Στο έλεος του καθεστώτος Ράμα οι Έλληνες της Αλβανίας

Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Τη Δευτέρα το μεσημέρι έχει οριστεί στο ειδικό δικαστήριο Τιράνων δικάσιμος για τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν στον ήδη προφυλακισμένο, πλην όμως εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη και το στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” Παντελή Κοκαβέση. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, όπως λέει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Όπως ήδη είναι γνωστό το Πρωτοδικείο Αυλώνας (που σύμφωνα με νομικούς αναρμοδίως εκδίκασε την υπόθεση, όπως επίσης παράνομα και αναρμόδια είχε ζητήσει η Εισαγγελία παρά το Πρωτοδικείου) ενώ έκρινε προφυλακιστέο τον κ. Μπελέρη και τον συνεργάτη του, παρέπεμψε την υπόθεση στην Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK).

Η εν λόγω δομή διαθέτει δική της ομάδα Εισαγγελέων, δικαστών πρωτοδικών και εφετών, ενώ επεκτείνει την αρμοδιότητα της σε όλη την επικράτεια, έχοντας ως αρμοδιότητα και το εκλογικό έγκλημα. Να σημειωθεί ότι το κατηγορητήριο που οι Αστυνομικές αρχές Αυλώνας προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν εις βάρος των Μπελέρη και Κοκαβέση σχετίζεται με εξαγορά ψήφων και ως εκ τούτου εμπίπτει στην αρμοδιότητα του SPAK.
Στα κρατητήρια επισκέφθηκε σήμερα τον δήμαρχο Χιμάρας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ χτες τον είχε επισκεφτεί και η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση. Αναμένεται επίσης ο Γενικός Γραμματέας να επισκεφθεί και τον Παντελή Κοκαβέση που κρατείται φρουρούμενος σε ειδικό χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τιράνων, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Πριν από σχετικά λίγους μήνες είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, όπου και πρέπει να μεταφερθεί για ειδικές εξετάσεις και παρακολούθηση.

Η παρέμβαση Ντούλε
Τούτο αρνούνται οι αλβανικές αρχές, παρόλο που από πλευράς του βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε έχουν γίνει δημόσιες εκκλήσεις και σε επίσημο επίπεδο οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Την ίδια στιγμή, ειδικοί υγειονομικοί ομολογούν πως δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τέτοια περιστατικά, ούτε σε επιστημονικό, ούτε σε υλικοτεχνικό επίπεδο.
Μάλιστα, σε σημερινή παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες προειδοποίησε ότι η κώφευση των αρμοδίων αρχών να απαντήσουν στο ζήτημα του Κοκαβέση, προκειμένου να προβούν στις σχετικές ενέργειες για τη μεταφορά του στην ομάδα ιατρών που τον παρακολουθούν, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.

Κατά την παρέμβαση του ο κ. Ντούλες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι δεν γνωρίζει όρια στον αλαζονικό τρόπο άσκησης της εξουσίας και πως με την φυλάκιση του αντίπαλου υποψηφίου στις τοπικές εκλογές, άγγιξε τα όρια της τυραννίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ομογενής βουλευτής, για το ΚΕΑΔ και την “Ομόνοια” ο πρόεδρος της χιμαριώτικης κοινωνίας είναι πολιτικός κρατούμενος και έχει απαχθεί από την ομάδα που περιβάλει τον πρωθυπουργό Ράμα.
Καταγγέλλοντας τόσο την αυθαίρετη σύλληψη και προφυλάκιση, όσο την απάνθρωπη, για τα δεδομένα του πολιτισμένου κόσμου, αντιμετώπιση της περίπτωσης του Παντελή Κοκαβέση και τις εκδικητικές-επιχειρούμενες κατεδαφίσεις για τα στελέχη της παράταξης του Μπελέρη, ο κ. Ντούλες απευθύνθηκε και στους βουλευτές της συμπολίτευσης, με το ερώτημα που οδηγούν τη χώρα και αναρωτώμενος του κατά πόσο θα συνεχίσουν να στηρίζουν έναν αυταρχικό ηγέτη.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια