Εθνικό Πάρκο ανακηρύχθηκε ο ποταμός Αώος

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακήρυξε Εθνικό Πάρκο τον ποταμό Βιόσα (Αώος), που είναι ο τελευταίος άγριος ποταμός στην Ευρώπη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση στις13 Μαρτίου και δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπουργό Περιβάλλοντος Μιρέλα Κουμπάρο.
«Η κήρυξη του Εθνικού Πάρκου είναι η δεύτερη κατηγορία προστασίας που είναι πολύ υψηλότερη από αυτή που είχε πριν από ένα χρόνο ως Φυσικό Πάρκο. Επεκτείναμε αυτήν την επιφάνεια προστασίας σε 12.727 εκτάρια, που είναι ολόκληρη η επιφάνεια του νερού, η όχθη του ποταμού, μαζί με την επιφάνεια της γης και τους τρεις κλάδους του ποταμού Vjosë, Drino, Bënçe, Shushicë, κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, αυτό που είναι σήμερα το πρώτο πάρκο άγριου ποταμού στην Ευρώπη», είπε ο Kumbaro.

Η ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου του ποταμού Βιόσα σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί καμία κατασκευή που επηρεάζει τον ποταμό, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών που έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Αλβανία, αλλά έχουν προκαλέσει και την αντίδραση πολλών διεθνών οργανισμών. Ο υπουργός Kumbaro δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα εκπονηθεί το σχέδιο διαχείρισης αυτής της περιοχής, το οποίο θα προσδιορίζει πού μπορούν να αναπτυχθούν παραδοσιακές περιοχές, οικοτουρισμός και πού θα είναι το κομμάτι της αυστηρής προστασίας και δεν θα επιτρέπεται καμία επέμβαση.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια