Ράμα: Δυσκολεύει η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Kατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και σε ένα πανελ με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τόνισε πως η διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ αναφέρθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στο πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τις τελευταίες εβδομάδες

«Η ΕΕ είναι ο μόνος προορισμός ό,τι κι αν χρειαστεί. Ακόμα κι αν δεν φτάσουμε ποτέ εκεί, το σημαντικό είναι ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα κράτος που να μοιάζει με την ΕΕ, με πραγματικούς θεσμούς, με πραγματική υπευθυνότητα και ούτω καθεξής. Αλλά, Ρομπέρτα, συγγνώμη που πρέπει να το πω, όταν αυτή η υπόθεση διαφθοράς αποκαλύφθηκε, είπα: «Το κάρμα είναι σκύλα» -δήλωσε ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία ένταξης για τις υποψήφιες χώρες είναι διαφορετική σε σύγκριση με τις εποχές, όταν χώρες, όπως η Μάλτα, η πατρίδα της προέδρου Μετσόλα, έγιναν μέλη του μπλοκ, λέγοντας ότι έχει γίνει τώρα «απίστευτα νευρωτική και άδικη» και εάν η ΕΕ επιφυλάξει την ίδια μεταχείριση στα ίδια τα μέλη της ΕΕ, οι περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν πλέον να ενταχθούν στην ΕΕ. «Δεν μιλάω για τους πρώην κομμουνιστές. Μιλώ για τους ιδρυτές, πιστέψτε με».-τόνισε ο Ράμα.

Η Αλβανία ήταν σε αναμονή από το 2018 και ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο του 2022 . Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας κατατάσσεται στην 110η θέση, κάτω από τη Νότια Αφρική, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια