ΗΠΑ και αποκλεισμό περιουσιακών στοιχείων (προσώπων και οντοτήτων):
α) κατά οιουδήποτε συνέβαλλε στην αστάθεια στην Συρία,
β) είναι υπεύθυνος ή συνένοχος ή να έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα ή να έχει επιχειρήσει να εμπλακεί σε οποιοδήποτε σχέση με τη Συρία με ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν περαιτέρω την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα ή την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας
γ) για διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
δ) να είναι νυν ή πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης της Τουρκίας
ε) να είναι οποιαδήποτε υποδιαίρεση, υπηρεσία ή όργανο της κυβέρνησης της Τουρκίας,
στ) ή ενεργεί για λογαριασμό ή εκ μέρους της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία όχι μόνο βομβάρδισε αλλά εισέβαλλε κιόλας με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους. Η Τουρκική Κυβέρνηση απέρριψε την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ αρχικά, όμως τελικά το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, συμφωνήθηκε εκεχειρία 120 ωρών αρχής γενομένης στις 22:00 ως πρώτο βήμα για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η εκεχειρία αυτή έγινε με σκοπό να εγκαταλείψει η κουρδική πολιτοφυλακή - Μονάδα Προστασίας του Λαού (YPG) (μια οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική» η Τουρκία) τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ και μήκους αρχικά 120 χλμ. που θα εκτείνεται από την πόλη Ταλ Αμπιάντ έως την πόλη Ρας αλ-Άιν, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στα 440 χλμ., ενώ θα υποχρεωθούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις στις περιοχές αυτές της Συρίας, ύστερα από την τρομοκρατική ενέργεια με έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου, κατηγορώντας ως υπαίτιους τους Κούρδους, κάτι που εκείνοι αρνήθηκαν.
Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι εάν θα εισβάλλουν με στρατεύματα στην Συρία.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΗΜΕΡΑ
"Η πιθανότητα μιας χερσαίας επιχείρησης συνεχίζει να μας ανησυχεί και απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Η συνέχιση των μαχών, και ειδικότερα μια χερσαία επιχείρηση, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα κέρδη που τόσο δύσκολα αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον του ΙΚ και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας αναγνωρίζοντας παράλληλα τη νομιμότητα των απαιτήσεων ασφαλείας της Άγκυρας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι), που ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μάχες του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών που εξεδίωξαν τους μαχητές του ΙΚ από την περιοχή.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στη βορειοανατολική Συρία (900 συνολικά) μείωσαν τις κοινές τους περιπολίες με τους συμμάχους μας των ΣΔΔ».

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Όπως εύκολα φαίνεται, οι αιτιάσεις των ΗΠΑ δεν είναι για τους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων αλλά μόνο εάν απειλούνται οι ΣΔΔ με τις οποίες δρουν μαζί οι Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή. Για να αποφύγουν μάλιστα μεγαλύτερη έκθεση και εμπλοκή με τους Τούρκους, μείωσαν τις περιπολίες.
Η Τουρκία επίσης έχει γράψει στα παλιότερα των υποδημάτων της τις αμερικανικές παραινέσεις (περί παραινέσεων πρόκειται) και εισέβαλλε πριν κερδίζοντας στην συνέχεια από την ειρηνευτική διαδικασία την επέκταση της ζώνης ασφαλείας και το “δικαίωμα” να εισβάλλει όποτε λέει ότι απειλείται από αυτήν.

Και δεν θα διστάσει να εισβάλλει ξανά, παρά την “σκληρή” υποτίθεται γλώσσα των ΗΠΑ προς αυτήν. Και θα το κάνει εάν δεν λάβει ανταλλάγματα που διεκδικεί.
Πέραν τούτων, στο εσωτερικό ο Ερντογάν θα φανεί σαν ο αδέσμευτος και ισχυρός ηγέτης που προστατεύει τους υπηκόους του από κάθε εξωτερική απειλή.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα της Εκτελεστικής εντολής 13894 του προέδρου των ΗΠΑ εξακολουθούν να ισχύουν, και «η συνέχιση των μαχών, και ειδικότερα μια χερσαία επιχείρηση, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα κέρδη που τόσο δύσκολα αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον του ΙΚ και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή» όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να επιβάλλουν άμεσα και αποφασιστικά συγκεκριμένες κυρώσεις για τους βομβαρδισμούς αφού οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο όλα τα παραπάνω.
Δεν το κάνουν οι ΗΠΑ όμως, πόσο μάλλον όταν αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτοάμυνας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έστω και αν είναι αδύναμα τα επιχειρήματα της Τουρκίας για το ποιος ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση.

ΣΗΜ: Το θέμα δε του δικαιώματος ή όχι της αυτοάμυνας εναντίον τρομοκρατικών/αντάρτικων ομάδων στο έδαφος ξένης χώρας το έχω αναλύσει διεξοδικά σε άλλο άρθρο, καθώς και την συνολική επιχειρηματολογία της Τουρκίας.

Σχετικά Θέματα

Σχόλια