Η Αλβανία δέχεται καθημερινά κυβερνοεπιθέσεις

Η Αλβανία εξακολουθεί να υφίσταται καθημερινές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μετά από μια σοβαρή επίθεση από το Ιράν το 2022, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη.
Η επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας κρίσιμες ψηφιακές κυβερνητικές υποδομές και είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση δεδομένων τα οποία κατά διαστήματα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

«Πέρυσι δεχθήκαμε επίθεση από το Ιράν, μαζική, πολύ βαριά. Φυσικά, δώσαμε μεγαλύτερη προσοχή, σε κάθε βήμα, σε μια ενδελεχή έρευνα με τη συνδρομή της ομάδας της Microsoft, της ομάδας του FBI και άλλων εμπειρογνωμόνων πριν καταλήξουμε σε αυτόν τον ισχυρισμό που βασίζεται σε γεγονότα. Και εξακολουθούμε να δεχόμαστε επιθέσεις, πρακτικά μέρα με τη μέρα», δήλωσε ο Ράμα.
Πρόσθεσε ότι, ευτυχώς, κατάφεραν να αποτρέψουν την πλήρη διακοπή λειτουργίας των συστημάτων και τη διαγραφή όλων των δεδομένων, κάτι που, όπως είπε, ήταν ο πρωταρχικός στόχος της επίθεσης.

Το περιστατικό οδήγησε στην απέλαση Ιρανών διπλωματών από τη χώρα και σε μια σειρά κυρώσεων εναντίον όσων φέρονται να βρίσκονται πίσω από την επίθεση της Τεχεράνης.
Μία από τις κύριες τράπεζες της χώρας, η Credins, είχε επίσης υποστεί κυβερνοεπίθεση στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πελάτες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και οι πληρωμές με κάρτες να μην είναι διαθέσιμες.

Η τράπεζα δήλωσε ότι συνεργάζεται με τοπικούς ειδικούς και «διεθνείς εταίρους» για την καταπολέμηση της επίθεσης, καθώς και για τη συνεργασία με τους αρμόδιους ρυθμιστικούς και εποπτικούς φορείς.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί και θα τεθεί σε λειτουργία μια στρατιωτική μονάδα κυβερνοάμυνας.

«Το έτος 2023 θα είναι το έτος κατά το οποίο η στρατιωτική μονάδα κυβερνοάμυνας θα έχει ολοκληρώσει το 100% των ανθρώπινων ικανοτήτων της. Βρισκόμαστε στη διαδικασία προσλήψεων, έχουμε αλλάξει τη δομή, έχουμε τριπλασιάσει τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων στη δομή, τώρα προσλαμβάνουμε νέους εμπειρογνώμονες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και έχουμε αυξήσει τους μισθούς».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια