Η βορειοηπειρωτική διασπορά | Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος Φοινικαίων

Του Γιώργου Κυριακού

Ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, ήταν ένας ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης της εθνικής ταυτότητας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Οι αθλητές κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν επιφανή πρόσωπα για τους Βορειοηπειρώτες, και ο ενθουσιασμός προς αυτούς αποκτούσε διαστάσεις λατρείας. Ιδιαίτερη λατρεία οι Φοινικαίοι είχαν στις τοπικές ομάδες του Βουθρωτού, των Αγίων Σαράντα και της Μπίστριτσας, ομάδας του Δελβίνου, που έπαιζαν σε επαγγελματικές κατηγορίες. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, υπήρχε το πρωτάθλημα της κοπερατίβας (συνεταιρισμός). Όλα τα χωριά είχαν μια ομάδα και όταν γινόταν πρωτάθλημα μεταξύ τους κυριαρχούσε το πάθος για τη στρογγυλή θεά. Ο Δρόμος, στο πλαίσιο της έρευνας για τη διασπορά των Βορειοηπειρωτών, κάνει στο σημερινό φύλλο ένα ευχάριστο αθλητικό διάλειμμα. Ανάμεσα σε Αδελφότητες και Συλλόγους, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ) Φοινικαίων ξεχωρίζει: ενώνει Βορειοηπειρώτες των χωριών της Φοινίκης αλλά και μεταδίδει μέσω του αθλητισμού την ύπαρξη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού στον ελλαδικό χώρο. Μιλήσαμε με τον προπονητή και γενικό αρχηγό του ΠΑΟ Φοινικαίων Αλέξανδρο Πάντο και με την πρόεδρο του Ομίλου Μαρία Γιώτη, δυο νέους και ορεξάτους ανθρώπους:

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για έναν ξεχωριστό Όμιλο για τα χωριά της Φοινίκης;
Ιδρύθηκε το 2018. Αρχικά ιδρύσαμε τον Αθλητικό Όμιλο Φοινικαίων με κόσμο από τα χωριά του Δήμου μας –και από άλλα μέρη της Μειονότητας– για να συμμετέχουμε στο Ενωσιακό Πρωτάθλημα [σε αυτό συμμετέχουν ποδοσφαιρικά σωματεία διαφόρων οργανισμών]. Αργότερα θέλαμε να διευρύνουμε τη δραστηριότητά του, και να συνδυάσουμε τον αθλητισμό με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Ποιες είναι οι αθλητικές σας δράσεις;
Πολλοί γονείς αλλά και οι αθλητές μας φέρνουν τα παιδιά τους, κι έτσι διοργανώσαμε μέχρι τώρα δυο τουρνουά στον Ρέντη. Ο ΠΑΟ Φοινικαίων παίζει στο Ενωσιακό Πρωτάθλημα Περιστερίου. Φιλοδοξούμε σύντομα να ενταχθεί στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα της Αθήνας, και θα προσπαθήσουμε και για πιο ψηλά. Όσο μπορούμε, χτίζουμε γερές και σταθερές βάσεις ώστε να εξελισσόμαστε. Από την άλλη, έχουμε και εξωστρεφή δράση…

Όπως;
Για παράδειγμα, συμμετείχαμε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής σε διάφορες δράσεις, όπως για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Παρουσιαστήκαμε με το περίπτερό μας στο Πάρκο Τρίτση και ανά μισή ώρα κάναμε δράσεις και αθλητικές δεξιότητες, από τις οποίες πέρασαν σχεδόν 2.000 παιδιά και ενήλικες. Οι μικροί αθλητές του ΠΑΟ Φοινικαίων είχαν το 2021 την ευκαιρία να χαρούν στην περιβαλλοντική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πεδίον του Άρεως, κάνοντας δενδροφυτεύσεις και μαθαίνοντας τον σημαντικό ρόλο της ανακύκλωσης. Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά άγρια πτηνά και να ενημερωθούν για τον ρόλο τους στο περιβάλλον, ενώ συμμετείχαμε και σε αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Επιπλέον, από κοινού με το «be active», πήραμε μέρος σε ποδηλατική δράση την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου το 2020. Τέλος, με πρωτοβουλία μας διοργανώθηκε φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου την άνοιξη του 2022 στη Λιβαδειά, μεταξύ της τοπικής ομάδας της Λιβαδειάς και της ομάδας «Θύελλα» Βαγκαλιατιού.

Κορυφαία στιγμή;
Ήταν μια ανεπανάληπτη εκδήλωση, βράβευσης των παλιών μας αθλητών. Ως ΠΑΟ Φοινικαίων τιμήσαμε τους αθλητές της περιοχής μας, 26 παλαίμαχους από όλα τα αθλήματα: ποδόσφαιρο, βόλεϊ, γυμναστές των σχολείων μας… Είχαν έρθει από πολλές πόλεις της Ελλάδας για να βραβευτούν, και θυμήθηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Μεγάλη συγκίνηση. Κλαίγανε σαν μικρά παιδιά. Ήταν μια ιστορική στιγμή.

Δυο λόγια ακόμα…
Για μας ήταν τα ιερά τέρατα του αθλητισμού τότε. Θυμάμαι το πόσο θαύμαζα τους παίκτες μας. Ήταν οι πρώτοι μου ήρωες. Θυμάμαι με συγκίνηση τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, τον αείμνηστο Ηλία Κολέτση, τον προπονητή του Λυκείου μας Στέφανο Κώστα και τη γυμνάστρια στο βόλεϊ κοριτσιών, την Μαρίνα Μήτση.

Σας ακούσαμε και στα κάλαντα…
Τα κάλαντα είναι έκφραση του πολιτισμού μας, γι’ αυτό και επιδιώκουμε να τα λέμε παντού. Στέλνουμε αιτήματα σε όλους τους πολιτικούς φορείς και ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας πηγαίνουμε εκεί που αποδέχονται το αίτημά μας. Φέτος πήγαμε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υπό την αιγίδα της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια. Επίσης είχαμε τη χαρά να ξαναπάμε στον Περιφερειάρχη Αττικής και στον Δήμαρχο Αθηναίων

Συνεργάζεστε με άλλες δομές του χώρου;
Είμαστε συνδεδεμένοι με όλους για τα αθλητικά και τα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο με τον ιδιαίτερο χώρο μας. Δεν επιθυμούμε κανέναν πολιτικό χρωματισμό: όπου μας ζητούν συμμετοχή, είμαστε παρόντες και ενεργοί. Έτσι γίνεται γνωστή και η περιοχή μας. Και μόνο στο άκουσμα «Φοινικαίων» μας ρωτάνε, κι εμείς τους μιλάμε για τον τόπο μας.

Τι όνειρα κάνετε;
Δυστυχώς η διάρκεια του εγκλεισμού μας πήγε πολύ πίσω. Τώρα, σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους, θέλουμε να διοργανώσουμε σε κάθε πόλη της Ελλάδας που ζουν συμπατριώτες μας, φιλικές ποδοσφαιρικές συναντήσεις με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων.

Σχέδια για «πάνω»;
Έχουμε σκοπό στα χωριά μας να συμβάλουμε ώστε να ξαναζήσουμε πάλι το τοπικό πρωτάθλημα. Θέλουμε να διοργανώσουμε αθλητικές εκδηλώσεις, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να φτιαχτούν γήπεδα. Στο χωριό Βαγκαλιάτι, ο ΠΑΟ Φοινικαίων έχει υποσχεθεί την κατασκευή δύο πάγκων, των τερμάτων, αθλητικό υλικό και μια στολή, και στη συνέχεια το ίδιο και για άλλα χωριά.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια