Ποιος τίναξε τον αγωγό NORD STREAM II

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Παρά την άρνηση του Πενταγώνου των ΗΠΑ, ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος Seymour Hersh ισχυρίσθηκε με άρθρο του πριν από 10 ημέρες, ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν στην έκρηξη του αγωγού Nord Stream.
Σύμφωνα με το άρθρο του «How America Took Out the Nord Stream Pipeline», βατραχάνθρωποι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τοποθέτησαν τηλεχειριζόμενες εκρηκτικές ύλες C4 γύρω από τον αγωγό στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, στα στα ανοικτά των ακτών του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, εκμεταλλευόμενοι συν-άσκηση καταδυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ με τους Νορβηγούς (το γνώριζε το ΝΑΤΟ;) τον Ιούνιο του 2022, για να υπάρχει η δυνατότητα να καταστραφεί ο αγωγός Nord Stream ΙΙ, όποτε οι ΗΠΑ ήθελαν να διακόψουν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, πράγμα που έγινε τρεις μήνες αργότερα.

Στο άρθρο, ο Hersh γράφει επίσης, ότι αυτοί οι αγωγοί αποτελούσαν στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ και ότι είχε σχεδιασθεί αρκετά πριν γίνει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και επίσης ότι έγινε χωρίς την γνώση και συγκατάθεση της Γερμανίας.
Σημειωτέον ότι ο Hersh έχει βραβευθεί με Pulitzer για αρκετές δημοσιογραφικές του επιτυχίες στο παρελθόν και είναι επιβεβαιωμένο ότι έχει πρόσβαση σε στελέχη των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και σε στελέχη των Ε.Δ.

Αποκάλυψε μάλιστα στο παρελθόν την σφαγή στο Μι Λάι του Βιετνάμ, το σκάνδαλο βασανιστηρίων στο Αμπού Γκράιμπ και άλλες κατασκοπικές δράσεις της CIA.
Παρόλα αυτά, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης στην χώρα μας που ασχολούνται με εμμονή με τις κουταμάρες που λέει το κάθε Τουρκικό site, ελάχιστα έως καθόλου ασχολήθηκαν με αυτήν την εκρηκτική δημοσίευση ενός αποδεδειγμένα τολμηρού, πληροφορημένου και ικανότατου δημοσιογράφου που έχει αποκαλύψει πολλά σημαντικότατα και έχει τιμηθεί με Pulitzer.
Ο εκπρόσωπος του State Department που ερωτήθηκε αρνήθηκε ότι λέει την αλήθεια το δημοσίευμα. Όμως το θέμα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μία απλή άρνηση.

Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Ο ίδιος ο Μπάϊντεν σε ανύποπτο χρόνο, λίγες εβδομάδες πριν από τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον Λευκό Οίκο, συμμετέχοντας σε μία κοινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Εάν η Ρωσία εισβάλει – που σημαίνει τανκς ή στρατεύματα που θα διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας – τότε δεν θα υπάρχει πλέον Νορντ Στριμ ΙΙ. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».
Μία δημοσιογράφος τον ρώτησε πως μπορούν οι ΗΠΑ να το κάνουν αυτό και ο Μπάϊντεν απάντησε: «Να είστε βέβαιη ότι έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε αυτό εάν χρειασθεί».

Άλλωστε μερικούς μήνες πριν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως η Βικτόρια Νούλαντ και ο εκπρόσωπος του State Department δήλωναν ότι: «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream ΙΙ δεν θα προχωρήσει».
Ο δε Μπλίνκεν δήλωσε μετά την έκρηξη: ««Είναι μια τεράστια ευκαιρία να εξαλείψουμε μια για πάντα την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και να αφαιρέσουμε έτσι από τον Πούτιν την οπλοποίηση της ενέργειας ως μέσο προώθησης των αυτοκρατορικών του σχεδίων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και προσφέρει τεράστια στρατηγική ευκαιρία».

Εάν όμως το άρθρο είναι ανακριβές (συνωμοσιολογικό), και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν συνεργάστηκε με τη Νορβηγική για να ανατινάξει τον Nord Stream ΙΙ, και ο αρθρογράφος ψεύδεται, τότε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως η αλήθεια με κάθε νόμιμο μέσον.
Παρά την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να μην αποκαλύψει τις πηγές του, εν τούτοις μπορεί να υπάρξουν θεσμικοί τρόποι και πιέσεις για να αποκαλυφθεί το ψεύδος (εάν είναι ψεύδος) και εφόσον η κυβέρνηση των ΗΠΑ το θελήσει.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ
Η έκρηξη στον αγωγό προκάλεσε οικολογική καταστροφή, άμεσες ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και σκοπό είχε να διακόψει οριστικά την δυνατότητα παροχής ενέργειας στην Γερμανία (ΕΕ), και εάν συνέβη, είναι μία ξεκάθαρη πράξη επιθετικότητας εναντίον ενός υποτιθέμενου συμμάχου.
Στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ υπήρξαν πολλοί επικριτές στο δημοσίευμα του Hersh. Τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να εξετάσουν σε βάθος το θέμα ερευνώντας για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν τα όσα δημοσίευσε ο Hersh στη διαδικτυακή πλατφόρμα Substack και στο δίκτυο«Democrasy Now».

Σε συνέντευξή του στο podcast Radio War Nerd, ο Χερς απάντησε στους δριμείς επικριτές του, υποστηρίζοντας ότι φρόντισε να βρει πολλαπλές επιβεβαιωτικές πηγές για να γράψει το άρθρο του και ότι δεν θα αποκαλύψει τα ονόματα των πηγών του για να μην τους βάλει φυλακή.

ΣΗΜ: Μετά την δημοσίευση που διάβασα του Hersh έκανα έρευνα και επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενα Μπαϊντεν και Μπλίνκεν. Επίσης έγιναν δύο ασκήσεις με συμμετοχή κρατών του ΝΑΤΟ στην Νορβηγία την περίοδο που αναφέρει το δημοσίευμα. Όμως οι περισσότερες καταγεγραμμένες δράσεις της μίας έγιναν Βορειότερα από την συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να αποκλείεται κάποια ειδική άσκηση/επιχείρηση νοτιότερα στην εν θέματι περιοχή.
Η άλλη άσκηση BALTOPS 22 έγινε αρκετά κοντά στην περιοχή των εκρήξεων.

- Η άσκηση του Μαρτίου:
1) Cold Response 2022 (CR 22) a Norwegian military exercise with invited ΝΑΤΟ allies and partner nations. The field exercise started on 14 March and ended on 31 March 2022.
2) Cold Response is a long-planned and defensive exercise where Norway and its allies exercise in defending Norway against external threats. The exercise has been planned and informed about long before the war in Ukraine.

Η Άσκηση του Ιουνίου BALTOPS 22 ήταν άσκηση ναρκαλιείας που γίνεται ετήσια και επιχείρησαν δύτες στην περιοχή:
Last June, the Navy divers, operating under the cover of a widely publicized mid-summer NATO exercise known as BALTOPS 22.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια