Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει την Αλβανία στο «μεγεθυντικό φακό» για έλλειψη συνεργασίας σε φορολογικά ζητήματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε ανασκόπηση της λίστας των χωρών-μελών που έχουν δείξει έλλειψη συνεργασίας για φορολογικούς σκοπούς.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να επαναταξινομήσουν την Αλβανία μεταξύ των 18 χωρών που θα πρέπει να βελτιώσουν τη δημοσιονομική διακυβέρνηση. Αυτό έρχεται ως πλήγμα για την κυβέρνηση Ράμα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα ζητήσει να εγκαταλείψει τη φορολογική αμνηστία και το σχέδιο νόμου για τα «χρυσά διαβατήρια».

Η ΕΕ επέμενε στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της διαφθοράς.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της ΕΕ, οι δικαιοδοσίες αξιολογούνται με βάση τρία βασικά κριτήρια – φορολογική διαφάνεια, δίκαιη φορολογία και εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων BEPS. Όσοι δεν πληρούν κανένα από αυτά τα κριτήρια απαιτείται να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εντός ορισμένης προθεσμίας και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών, εάν αυτές οι δεσμεύσεις δεν τηρηθούν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕ, αναφέρεται ότι «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαδικασίας αναθεωρώντας τα κριτήρια της διαδικασίας εγγραφής στον κατάλογο, καθώς και τις συνέπειες για τις εισηγμένες χώρες . Η διαδικασία από την άποψη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη στα σχετικά φόρουμ της ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια