«Αναστέλλει» το νόμο το Σοσιαλιστικό για να αποφύγει την κοινοβουλευτική έρευνα για την υπόθεση «McGonigal»

Οι Σοσιαλιστές αρνήθηκαν να εξετάσουν στη Συνέλευση το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση επιτροπής που έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τον πρώην πράκτορα του FBI Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ.

Η επικεφαλής της ολομέλειας, Ερμονέλα Φελάι, ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για τη σύσταση αυτής της επιτροπής, εξαρτώντας τη με διαδικασία αλλαγής του νόμου που έχει αναλάβει η Συνέλευση.
«Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για το αίτημα μέχρι την έγκριση των αλλαγών στο νόμο για τις ανακριτικές επιτροπές» - είπε.

Όμως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματική προσπάθεια.
«Αυτός ο νόμος μπορεί να ανασταλεί μόνο από το Συνταγματικό Δικαστήριο» - υποστήριξε ο Oerd Bylykbashi, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας νόμος αναστέλλεται με απόφαση οργάνου της Συνέλευσης.
"Σήμερα, αυτό το κοινοβούλιο θα πρέπει να διερευνήσει από μόνο του. Υπάρχει ακόμη και συμφωνία για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου" - είπε.

Ο αρχηγός της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας Ταουλάντ Μπάλα, που είχε προειδοποιήσει για αυτή την απόφαση της πλειοψηφίας μετά την υποβολή του αιτήματος της αντιπολίτευσης, υπερασπίστηκε την απόφαση ως υποχρέωση προς τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια απόφαση αναφερόταν. .
«Οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου εφαρμόζονται αυτόματα», είπε και πρόσθεσε ότι «επομένως έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για αλλαγές στο νόμο όπου θα μεταγγίζονται αυτές οι αποφάσεις».
Ερωτηθείς σε ποια νομική βάση θα πρέπει να πάψει να υπάρχει ένας νόμος όταν έχει ανοίξει μια διαδικασία αλλαγής για αυτόν, ο Μπάλα δεν απάντησε.

Ακόμη και η Felaj δεν έφερε επιχειρήματα για το ίδιο ερώτημα, ενώ αναφέρθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων για να δει τους «νόμιμους» λόγους που χρησιμοποιούν οι σοσιαλιστές εκπρόσωποι.
Ωστόσο, η Συνέλευση δεν διέθεσε τα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης Φεβρουαρίου, τα οποία θα έπρεπε να είναι δημόσια, με την αιτιολογία ότι περνούν από κάποιες διοικητικές διαδικασίες πριν από τη δημοσίευσή τους.

Εν τω μεταξύ, οι Felaj και Balla ισχυρίστηκαν ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης ήταν παραποιημένο και ότι η γραμματεία διαδικασιών της Συνέλευσης ερευνούσε αυτόν τον ισχυρισμό.
"Αυτό το αίτημα είναι ύποπτο ότι είναι παραποιημένο, το οποίο διαπιστώθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης της διάσκεψης, η οποία διεκπεραιώνεται από τη γραμματεία για τις διαδικασίες, τη δεοντολογία και την ψηφοφορία" - είπε η Felaj.

Την απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος σχολίασε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Jozefina Topalli, η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση «πρωτοφανές σκάνδαλο».
«Σε τρεις δεκαετίες δεν έχει συμβεί ποτέ όταν η αντιπολίτευση ζητά διερευνητική επιτροπή να μην τη δίνουν. Αλλά το πιο απίστευτο είναι ότι η κυρία λέει ότι το Προεδρείο ανέστειλε έναν νόμο για την ανακριτική επιτροπή», είπε η Τοπάλλη μιλώντας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης μπροστά από το κτίριο της Βουλής την Πέμπτη.

Το αίτημα που υπογράφηκε από 42 βουλευτές της αντιπολίτευσης αποσκοπεί στην επαλήθευση «υποκίνησης, επιρροής, διαταγής, χρήσης, ανάμειξης μέσω της υπόσχεσης και της προσφοράς ευεργετημάτων, δωροδοκιών ή δημοσίων περιουσιακών στοιχείων στον ειδικό πράκτορα του FBI Charles McGonigal ή και σε άλλους πράκτορες του συμπεριλαμβανομένων για τα πολιτικά οφέλη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και η επίθεση ή η πολιτική ζημιά της αλβανικής αντιπολίτευσης».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια