Βαρίδι ο Μπελέρης για την Αθήνα!

Από όταν προέκυψε η υπόθεση με τον Δήμαρχο Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, με την απαγωγή του από τις αστυνομικές δυνάμεις και στη συνέχεια με τις ατεκμηρίωτες κατηγορίες έναντι του, που οδήγησαν στην πρωτόδικη καταδίκη του, είχε γραφτεί πως η ελληνική κυβέρνηση δίσταζε να του συμπαρασταθεί, συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών. Η υφυπουργός Εξωτερικών φέρονταν να είναι κάθετα αντίθετη στην σκλήρυνση της ελληνικής στάσης έναντι των Τιράνων.
Πιθανώς από εθελούσια οφθαλμαπάτη και πέραν κάθε κοινής λογικής, η υφυπουργός διέβλεπε πως επίκειται η διάρρηξη της σχέσης του Ράμα με τον Ερντογάν, με την Αθήνα να αντικαθιστά την Άγκυρα στην εξίσωση της υψηλής διπλωματίας! Αν βάλει κανείς κάτω τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, του ίδιου του πρωθυπουργού, άλλων παραγόντων, τις “διαρροές” και κυρίως τα κατά παραγγελία δημοσιεύματα, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η Αθήνα ακολουθούσε συγκρατημένη γραμμή, την στιγμή που τα Τίρανα κλιμάκωναν και ο Μπελέρης άρχισε να υφίστατο διώξεις.

Εξάλλου στο συγκεκριμένο ζήτημα – και χωρίς να επεκταθούμε σε άλλα που άπτονται της ευημερίας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του γηγενούς Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού – διαπιστώνει κανείς τις διαχρονικές παθογένειες στη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης πολιτικής με τα Τίρανα και συνολικότερα στην ελληνική βαλκανική πολιτική. Δηλαδή, είναι αξιοσημείωτο που ενώ εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εισηγήτρια για την ένταξη στον οργανισμό του υπό αλβανική διοίκηση Κοσσόβου είναι η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τα Τίρανα να αδιαφορούν παντελώς, συμπεριφερόμενα με αυτό τον τρόπο προς τον Μπελέρη, τη Χιμάρα και συνολικά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Τόσο η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και οι δηλώσεις σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που ακολούθησαν την ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης, εγείρουν ανησυχίες στους κόλπους της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας και της πολιτικής της εκπροσώπησης. Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται περισσότερο ως μία προσπάθεια εγκατάλειψης της υπόθεσης από πλευράς της Αθήνας, με την προσχηματική επίκληση της περαιτέρω εκδίκασής της από το Εφετείο.

Την ίδια στιγμή, έπειτα από καταγγελία του Μπελέρη, συνελήφθη με εντολή της Εισαγγελέας SPAK o διορισμένος δήμαρχος Χιμάρας και άνθρωπός του Έντι Ράμα, Γκέργκι Γκόρο μαζί με άλλα τρία άτομα. Οι συλλήψεις σχετίζονται με τη στρατηγική επενδυτική ιδιότητα του Artan Gaçi, συζύγου της πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην υπουργού Άμυνας της Αλβανίας, Olta Xhaçka σύμφωνα με το himara.gr.

Ο “ενοχλητικός” Μπελέρης
Για να επιστρέψουμε σ την υπόθεση Μπελέρη, προηγουμένως από το περιβάλλον της ΝΔ διακινούνταν σενάρια, ώστε ο Δήμαρχος Χιμάρας που κρατείται στις φυλακές του Φίερι, να συμπεριληφθεί στον συνδυασμό του κυβερνώντος κόμματος για τις Ευρωεκλογές. Πέραν της διάστασης της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος (προς αλίευση ψήφων), μια τέτοια εξέλιξη στην πραγματικότητα θα αποτελούσε συνθηκολόγηση και ταπείνωση της Ελλάδας. Εξάλλου, εμμέσως σε κάτι αντίστοιχο έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Μπελέρης, καθώς σε αναρτήσεις του αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι του έχει γίνει πρόταση να παραιτηθεί από το αξίωμα του επικεφαλής του Δήμου, με αντάλλαγμα την άμεση αποφυλάκισή του!
Και ενώ δηλώνει κάθετα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα συμβιβασμό, προειδοποιεί εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα ανεχτεί και την οποιαδήποτε παρασκηνιακή συναλλαγή τρίτων, εν ονόματί του… Εξάλλου, κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή που δεν θα λαμβάνει υπόψιν την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος της Χιμάρας και το σύνολο των παραβιάσεων των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της, όπως αυτό του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δηλώνουν και ο φορέας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ–ΚΕΑΔ.

Έχει αξία να αναφερθεί ότι όλη αυτή την περίοδο που διαρκεί η πρόκληση των Τιράνων (σχεδόν έναν χρόνο) εκτός απ’ τις ρητορικές ανακοινώσεις, δεν έχει συμβεί τίποτα προκειμένου η κοινότητα των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών να αισθανθεί ότι η Αθήνα είναι δίπλα της και πως συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πολιτικών που στοχεύουν στον ξεριζωμό της.
Στο παρελθόν, κατά την διάρκεια των τριάντα και πλέον χρόνων απ’ την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα – και κατά συνέπεια και οι σχέσεις Αθήνας-Τιράνων – έχουν περάσει και από άλλες περιόδους εντάσεων και προκλήσεων. Όμως, εκτός των όποιων διπλωματικών χειρισμών, υπήρξαν και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της πρακτικής στήριξης της ελληνικής κοινότητας. Αυτή την φορά λείπουν όλα αυτά τα στοιχεία και μάλλον φαίνεται να επικρατεί η λογική του “απεγκλωβισμού” απ’ το “ενοχλητικό” Βορειοηπειρωτικό, προς ικανοποίηση των Τιράνων.

Η επίσκεψη Λοβέρδου
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει ειδική αναφορά στην επίσκεψη στις φυλακές του Φίερι του προέδρου του κόμματος “Δημοκράτες” Ανδρέα Λοβέρδου, την περασμένη Τρίτη. Τον κ. Λοβέρδο συνόδευε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, ομογενής βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες. Έχει τη δική της σημασία, δεδομένου ότι ο κ. Λοβέρδος – όπως επισήμανε στους Αλβανούς δημοσιογράφους – αντιμετωπίζει την υπόθεση απ’ την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, του ενεργού δικηγόρου και πολιτικού. Ως δε Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, την περίοδο μετά τον εμφύλιο και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, είχε χειριστεί τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, οι οποίες παρουσιάζουν ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στον κρατούμενο Δήμαρχο, δήλωσε ότι η υπόθεση δεν ενέχει κανένα στοιχείο ποινικού αδικήματος. Η δε δικονομική της διαχείριση αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται κράτος δικαίου στην Αλβανία και ότι είναι καταφανής η καταστρατήγηση των αρχών του τεκμηρίου αθωότητας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Ως εκ τούτου, η ίδια Αλβανία κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε αυτή την δήλωση έχοντας επίγνωση του ρόλου που έπαιξε η χώρα μας – δια της Πρωτοβουλίας της Θεσσαλονίκης – για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Εάν μια αντίστοιχη θέση διατυπωθεί κάθετα, χωρίς άλλα υπονοούμενα του τύπου “αναμένουμε την εκδίκαση της έφεσης”, τότε λογικά οι πιέσεις των Αμερικανών και των Γερμανών θα στραφούν προς τα Τίρανα.

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια

  1. Αναρωτιέμαι γιατί κανένας Έλληνας δημοσιογράφος δεν αναφέρεται στις δραστηριότητες του Μπελερη απο το 90 μέχρι το 94 ??? Πως γίνεται ένας άνθρωπος που πιάστηκε με καλάσνικοφ και κατηγορούνταν για δολοφονία δύο ανθρώπων δεν έκανε καθόλου φυλακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κατηγορητήριο που επέβαλε ο γενίτσαρος Ράμα δεν περιλαμβάνει τις φαντασιώσεις σου. Συνεπώς είναι άσχετο με το θέμα. Αν υπήρχε κώλλυμα δεν θα του είχε επιτραπεί να είναι υποψήφιος εξ αρχής.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών