Άγιοι Σαράντα: Το SPAK κατάσχεσε την μισθωμένη σε ιδιώτες ναυτική βάση

Στην Αλβανία, το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) έκανε δεκτό το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας για την προληπτική κατάσχεση της «Βοηθητικής Βάσης Αγίων Σαράντα», ναυτικής βάσης, ιδιοκτησία του αλβανικού στρατού, η οποία τον Ιούλιο του 2020 , με απόφαση της κυβέρνησης εκμισθώθηκε, ως τμήμα πολύ μεγαλύτερης έκτασης, άνω των 265 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στη συγχώνευση των εταιρειών «Concord Investment» sh.pk και «Kastrati Group» sh.a. , εκπροσωπούμενη από την εταιρεία «Marina Bay Saranda» shpk. Η εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα της Concord Investment, προβλέπει την κατασκευή συγκροτήματος ξενοδοχείων, κατοικιών και λιμανιού γιοτ που θα προσφέρει τη δυνατότητα ελλιμενισμού για 400 πλοία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η εισαγγελία πρέπει να σταματήσει την επένδυση στον τομέα του τουρισμού ή άλλες κατασκευές του επενδυτή στο ακίνητο 696 (Βοηθητική Βάση ), για το λόγο ότι η δωρεάν διάθεση της περιουσίας αυτής από ιδιωτικούς φορείς, επηρεάζει την ετοιμότητα και τη λειτουργικότητα της Ναυτικής Δύναμης, επιχειρησιακή λειτουργία η οποία πρέπει να συνεχίσει να διενεργείται από το αρμόδιο όργανο που είναι η Διοίκηση Ναυτικής Δύναμης, χωρίς την παρέμβαση από  ιδιωτικούς φορείς».
Η έρευνα για το θέμα αυτό ξεκίνησε μετά από αναφορά του πρώην Υποδιοικητή της Ναυτικής Δύναμης Artur Meçollari, σύμφωνα με την οποία η μίσθωση έγινε κατά παράβαση, καθώς η βάση αυτή εντάσσεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης του στρατού και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να ληφθεί η έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ιδιότητα του Γενικού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει αναφερθεί σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2014 «για τον καθορισμό των κριτηρίων, της διαδικασίας και του τρόπου μίσθωσης συμβάσεων κρατικής περιουσίας». Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για χρήση ενοικίασης και όχι εξαγωγή από το Σχέδιο Επέκτασης και Τακτοποίησης, κάτι που θα απαιτούσε και την έγκριση του Προέδρου.

Όμως σύμφωνα με τον κ. Meçollari, στη μήνυση που υποβλήθηκε στον ΣΠΑΚ, το 2021 «ακίνητα σύμφωνα με το νόμο υπ' αριθμ. 64/2014, «Περί αρμοδιοτήτων και εξουσιών διεύθυνσης και διοίκησης στη ΦΑ» θεωρούνται επιχειρησιακές ικανότητες που εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Κατάλογο του Σχεδίου Ανάπτυξης. Οι ενέργειες επί των περιουσιακών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων, που θεωρούνται επιχειρησιακές ικανότητες, πρέπει να διεκπεραιώνονται όχι μόνο σύμφωνα με τον Ν. 8743 της 22.2.2001 «Περί ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου», αλλά επίσης τον υπ’ αριθμ. 64/2014 νόμο, «Περί εξουσιών διεύθυνσης και διοίκησης στη Φ.Α.».

Για το θέμα αυτό, ο κ. Ο Meçollari κλήθηκε πριν από δύο ημέρες στην Ειδική Εισαγγελία, ως εισαγγελέας. Την ίδια ώρα, για περισσότερες από 3 ώρες, ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού, Bardhyl Kollçaku, σήμερα βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρέμεινε στην Εισαγγελία.
Ο Meçollari έχει από καιρό καταθέσει δεύτερη μήνυση για ιδιωτική κατασκευή εντός της στρατιωτικής βάσης στο Shengjin

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια