Σε χαμηλό τριών δεκαετιών οι γεννήσεις στην Αλβανία

Το ποσοστό γεννήσεων στην Αλβανία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έπεσε σε χαμηλά επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τη δεκαετία του 1990 και μειώθηκε κατά 16,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTAT που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι γεννήσεις έφτασαν τις 5.164, σημειώνοντας μείωση 16,9% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων που έχει καταγραφεί σε ένα τρίμηνο τα τελευταία 30 χρόνια, προσθέτουν τα στοιχεία της INSTAT.

Αν πάμε ανά νομό, τα Τίρανα παρουσίασαν την υψηλότερη αύξηση του πληθυσμού, με 581 περισσότερες γεννήσεις από τους θανάτους. Αντίθετα, η χειρότερη αναλογία γεννήσεων προς θανάτους καταγράφηκε στο νότιο νομό της Κορυτσάς, ο οποίος κατέγραψε 265 περισσότερους θανάτους από γεννήσεις.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του αριθμού των γεννήσεων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Λόγω των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης και της απότομης μείωσης του αριθμού των γεννήσεων, ο πληθυσμός της Αλβανίας δέχεται μεγάλο πλήγμα.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, από την πτώση του κομμουνισμού το 1991, περίπου 1,4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, με πάνω από 700.000 να έχουν φύγει μόνο την τελευταία δεκαετία.

Μια δύο φορές αναβληθείσα απογραφή, που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, θα ρίξει περισσότερο φως στην κατάσταση, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη του GMF, η Αλβανία έχασε το 37% των πολιτών της ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ειδικευμένοι νέοι που είτε είναι άνεργοι είτε έχουν κουραστεί από το χαμηλό βιοτικό επίπεδο

Ο αριθμός των θανάτων έχει επίσης μειωθεί λόγω του τέλους της πανδημίας, φτάνοντας σε αριθμούς παρόμοιους με εκείνους πριν από την πανδημία, όπως αναμενόταν, με μείωση περίπου 31%, σύμφωνα με το INSTAT.
Παρόλο που ο αριθμός των θανάτων έχει επιστρέψει στους αριθμούς πριν από την πανδημία, η μείωση των γεννήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 οδήγησε σε αρνητικό ρυθμό φυσικής αύξησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι θάνατοι ήταν 393 περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Η Αλβανία γνώρισε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού από το 1950 έως το 1991, με αποκορύφωμα τον συνολικό πληθυσμό των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το 1990 ο ρυθμός γεννήσεων ξεπέρασε τις 82.000 σε ένα έτος, ενώ το 2022 ήταν μόλις 23.500.
Ενώ τα υψηλά ποσοστά γεννήσεων τη δεκαετία του 1990 θα έπρεπε να αντανακλούν σε πιο σταθερά ποσοστά γεννήσεων σήμερα, η μετανάστευση των νεότερων γενεών σημαίνει ότι πολλοί γεννούν στο εξωτερικό, όπου έχουν εγκατασταθεί. Επιπλέον, ο δείκτης γονιμότητας ακολουθεί πτωτική πορεία από τη δεκαετία του 1960, μειούμενος από έξι γεννήσεις ανά γυναίκα σε 1,32 το 2021.

Αυτό οφείλεται στις κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και στις επαγγελματικές φιλοδοξίες των γυναικών και των ανδρών.
Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι αν συνεχιστεί η τάση όσον αφορά τη μετανάστευση και τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων και γονιμότητας, ο πληθυσμός θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε 1,1 εκατομμύρια μέχρι το 2100.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια