Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου

Τα γεγονότα, σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου

1649 - Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Σκωτίας ανακηρύσσεται βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας από το Κοινοβούλιο της Σκωτίας. Η κίνηση αυτή δεν ακολουθήθηκε από το Κοινοβούλιο της Αγγλίας ούτε από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.
1685 - Ο Ιάκωβος Β΄ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας μετά το θάνατο του αδελφού του, Καρόλου Β΄.
1778 - Αμερικανική Επανάσταση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία υπογράφουν στο Παρίσι τη Συνθήκη Συμμαχίας και τη Συνθήκη Φιλίας και Εμπορίου, σηματοδοτώντας την επίσημη αναγνώριση του νέου κράτους από τη Γαλλία.
1788 - Η Μασαχουσέτη γίνεται η έκτη πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
1806 - Ναυμαχία του Σάντο Ντομίγκο: Το βρετανικό ναυτικό νικά το γαλλικό στην Καραϊβική Θάλασσα.
1819 - Ο Τόμας Στάμφορντ Ραφλς ιδρύει τη Σιγκαπούρη.
1820 - Οι πρώτοι 86 Αφροαμερικανοί μετανάστες με τη βοήθεια της Αμερικανικής Εταιρείας Αποικισμού αναχωρούν από τη Νέα Υόρκη για να ιδρύσουν έναν οικισμό στη σημερινή Λιβερία.
1833 - Ο Όθων γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας.
1840 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Γουαϊτάνγκι, με την οποία η Νέα Ζηλανδία γίνεται βρετανική αποικία.
1862 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Οι δυνάμεις της Ένωσης επιτυγχάνουν την πρώτη τους νίκη στον πόλεμο, νικώντας στη μάχη του Φορτ Χένρυ.
1879 - Πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του μητροπολίτη Αδριανούπολης Διονύσιου από Βούλγαρους.
1899 - Ισπανοαμερικανικός πόλεμος: Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών επικυρώνει τη Συνθήκη των Παρισίων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ισπανίας.
1918 - Οι Βρετανίδες άνω των 30 ετών αποκτούν δικαίωμα ψήφου.
1922 - Υπογράφεται στην Ουάσινγκτον ναυτική συνθήκη, η οποία περιορίζει τον ναυτικό εξοπλισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
1934 - Απόπειρα πραξικοπήματος κατά της Τρίτης Γαλλικής Δημοκρατίας δημιουργεί πολιτική κρίση στη Γαλλία.
1952 - Η Ελισάβετ Β΄ γίνεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Τη στιγμή της διαδοχής, η Ελισάβετ Β΄ βρισκόταν στην Κένυα.
1958 - Οκτώ παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και άλλοι 15 επιβάτες σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.
1959 - Ο Τζακ Κίλμπυ καταθέτει την πρώτη πατέντα για ολοκληρωμένο κύκλωμα.
1959 - Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πύραυλου Τιτάνας.
1960 - Τερματίζεται ο διετής «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ της Μαρίας Κάλλας και της Σκάλας του Μιλάνου.
1963 - Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επιβάλλουν απαγόρευση προσέγγισης δυτικών πλοίων στην Κούβα, δημιουργώντας έτσι σοβαρή εστία τριβής με τους Έλληνες πλοιοκτήτες.
2000 - Δεύτερος Πόλεμος της Τσετσενίας: Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν το Γκρόζνυ της Τσετσενίας, αναγκάζοντας την κυβέρνηση των αυτονομιστών να οδηγηθεί στην εξορία.

Σχόλια