Η ταυτότητα της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία - Όλο το ερωτηματολόγιο

Του Λεωνίδα Παππά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Ξεκινάει σήμερα (18 Σεπτεμβρίου) και θα διαρκέσει έξι εβδομάδες

ΦΟΡΕΑΣ : Πραγματοποιείται από INSTITUTI I STATISTIKAVE (INSTAT)/ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Το δημαρχεία ορίζουν τους περίπου 7.000 απογραφείς που αντιστοιχούν περίπου ένας αν 500 εγγεγραμμένους πολίτες ή ένας ανά 100 νοικοκυριά

ΤΡΟΠΟΣ: Οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου αποθηκεύονται σε tablet και ο πολίτης έχει δικαίωμα να ελέγχει τις καταχωρήσεις του απογραφέα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει πάνω από 100 ερωτήσεις που αφορούν το νοικοκυριό, την εργασία, τις συνθήκες διαβίωσης, την υγεία, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κλπ.
Οι τελευταίες ερωτήσεις αφορούν προσωπικά δεδομένα της γλώσσας, της εθνικότητας και του θρησκεύματος. Να σημειωθεί πως στη δήλωση του θρησκεύματος που είναι προαιρετική, υπάρχει μία παγίδα: Σε ρωτάει αρχικά αν είσαι θρησκευόμενος (σ.σ. το “Praktikon” δεν μεταφράζεται ακριβώς έτσι). Εάν απαντήσεις «όχι» δεν καταγράφει καθόλου το θρήσκευμα σου. Πρέπει να απαντήσεις «ναι» για να καταγράψει στη συνέχεια το θρήσκευμα που ανήκεις.

ΕΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ: Εάν ο απογραφέας βρει το σπίτι κλειστό, οφείλει να κολλήσει χαρτί έξω από την πόρτα με τα στοιχεία του ώστε να επικοινωνήσετε για να ορίσετε νέο ραντεβού.

ΑΠΟΓΡΑΦΉ ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΎ : Σε κάθε δήμο θα υπάρχουν ένα ή και περισσότερα κέντρα της Υπηρεσίας Απογραφής στα οποία μπορούν οι πολίτες να κάνουν εκεί την απογραφή.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΨΕΥΔΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ : Σε περίπτωση ψευδών δηλώσεων προβλέπονται πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 λεκ (450ευρώ) . Το πρόστιμο αυτό δεν αφορά την εθνικότητα όπως καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα διαδίδεται αλλά στοιχεία όπως τα οικονομικά, τα ακίνητα , τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κλπ.



Διαβάστε ακόμη



Σχόλια