Αδιάβαστοι και επικίνδυνοι

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Ακούω στον "Σκάϊ" κάποιον πρώην Υπουργό Άμυνας και Εξωτερικών (το 2011 Υπουργός Εθνικής Άμυνας και το 2012 Υπουργός Εξωτερικών) να λέει ακριβώς τα εξής:

1. Στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις δύο μόνο λύσεις υπάρχουν:
- Ή συζητάς άμεσα και διμερώς
- Ή πας σε πόλεμο
Θεέ μου, εάν ακούσουν αυτό που είπε έμπειροι διπλωμάτες, καθηγητές και διεθνείς διαπραγματευτές θα σκίσουν τα πτυχία τους.
Κι' όμως, αυτός ο άνθρωπος ανέλαβε τις ευθύνες και διαπραγματεύθηκε Διεθνή ζητήματα για την χώρα;

2. Είπε επίσης:
Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για παραχωρήσεις σε Εθνική κυριαρχία στην συνέντευξή του στην κα Κοσιώνη, αλλά για κυριαρχικά δικαιώματα.
Εάν ακούσει κάποιος την συνέντευξη του πρωθυπουργού, είναι ξεκάθαρο ότι απαντάει σε ερώτηση που του έγινε συγκεκριμένα, "για το εάν θα υποχωρούσε σε ζητήματα κυριαρχίας" και επί αυτού ακριβώς απαντάει για υποχωρήσεις.
Συνεπώς το να προσπαθούν όλοι να μας βγάλουν τρελούς είναι γελοίο.
Ας βγει ο πρωθυπουργός τίμια να αποκαταστήσει το λάθος.

3. Προσπάθησε επίσης ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών ψελλίζοντας, να μας μιλήσει περί της καλύτερης λύσης, της προσφυγής στην Χάγη για την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο.
Και ανέφερε ότι το μόνο πρόβλημα σε αυτό είναι η παγκόσμια πρωτοτυπία να έχουμε 6 νμλ χωρική θάλασσα και 10 μίλια εθνικό εναέριο χώρο.
(Δηλαδή υιοθέτησε τις αιτιάσεις των Τούρκων ακυρώνοντας τα επιχειρήματα που ο ίδιος υποστήριζε ως Υπουργός Εξωτερικών και την πάγια θέση της Ελλάδος).
Και είπε επίσης ότι πριν πάμε στην Χάγη, θα πρέπει να έχουμε λύσει το πρόβλημα αυτό.

4. Προσπάθησε να εξηγήσει (ψελλίζοντας) πράγματα για την ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα που καταφανώς δεν κατέχει.
Έδειξε να αγνοεί ότι αν και η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα μετριούνται από τις γραμμές βάσεως, ως ζώνες εκτείνονται πέραν της χωρικής θάλασσας ΣΤΗΝ Θάλασσα, στα Διεθνή Ύδατα.
Και το ζήτημα του εναέριου χώρου μας στα 10 νμλ, δεν επηρεάζει το ζήτημα ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, όπως δεν τις επηρέασε στις οριοθετήσεις με Ιταλία και Αίγυπτο.

ΤΟ ΔΔΧ

1. Το ΔΔΧ παρακινεί τα κράτη να έχουν ορίσει γραμμές βάσεως (για καλύτερη μέτρηση) και τα ζητήματα χωρικής θάλασσας (γιατί πέραν αυτής είναι η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα).
Πλην όμως δεν είναι αυτό το κρίσιμο (go/no-go) για την προσφυγή στην Χάγη για το Αιγαίο.

2. Το πλέον κρίσιμο είναι αυτό που επισημαίνω εδώ και χρόνια: ότι δεν μπορεί το ΔΔΧ να αποφασίσει για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, εάν δεν έχουν λυθεί τα ζητήματα κυριαρχίας επί των νήσων και νησίδων (που να μπορούν να συντηρήσουν οικονομική ζωή.

3. Η Τουρκία εκφράζει απαιτήσεις επί πολλών νησίδων στο Αιγαίο. Ακόμη και αν δεν αναφερθεί τίποτε σχετικό στο συνυποσχετικό για την κοινή προσφυγή, το θέμα θα τεθεί οπωσδήποτε εκ μέρους της Τουρκία με τα μνημόνια που θα υποβάλλει και την επιχειρηματολογία της και το ΔΔΧ θα κληθεί να τοποθετηθεί.

4. Εδώ υπάρχει ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ κίνδυνος να αφήσει απέξω τις περιοχές αμφισβήτησης της κυριαρχίας, γεγονός που θα γίνει εκμεταλλεύσιμο από πλευράς Τουρκίας - ως νομιμοποίηση της θέσης της ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά σε κείμενα Διεθνούς Δικαστηρίου.

5. Και πολύ σωστά (και κομψά) το έθεσε ο καθηγητής κος Σέρμπος, συνομιλητής του πρώην Υπουργού στην εκπομπή.
Ότι εάν η Τουρκία δεν συμφωνήσει ότι δέχεται την Συνθήκη του Παρισιού για τα Δωδεκάνησα (και τις νησίδες ανάμεσα και εγγύς, που αμφισβητεί την κυριαρχία τους), τότε θα υπάρχει πρόβλημα στο ΔΔΧ.

ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ;
Όσον αφορά τη ρήση του πρωθυπουργού για τις υποχωρήσεις σε ζητήματα κυριαρχίας, το έχω επισημάνει και σε άλλο άρθρο, προφανώς αναφερόταν στην χωρική θάλασσα (εάν θα την επεκτείνουμε πέραν των 6 νμλ - αυτό όμως δεν είναι υποχώρηση κυριαρχίας αλλά υποχώρηση από δικαίωμα ενάσκησης κυριαρχίας) και στον Εθνικό Εναέριο χώρο (η οιαδήποτε μείωσή του στα 6 νμλ ΕΙΝΑΙ υποχώρηση Εθνικής κυριαρχίας).

ΚΑΙΝΟΦΑΝΕΣ : "ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ" !!!!!
Δυστυχώς ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας έδειξε την μεγάλη του άγνοια στα ζητήματα αυτά .
Γιατί εκεί που το ζήτημα πήρε διαστάσεις φαιδρού, ήταν όταν προσπάθησε να εξηγήσει τι υπάρχει πέραν της ΑΟΖ, και το αποκάλεσε "Διεθνή χωρικά Ύδατα".
Τεράστιο λάθος, γιατί αφενός τα Διεθνή Ύδατα είναι πέραν της χωρικής θάλασσας (αιγιαλίτιδας ζώνης-6 νμλ για μας) και όχι μόνο πέραν της ΑΟΖ, αφετέρου η θάλασσα πέραν της ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας είναι αυτό που το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας χαρακτηρίζει ως "Area" και εκεί υπάρχει πλήρης ελευθερία ΟΛΩΝ, υπό την ευθύνη της Ειδικής Διεθνούς Επιτροπής που έχει συσταθεί γι αυτήν την "Περιοχή".

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Δυστυχώς, ο κος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, Άμυνας και Επίτροπος στην ΕΕ και διαπραγματεύθηκε τα συμφέροντα της χώρας μας.
Και ελπίζω τα ελλείμματα του να ήταν μόνο τα ως άνω και όχι περισσότερα, κατά την ενάσκηση των λειτουργημάτων του.
Το κακό είναι ότι απευθύνεται με σιγουριά στους πολίτες και συνεισφέρει εσφαλμένα στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης για θέματα που δεν γνωρίζει επαρκώς.
Και φυσικό είναι οι πολίτες να δίνουν βαρύτητα στα λεγόμενα από ένα πρώην Υπουργό Άμυνας και Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια