Το απέραντο... καμένο: Το project Τατόι και οι επικοινωνιακές «φούσκες» του Μαξίμου

Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

«Με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία» είχε απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 82η ΔΕΘ. Λεκτική αστοχία ή γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει; Τουλάχιστον μπροστά στην (το λιγότερο) αποκαρδιωτική εικόνα που έδειξε να βρίσκεται το Τατόι, με αφορμή την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η απάντηση γέρνει στην δεύτερη εκδοχή.

Σημείωση: Πέρα από ταφές, μνήματα, μνημεία και «γαλαζοαίματους», που έχουν κριθεί οριστικά στην Ελλάδα από το 1974, το δεδομένο είναι πως η έκταση του Τατοΐου έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Με άλλα λόγια, στην ιδιοκτησία του ελληνικού λαού που πλήρωσε μια διόλου ευκαταφρόνητη αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας.

To project…
«Πασπαλισμένη» με την απαιτούμενη δόση… εμβληματικότητας μια από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του τον Ιούλιο του 2019 ήταν η ανάδειξη του Τατοΐου. «Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύπλευρα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε πρότυπες αγροδιατροφικές μονάδες. Να καταστήσουμε τους χώρους επισκέψιμους. Να ιδρύσουμε μικρές ξενοδοχειακες μονάδες. Να διαμορφώσουμε τους κήπους. Να αποκτήσουμε καινούριες καθαρές διαδρομές περιπάτου για όλους τους Αθηναίους. Και η Βόρεια Αττική θα αποκτήσει έτσι καινούριο τουριστικό ενδιαφέρον» σημείωνε στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.



Το ελληνικό Dumfries House
Οι, καλοπροαίρετοι, παρατηρητές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως η μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά του 2021 έφερε πιο πίσω τις εργασίες. Δεκτό. Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, με τον θάνατο του τέως, αποκαλύπτεται πλήρως το πως προστατεύει η κυβέρνηση την δημόσια περιουσία αλλά και τι έχει κάνει σχεδόν δυο χρόνια αργότερα για τα καμμένα. Η εικόνα πάντως που καταγράφεται για τις εκτάσεις στο Τατόι, διάσπαρτη μαυρίλα και καμμένα, απέχει από το… ελληνικό Dumfries House.

Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται καθώς πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, ανεπίσημα, για τσάι με τον Βασιλιά Κάρολο χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι συζήτησαν. Με βάση, ωστόσο, το ρεπορτάζ της Daily Mail οι δυο συζήτησαν για το project των 14 εκατ. ευρώ που δεν είναι άλλο από την ανακαίνιση του Τατοϊου, με πρότυπο για την ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου, να αποτελεί το Dumfries House στη Σκωτία.



Απέραντο καμένο
Σε κάθε περίπτωση, ενάμιση χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά οι εκτάσεις δεν έχουν καθαριστεί από τα καμμένα ενώ κυβερνητικοί παράγοντες την επομένη της φωτιάς δήλωναν πως αποτελεί πρώτο και κύριο μέλημα. Έπρεπε να μπει στο νοσοκομείο ο τέως βασιλιάς για να κινηθούν οι διαδικασίες επίσπευσης καθαρισμού των καμένων από το κτήμα του Τατοΐου. «Όταν ο τέως βασιλέας των Ελλήνων εισήχθη στο νοσοκομείο, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, κινήθηκε ώστε να επισπεύσει την απομάκρυνση αυτής της ύλης από τον χώρο του κοιμητηρίου» ήταν η ερτζιανή παραδοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Τατόι.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια