Παρέμβαση της αντιπολίτευσης του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου

Παρέμβαση του υποψηφίου -στις τελευταίες εκλογές- δημάρχου Δρόπολης και Πωγωνίου, Θανάση Μανέκα και των Συμβούλων της αντιπολίτευσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δρόπολης, μέσω υπομνήματος με το οποίο ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής Δρόπολης και κατά πόσο είναι προς το συμφέρον των δημοτών της Δρόπολης και του Πωγωνίου.

Ακολουθεί το έγγραφο, όπως κατατέθηκε, επίσημα, στο Δημοτικό Συμβούλιο:

ΠΡΟΣ: Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου. Έδρα Γεωργουτσάτες.
ΘΕΜΑ: Η επίλυση των απλών καθημερινών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας.

Αξιότιμε, πρόεδρε του δημοτικού συμβούλιου
Αξιότιμοι, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε κοινωνοί από κάτοικους της Δρόπολης και του Πωγωνίου για προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Σε πρώτη φάση σταχυολογούμε τα εξής:
  1. Πολλά προβλήματα στις συναλλαγές με το Ελληνικό και Αλβανικό δημόσιο (επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, συνταξιοδοτικό, εγγραφή ιδιοκτησίας και διάφορα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις ένθεν κακείθεν). Γιατί δεν μεριμνεί το δημοτικό συμβούλιο για τη δημιουργία γραφείων εξυπηρέτησης δημοτών; Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες σε προσωπικό εξειδικευμένο να αναλάβει να διεκπεραιώσει όλες αυτές τις υποθέσεις, να μην ταλαιπωρούνται αδίκως οι συμπολίτες μας.
  2. Γιατί η ιατρική φροντίδα στα χωριά δεν προσφέρεται στους παππούδες και γιαγιάδες κατ’ οίκον; Θέλουμε σοβαρή και σταθερή αντιμετώπιση της ιατρικής φροντίδας στα χωριά μας, είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν τα χωριά μας να συνεχίσουν να κατοικούνται. Απαιτούμε σε όλα τα χωριά της πάνω Δρόπολης και Πωγωνίου το ελάχιστον μια φορά την εβδομάδα σπίτι το σπίτι να επισκέπτεται νοσηλευτικό ή ιατρικό προσωπικό. Ο δήμος σε αυτό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση απλώς χρειάζεται θέληση και όραμα.
  3. Η δημοτική αρχή να μεριμνήσει, να εξασφαλίσει τα καυσόξυλα για όλες τις οικογένειες Δρόπολης και Πωγωνίου, χωρίς το εμπορικό κέρδος. Η πολύχρονη και εμπεριστατωμένη δικά μας μελέτη πάνω σε αυτό το θέμα είναι στην διάθεση της νυν δημοτικής αρχής.
  4. Για εμάς είναι συμβόλαιο τιμής με τους δημότες Δρόπολης και Πωγωνίου. Απ’ την θέση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε και το τελευταίο νοικοκυριό στο δήμο μας να ζεσταίνεται το χειμώνα με τιμή κόστους στα καυσόξυλα (χωρίς εμπορικό κέρδος). Τιμή 3.000 LEK το κυβικό μέτρο (25€ το κυβικό μέτρο).
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο καταλήστευσης των Δροπολιτών και Πωγωνίσιων (με την ανοχή αν όχι την καταστρατήγηση της δημοτικής αρχής). Στην πάνω Δρόπολη και το Πωγώνι αναβλύζει από τα βουνά τους γάργαρο νερό που τροφοδοτεί όλα τα σπίτια με ελεύθερη ροή. Όλα τα χωριά με προσωπική εργασία και οικονομική συνεισφορά, με δωρεές των ξενιτεμένων παιδιών, της εκκλησίας, φτιάχτηκαν υδραγωγεία, δεξαμενές, εσωτερικά δίκτυα διανομής νερού, χωρίς δημόσια δαπάνη. Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να μας ενημερώσει
  • Όλος αυτός ο αγώνας, μόχθος , προσωπική εργασία και οικονομική συνεισφορά των πάνω Δροπολιτών και Πωγωνίσιων θα το εκμεταλλευτούν κάποιοι για προσωπικό όφελος;
  • Ποια είναι η σημερινή νομική μορφή της εταιρείας υδροδότησης του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου
  • Γιατί έχουν δεκαπλασιαστεί τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες (από 60.000 LEK ετησίως σχεδόν σε 600.000 LEK, μια ετήσια σύνταξη (της Αλβανίας για κάθε χωριό).
  • Σταμάτησε προσωρινά αυτός ο τρόπος υπολογισμού και χρέωσης της κατανάλωσης νερού ή μέχρι να εγκατασταθούν μετρητές σε όλα τα χωριά;
  • Αυτός ο τρόπος χρέωσης της κατανάλωσης νερού θα ισχύει και για τα χωριά της πάνω Δρόπολης και Πωγωνίου που έχουν δικές τους πηγές με ελεύθερη ροή; Πριν το 2015 τα χωρία την πάνω Δρόπολης και Πωγωνίου δεν πληρώναμε τίποτα για το νερό (10.000 LEK το χρόνο μόνο για νερό-φύλακα) το ίδιο νερό είχαμε με το σήμερα με καλύτερη εξυπηρέτηση, διορθώσεις βλαβών και ισομερής διανομή σε όλα τα σπίτια. Δεχτήκαμε να πληρώνουμε 60.000 LEK το χρόνο, για το νερό, ως αλληλεγγύη και μόνο προς τους κάτω Δροπολίτες (να μην αυξηθεί η τιμή στου κατοίκους της κάτω Δρόπολης) λόγω του κόστους άντλησης. 
      5. Θέλουμε να μας ενημερώσετε που οφείλονται αυτές οι υπέρογκες χρεώσεις στην κατανάλωση νερού.
  • Στην επιχειρηματική μορφή της εταιρείας υδροδότησης του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου;
  • Είναι ο φόρος για την αποπληρωμή του υδραγωγείου στην Πάνω Δρόπολη και των γεωτρήσεων της κάτω Δρόπολης ; Στο Πωγώνι γιατί;
  • Πόσο χρεωθήκαμε για το υδραγωγείο του Σελλειού και πόσο βελτίωσε την κατάσταση υδροδότησης; Το έργο ολοκληρώθηκε; Ποιος είναι ο επιβλέπον φορέας; Η μελέτη για άντληση των υδάτων στην κάτω Δρόπολη τι ποιότητα νερού προέβλεπε; Το αποτέλεσμα είναι εντός των προδιαγραφών της μελέτης; Γίνεται άντληση πόσιμο νερού; Ο οικιακός εξοπλισμό των νοικοκυριών της κάτω Δρόπολης (Πλυντήρια, νιπτήρες, καζανάκια) καταστρέφεται από την ποιότητα του νερού;
  • Το 2019 την εταιρεία ύδρευσης που αναλάβατε είχε πλεόνασμα, πια είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση της;
  • Υπάρχει ολοκληρωμένη και πλέον ώριμη μελέτη για το υδραγωγείο του χωριού Ζερβάτες για πόσιμο νερό με ελεύθερη ροή. Είναι ένα έργο αυτοχρηματοδοτούμενο (σήμερα υδροδοτείται με μη πόσιμο νερό με αντλιοστάσιο). Γιατί δεν ξεκινάει η υλοποίηση του έργου αυτού; Οι κάτοικοι του Ζερβατιού πληρώνουν τους πιο πολλούς φόρους κατά κεφαλήν σε όλο το δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου.
      6. Πως αξιοποιούνται οι φόροι των δημοτών για έργα υποδομής;
  • Γιατί είναι πρώτης ανάγκης η εσωτερικοί δρόμοι της κάτω Δρόπολης και όχι ο δρόμος για το Πωγώνι ή την πάνω Δρόπολη; (γίνονται έργα οδοποιίας από τα έσοδα του δήμου 350.000€ στο χωριό Τεριαχάτες ). Η πάνω Δρόπολη και το Πωγώνι έδειξαν εμπράκτως εθελούσια την αλληλεγγύη στους κάτω Δροπολίτες πληρώνοντας μέρος των δαπανών για το νερό ύδρευσης.
  • Με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την διαμόρφωση του εσωτερικού δρόμου των Βρυσερών (με πολλές ατέλειες και κακοτεχνίες) θα έχει γίνει η ασφαλτόστρωση του δρόμου από το βενζινάδικο στα Βρυσερά ως τον Λόγγο (σχεδόν 250.000€ ξοδεύτηκαν απ’ τους φόρους μας να γεμίσει με χαλίκι από το ποτάμι ένας δρόμος 100ετών) Γιατί δε προτάθηκε ο δρόμος από το βενζινάδικο στα Βρυσερά ως το Λόγγο; Εξυπηρετεί οχτώ χωριά της πάνω Δρόπολης. Τα χρήματα αρκούσαν. Κανένα νοικοκυριό (δήμος) δεν χρεοκοπεί από τα χρήματα που βγάζει (φόρους) αλλά πόσα ξοδεύει και πώς τα ξοδεύει.
      7. Με βάση πιο σκεπτικό ή μελέτης που δεν γνωρίζουμε εμείς οι υπόλοιποι δημότες εγκρίνατε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην κάτω Δρόπολη; Πόσο θα επηρεάσει τα επόμενα χρόνια την κοινωνική και οικονομική ζωή στα χωριά της Δρόπολης που πάνω από τις στέγες των σπιτιών τους θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες; Γνωρίζεται (οι δημοτικοί σύμβουλοι της νυν διοίκησης) ότι με τια αποφάσεις σας δεσμεύεται για 40-50 χρόνια το μέλλον των παιδιών της κάτω Δρόπολης; Από το 2019 που αναλάβατε την διοίκηση του Δήμου μας αφήσατε την πάνω Δρόπολη στο έλεος του Θεού ,μήπως τώρα με τις αποφάσεις σας θα καταστρέψετε και τη κάτω Δρόπολη; Τελικά σε βάθος χρόνου θα έχουμε την ερημοποίηση του τόπου μας από δικέ σας αποφάσεις , ψηφίσματα; (ανεβοκατέβασμα των χεριών) . Προτείνουμε δημοψήφισμα για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Να αποφασίσουν οι κάτω Δροπολίτες για τη τύχη του τόπου τoυς και το μέλλον των παιδιών τους και κανένας άλλος.

Αξιότιμοι, κύριοι του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου. Ο κόσμος σας ψήφισε να δώσετε λύσεις στα καθημερινά του προβλήματα. Εμάς ως αντιπολίτευση να ελέγχουμε δημοκρατικά τις αποφάσεις της διοίκησης και να προτείνουμε λύσεις προς όφελος των κατοίκων του δήμου μας. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Εμείς θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή που μας ανατέθηκε.
Ζητάμε στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο (ή σε έκτακτο) να μας δώσετε γραπτές απαντήσεις στα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω. Είναι απαίτηση όλων των κατοίκων δήμου Δρόπολης και Πωγωνίου.

Ανακεφαλαίωση επιγραμματικά
  1. Λειτουργία γραφείου εξυπηρέτησης δημοτών, να αναλαμβάνει την διεκπεραίωση των υποθέσεων με το Ελληνικό και Αλβανικό δημόσιο.
  2. Ιατρική φροντίδα μια φορά την εβδομάδα σε κάθε χωριό σπίτι το σπίτι.
  3. Καυσόξυλα για όλα τα νοικοκυριά χωρίς εμπορικό κέρδος (αυτή τη δυνατότητα την παρέχει και η Αλβανική νομοθεσία).
  4. Ύδρευση, πια είναι η σημερινή εταιρική μορφή, η ποιότητα νερού, η αποτελεσματικότητα των επενδύσεων (υδραγωγείο γεωτρήσεις), η εσωτερική διανομή και χρέωση.
  5. Τι δανειακές κάθε μορφής, υποχρεώσεις έχει ο δήμος μας;
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί, δημοτικοί σύμβουλοι τα χρήματα που διαχειρίζεστε είναι φόροι που πληρώνουμε όλοι μας. Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε σε όλες μας τις ερωτήσεις και προβλήματα που υπάρχουν στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου. Να υπάρχει διαφάνεια και να γνωρίζουμε όλοι οι δημότες (χρηματοδότες) οι φόροι που πληρώνουμε πως αξιοποιούνται. Οι φόροι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί και να μην πάνε σε βαρέλι δίχως πάτο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΩ ΞΕΡΑ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ, ΜΙΡΕΛΙΑ ΚΩΤΣΙΑ

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια

  1. Για το δρόμο του Πωγωνίου δεν αναφέρεστε πουθενά. Δυστυχώς μας έχετε όλοι ξεχασμένους και γραμμένους στα άγραφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών