Δοκιμή αντοχών στη Βοσνία Ερζεγοβίνη

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Θέλοντας να υπογραμμίσει τη διαφοροποίησή του, ο Πρόεδρος της “Ρεπούμπλικα Σέρμπτσκα” (μία από τις δύο οντότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), ο αμφιλεγόμενος Μίλοραντ Ντόντικ, διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για την 31η επέτειο ίδρυσης του σερβικού κρατιδίου. Και μόνο το γεγονός της συμμετοχής προσκεκλημένων από διάφορες περιοχές, όπου την τιμητική θα έχουν οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσσόβου και Μετοχιών, στο φόντο της έντασης που βιώνουν τα Δυτικά Βαλκάνια, μιλάει από μόνο του.
Ο Ύπατος Αρμοστής, ως η ανώτερη κρατική αρχή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Christian Schmidt, έχει επισήμως εκφράσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας την αντίθεσή του για την εκδήλωση. Τα προηγούμενα χρόνια οι εκδηλώσεις ήταν περιορισμένες και περιλάμβαναν μικρής κλίμακας επίδειξη των δυνάμεων ασφαλείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Φέτος, εκτός από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Μπάνια Λούκα με προεξάρχοντα τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο, προγραμματίζεται φεστιβάλ που θα γίνει στο Ανατολικό Σαράγεβο όπου ζει μεγάλος αριθμός γηγενών Σέρβων.

Ο Ντόντικ που πρόσκειται στη Μόσχα και επικοινωνεί τακτικά με ανώτερους πολιτικούς αξιωματούχους εκεί (το περασμένο καλοκαίρι είχε ειδική συνάντηση συνεργασίας με τον Ρώσο ΥπΕξ Σεργκέϊ Λαβρώφ), απάντησε προκλητικά στον Ύπατο Αρμοστή που διορίζεται απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, Κρίστιαν Σμιντ, ότι “οι τουρίστες” δεν μπορεί να έχουν λόγο στις πραγματικές επιθυμίες του Σερβικού λαού!
Ο Δήμαρχος της Μπάνια Λούκα – πρωτεύουσα της Ρεπούμπλικα Σέρμπτσκα, Ντράσκο Στανιβούκοβιτς, συμμετέχει ενεργά στην όλη διοργάνωση παρά τις προειδοποιήσεις που προαναφέρθηκαν ότι αυτή δεν συνάδει με το νόμο και ειδικά την ανάγκη καλλιέργειας εμπιστοσύνης στο ενιαίο κράτος. Εξ άλλου τα προηγούμενα χρόνια ο Ύπατος Αρμοστής είχε παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο που είχε δύο φορές (2015 και 2019) αποφανθεί ότι πρόκειται περί ενέργειας που προσβάλει τη συνταγματική τάξη.

Περιπλέκοντας ακόμη πιο επικίνδυνα την κατάσταση και προσδίδοντας διαστάσεις εν δυνάμει έκρηξης στην υπόθεση παρενέβη και ο επικεφαλής των “Πράσινων Μπερέ” – ένοπλος βραχίονας των Μουσουλμάνων που είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ένοπλη σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ο Μουχάμαντ Σβράκιτς, βετεράνος πολεμιστής, δηλώνει ότι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Θα στήσουν οδοφράγματα ώστε να περιορίσουν την κυκλοφορία των Σέρβων στο Σαράγεβο και να αποκλείσουν το Νότιο τμήμα του.
Ενώ οι απεσταλμένοι της ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και ΕΕ εστιάζουν στην Πρίστινα επιδιώκοντας μετά την εκτόνωση της πρόσφατης κρίσης με τη Σερβία στην επανέναρξη του διαλόγου των αλβανικών αρχών της περιοχής με το Βελιγράδι, μια καινούργια εστία έντασης δεν αποκλείεται να προκύψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Είναι προφανές ότι η περίπτωση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι πολύ πιο σύνθετη και οι συνέπειες ενδεχόμενης εκδήλωσης εκ νέου συγκρούσεων θρησκευτικού και εθνικού χαρακτήρα θα οδηγήσουν στη διάλυση της. Η ΕΕ επιμένοντας στην πολιτική στήριξης της σταθερότητας της δισυπόστατης αυτής κρατικής οντότητας στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής απέδωσε στη Βοσνία Ερζεγοβίνη καθεστώς Υποψήφιας προς Ένταξη Χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια