Υπάρχουν πιθανότητες αντιστροφής του προεκλογικού κλίματος για τη ΝΔ;

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Τις τελευταίες ημέρες άκουσα αρκετούς έγκριτους Δημοσκόπους να αναλύουν το προεκλογικό κλίμα μετά το τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.
Οι διαπιστώσεις τους απεικονίσθηκαν στις πρώτες δημοκοπήσεις που κυκλοφόρησαν, με αρνητικό αποδέκτη την ΝΔ.

Είναι φυσικό να προσπαθήσει η ΝΔ να ανατρέψει το αρνητικό αυτό κλίμα μεταθέτοντας την ημερομηνία των εκλογών όσο μακρύτερα μπορεί μέσα στον Μάϊο, ώστε να μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα.
Αυτό βέβαια ενέχει και κάποιους κινδύνους όπως τόνισαν, την πιθανότητα δηλαδή να συμβεί κάτι επιβαρυντικό μέχρι τις εκλογές που να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ στις εκλογές.
Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει και κάτι θετικό, πραγματικά σημαντικό, είτε επικοινωνιακά διογκωμένο ώστε να προβληθεί έντονα στα ΜΜΕ προκειμένου να μειωθεί η συναισθηματική φόρτιση των ημερών αυτών και να στραφεί η προσοχή των πολιτών σε άλλα θετικά ζητήματα.

ΠΙΘΑΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ/ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Ποιο θα μπορούσε να είναι όμως ένα τέτοιο θετικό γεγονός; Ας δούμε μερικά πιθανά με εκτίμηση της πιθανότητας δίπλα:

1) Να μας δοθεί η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ;
Παρά το ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο μείωσης της παροχής χρήματος και αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών εν τούτοι υπάρχει ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να επισπευσθεί η παροχή Επενδυτικής βαθμίδας στην χώρα μας.

2) Να ανακοινωθεί ότι βρέθηκε ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ σε περιοχές έρευνας Αμερικανικών Εταιρειών;
Είναι πολύ πιθανόν να γίνει αυτό, δεδομένου ότι οι έρευνες γίνονται, υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις μπορεί να υπάρξουν ακίνδυνα (αφού είναι εκτιμήσεις- άλλωστε τόσες έχουν γίνει διεθνώς που αποδείχθηκαν μετά μικρότερες των προσδοκιών) και οι Αμερικανοί ανέξοδα θα μπορούσαν να κάνουν ένα τέτοιο δώρο στην Κυβέρνηση.

3) Να υπάρξει ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ;
Αν και θα ήταν επιθυμητό από την πλευρά μας, δεν θα συνέφερε σε πρώτη ανάλυση τον Ερντογάν κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι το χαρτί του εθνικισμού αποτέλεσε εργαλείο και από τις δύο πλευρές στην Τουρκία και θα ήταν επισφαλές γι’ αυτόν να αλλάξει τώρα ρητορική. Εκτός και εάν υπήρχε κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών με χαρακτήρα win-win και για τους δύο ηγέτες. Όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και ως εκ τούτου εξαιρετικά απίθανο.

4) Προβολή συναντήσεων και εκδηλώσεων για ΠΡΟΒΟΛΗ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ;
Εξαιρετικά πιθανό, δεδομένου ότι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού βλέπουν οι ΝΔημοκράτες το δυνατό στοιχείο της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πτώση της δημοφιλίας του που υπάρχει στις δημοσκοπήσεις (αν και η σχετική διαφορά με τον κ. Τσίπρα εξακολουθεί να είναι μεγάλη). Είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε στην συνέχεια μία επίθεση εξωστρέφειας και διεθνών συναντήσεων και ομιλιών από τον πρωθυπουργό που να κυριαρχήσουν στα ΜΜΕ και με θετικά σχόλια να γίνει προσπάθεια μετακίνησης της προσοχής της κοινής γνώμης σε άλλα θέματα που να ενισχύουν το διεθνές προφίλ και κύρος του πρωθυπουργού.

5) ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ που να αφορούν την αντιπολίτευση;
Αν και σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων είναι κάτι συνηθισμένο στην πολιτική, και η ΝΔ προσπάθησε στο τραγικό αυτό δυστύχημα να κρυφτεί πίσω από τις διαχρονικές συλλογικές ευθύνες, εν τούτοις η προσφυγή σε λασπώδεις τακτικές δεν θα ευνοούσε κανένα κόμμα, αντίθετα θα αύξανε την δυσφορία που νοιώθουν οι πολίτες για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Συνεπώς είναι εξαιρετικά απίθανο να προσφύγει τουλάχιστον η ΝΔ Όμως οι άλλοι της αντιπολίτευσης (μείζονος και ελάσσονος) δεν θα δίσταζαν να το κάνουν, στοχεύοντας στην ΝΔ και σε στελέχη της, προσκειμένου να αυξήσουν περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών μετά το δυστύχημα.

6) ΑΥΞΗΣΗ των ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ;
Εξαιρετικά πιθανό, εφόσον βέβαια υπάρξει το πράσινο φως από την ΕΕ (πολύ πιθανό να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση). Και έχει λόγο σε αυτό η ΕΕ όχι μόνο λόγω των υποχρεώσεών μας από τα μνημόνια, αλλά και επειδή επανέρχονται σε όλη την Ευρώπη οι αυστηροί περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες και στην διαθεσιμότητα χρήματος.

7) ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ του ίδιου του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ;
Πολύ πιθανόν, αν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εάν ξεκινήσει τώρα, να υποχρεώνεται να απολογείται δημόσια, είτε να γίνει στόχος αρνητικών εκδηλώσεων δεχόμενος ο ίδιος προσωπικά όλη την μήνιν του θυμωμένου ελληνικού λαού. Εάν αφήσει το χρόνο να περάσει, δεν θα έχει επαρκή χρόνο για να αντιστρέψει έτσι το κλίμα. Είναι πολύ πιθανόν όμως να το επιχειρήσει, συνδυαστικά μάλιστα με άλλες θετικές ενέργειες που προαναφέρθηκαν.

8) Να ξεκινήσουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΝΔ έντονες προεκλογικές εμφανίσεις/εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα;
Είναι πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν να το κάνουν, όμως ρεαλιστικά τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ δεν έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν αφήγημα ως προς το τραγικό αυτό δυστύχημα τόσο σύντομα. Θα προσπαθήσουν να το κάνουν με πολλούς όμως κινδύνους στις απαντήσεις και συμπεριφορές τους, αφού θα καλούνται να απολογούνται κάθε φορά για τους λόγους του δυστυχήματος. Και όπως φαίνεται μέχρι τώρα, οι πολίτες έχουν πάψει αν είναι ανεκτικοί ακόμη και σε λεκτικές αστοχίες που προβάλλονται κατά κόρον πλέον στα κοινωνικά δίκτυα.

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
1. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα δούμε κάποια από τις αναλυθείσες δυνατότητες να γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί. Και επίσης μπορεί και συνδυασμό αυτών.
2. Το ερώτημα είναι: Φθάνει ο διατιθέμενος προεκλογικός χρόνο να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών;
3. Εξαιρετικά δύσκολο έργο, αν και κάποιες από τις δυνατότητες αφορούν και εξωτερικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δείχνοντας την εύνοια τους προς την κυβέρνηση,
4. Όσον αφορά το επικοινωνιακό έργο, δεν υπάρχουν οι γοητευτικές προσωπικότητες στα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ για να το αναλάβουν εξ ίσου αποτελεσματικά όπως άλλοτε, ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και νομοτελειακά το μεγαλύτερο επικοινωνιακό βάρος πέφτει πλέον κυρίως στο ίδιο των πρωθυπουργό.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια