Αοριστολογίες Γεραπετρίτης για την υπόθεση Μπελέρη

Σε συζήτηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Φωτάκη, στο «East Macedonia Thrace Forum II» (Αλεξανδρούπολη, 14.03.2024), ρωτήθηκε και για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.
Οι απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός, Γιώργος Γεραπετρίτης, ήταν κάπως....αόριστες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπόθεση Μπελέρη. Τι σκοπεύετε να κάνετε; Και αν αυτή η υπόθεση είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας;

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το ζήτημα Μπελέρη θα το πω σε τίτλους. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι ένα ζήτημα διμερές. Γιατί είναι ζήτημα ευρωπαϊκό; Διότι πρόκειται για μία κατ’ εξοχήν έκφανση του κράτους Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Νομίζω ότι κάποιοι συνάδελφοί σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνούν.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε ακόμα και εκείνους οι οποίοι είναι μεμψίμοιροι, και θα το πράξουμε, εάν χρειαστεί. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το εξής. Εδώ έχουμε μία περίπτωση εκλεγμένου δημάρχου. Έχει σημασία ότι πρόκειται για αιρετό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η φωνή του λαού και άρα θα πρέπει όλοι να έχουμε μια κατανόηση. Η Ελλάδα κράτησε και εδώ μία στάση εξαιρετικά παραγωγική, ωφέλιμη. Ποτέ δεν είπαμε ότι θα εκβιάσουμε μία δικαστική απόφαση. Εκείνο που είπαμε ήταν το αυτονόητο. Ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρχει μια δίκαιη δίκη και δεύτερον, ότι θα πρέπει ο εκλεγμένος δήμαρχος να αναλάβει τα καθήκοντά του. Αυτό είναι το ελάχιστο το οποίο θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε.
Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να πούμε ότι δεν είδαμε ανάλογες κινήσεις από την αλβανική πλευρά. Υπάρχει απόφαση αλβανικού δικαστηρίου, το οποίο επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση από τη δημαρχία του εκτελούντος χρέη δημάρχου, Γιώργου Γκόρο. Δυστυχώς, η απόφαση αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε και βρισκόμαστε στο εξής πολιτικό και ιστορικό παράδοξο: ο ηττηθείς υποψήφιος δήμαρχος των εκλογών της 14ης Μαΐου να είναι αυτή τη στιγμή δήμαρχος και ο Φρέντι Μπελέρης, που είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος, να βρίσκεται στη φυλακή. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό γεννά ζητήματα κράτους Δικαίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άρα το βέτο είναι ανοιχτό.

Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η Ελλάδα διατηρεί πάντοτε ανοιχτές όλες τις επιλογές. Το βέτο, όμως, ξέρετε, δεν είναι αυτοσκοπός. Η αρνησικυρία, η οποία δίδεται στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι για να ασκείται η οποιαδήποτε πίεση προς κάποια κατεύθυνση. Είναι για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλει πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Επιβάλλει τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμό των μειονοτήτων, σεβασμό του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών πολιτικών δικαιωμάτων. Άρα, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε κράτος-μέλος έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να θέτει τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη


Σχόλια