Πλούσια σε ανθελληνισμό η προεκλογική περίοδος στην Αλβανία

Ο Δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ – ο οραματιστής σύμφωνα με τον Αθηναίων Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη Κώστα και πλουσίως στηριζόμενο από την Διπλωματική αρχή της Ελλάδος στα Τίρανα – σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο EuroNews Albania, την Κυριακή το βράδυ, έχυσε πλούσιο και πάλι δηλητήριο κατά της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού (Κόμμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ και Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ) εν προκειμένω.
Επειδή οι τα πάντα δικαιολογούντες θα σπεύσουν να αναφερθούν σε σκοπιμότητες μικροπολιτικές αφορούσες στην ανάγκη συσπείρωσης ψήφου. Μόνο που τουλάχιστον δύο λόγοι τους στερούν το δικαίωμα. Και ένας τρίτος ο πιο ουσιαστικός.

Ο εν λόγω κύριος θέλει να προβάλει μοντέρνος και πολιτικός βεληνεκούς με φιλοδοξία να διαδεχθεί τον πάτρωνα και δάσκαλο του Έντι Ράμα στα ιδιοκτησιακά επί του Σοσιαλιστικού Κόμματος δικαιώματα. Ως εκ τούτου θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζει καλά το βάρος του λόγου που εκφέρει δημόσια. Είπε λοιπόν θέλοντας να διαβάλει την αξιωματική αντιπολίτευση περί του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα ότι συνεργάζεται με σοβινιστικά σχήματα σε περιοχές του Νότου – Δήμους Φοινικιού και Δρόπολης ανέφερε χαρακτηριστικά κι ήθελε λίγο πιο πέρα να συνεχίσει αλλά παρενέβη η δημοσιογράφος ή ενδεχομένως ο σκηνοθέτης στο μοντάρισμα – όπως αυτό που προεδρεύει ο Βαγγέλης Ντούλες!!!

Δεν είναι του παρόντος να αναφερθεί άλλη μια φορά ποια είναι ο ποιότητα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε ότι αφορά τις αποστάσεις της από σωβινισμό και ακραίο εθνικισμό ούτε το ποιόν του Βαγγέλη Ντούλε ως πολιτική προσωπικότητα. Χωρίς να σημαίνει τούτο ότι η επιμονή σε ιστορικά κατοχυρωμένα δίκαια και η επισήμανση του διεθνούς δικαίου για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σημαίνει σωβινισμό.
Απλώς εκθέτει τους παραβάτες: Εριόν Βελίαϊ, Έντι Ράμα κ.α. που ασκούν εξουσία και το σύνολο της πολιτικής τάξης που κοροϊδεύει εαυτόν στο ζήτημα και τον τομέα αυτό… Ο τρίτος λόγος ερμηνεύθηκε.

Ο δεύτερος έχει σχέση με το γεγονός ότι η αιχμηρή αυτή γλώσσα του Δημάρχου κατά της ΕΕΜ δεν είναι γεγονός απομονωμένο. Είχε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου προηγηθεί πολύ πιο τοξική και απαράδεκτη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος – του πολύ Ταουλάντ Μπάλα. Με μια άκρως επικίνδυνη αποστροφή είχε αφήσει σαφώς να υπονοηθεί ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ σε συνεργασία με τη Συμμαχία «Μαζί Νικάμε» κατέβασε στο Δήμο Χιμάρας πρόσωπο σχετιζόμενο με το χώρο του τρομοκρατικού ακτιβισμού. Ο Μπάλα ήταν στο Φίερι απ’ όπου ένα εκ των θυμάτων μιας σκηνοθετημένης εισβολής σε στρατόπεδο των ενόπλων αλβανικών δυνάμεων το 1994, ως εκ τούτου δεν θέλει πολύ φαντασία να καταλάβει κανείς τι εννοούσε ο παίκτης…
Μόνο που το σπαθί του είναι δίκοπο. Αφενός θέλει ψήφους στο εσωτερικό κι αφετέρου γρατζουνάει και Ελληνική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη Χιμάρα που είναι κι υποψήφιος για τη Δημαρχία είχε υποδεχθεί στην κωμόπολη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Τόσο ανεύθυνοι είναι οι πολιτικοί του περιβάλλοντος Ράμα. Ο ίδιος αναζητώντας κάποιον αντικαταστάτη στην εξωτερική υποστήριξη που αδυνατεί να του παράσχει ο καθοδηγητής του Ρετσέπ Ταϊπ Ερντοάν να χαϊδεύει τα αυτιά της Αθήνας. Η Αθήνα μάλιστα να υιοθετεί το ρόλο του υποβολέα της Τουρκίας στην συγκεκριμένη πράξη του θέματος, αλλά ο επωφελούμενος Έντι Ράμα να μην παραχωρεί τίποτα.
Κι ο πρώτος λόγος αφορά στην αποκαλούμενη απ’ τους νομικούς εδαφική αρμοδιότητα. Τι λόγο είχε ο Δήμαρχος Τιράνων – η διορατικότητα μάλλον θα επεξηγούσε ο κ. Μπακογιάννης – να αναφερθεί σε δήμους στο Νότο της σημερινής επικρατείας της Αλβανίας, την ιστορική Β. Ήπειρο;

Αυτό αν αποδεικνύει ότι ο κύκλος των κρατούντων έχουν λόγους να πολεμούν την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ και σχετίζονται με το φοβικό τους σύνδρομο για την συνεχιζόμενη πολιτική δίωξη κατά της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας που θα τους γυρίσει σε μπούμερανγκ. Η δημοκρατία και το πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα σύστημα ανταποδοτικό και διαδραστικό. «Ότι κάνεις πάθεις καρδιά μη σε πονέσει» λέει η λαϊκή ρήση…
Δεν τους πονά μόνο το Φοινίκι και η Δρόπολη. Κυρίως του πονάει η περίπτωση των Αγίων Σαράντα όπου μια ενδεχόμενη κοινοτική πολιτική συμπεριφορά και συσπείρωση θα μπορούσε να ελέγξει το θράσος των κρατούντων… Και όχι μόνο αυτός ο Δήμος. Και άλλοι δήμοι και περιοχές της παραλίας και της ενδοχώρας.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια