Παιχνίδια με τη φωτιά: Ο Ράμα βάζει στην εξίσωση τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα

Η επίσκεψη και ομιλία του Έντι Ράμα στην Αθήνα μόνο και μόνο να μιλήσει στους συμπατριώτες του σε προεκλογική εκδήλωση, χωρίς καμιά επαφή με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης, ρίχνει λάδι στη φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις!
Παρότι τα Τίρανα κρατούν στα λόγια χαμηλούς τόνους, υποβαθμίζοντας το γεγονός καθώς υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός τους ξεκινά την προσεχή Κυριακή από την Αθήνα σειρά ομιλιών που θα κάνει και σε άλλες χώρες (φέρεται να ακολουθεί το Μιλάνο στα τέλη Μαΐου), ο Έντι Ράμα έχει ως ανομολόγητο σκοπό να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες της χώρας του ως ...αντίβαρο στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία!

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό, καθώς αν δεν προσεχτεί ιδιαίτερα αναμένεται να δημιουργήσει ένταση που μπορεί να επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση όξυνσης των σχέσεων των δυο χωρών, ενώ εξ αντικειμένου θα δυσκολέψει περαιτέρω τη ζωή των ανθρώπων της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία, αλλά και των Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας και θα ενισχύσει τις ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές και στις δυο πλευρές.

Όσο και αν το αρνούνται τα Τίρανα:
  • Η ομιλία Ράμα στους ομοεθνείς του της Ελλάδας γίνεται στις 12 Μαρτίου, ένα ακριβώς χρόνο από την προφυλάκιση του Φώτη Μπελέρη!
  • Γίνεται, επίσης, μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
  • Οι εκλογές στην Αλβανία γίνονται πολλούς μήνες αργότερα και, συνεπώς, δεν υπάρχει το επείγον για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συγκέντρωσης!
  • Τα Τίρανα αρνήθηκαν την παραίνεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην γίνει η συγκέντρωση του Ράμα στην Αθήνα πριν τις ευρωεκλογές, αλλά να πραγματοποιηθεί μετά από αυτές! Μάλιστα η Αθήνα φέρεται να ζήτησε από τις Βρυξέλλες να πιέσουν τον Ράμα να αναβάλλει τη συγκέντρωση στην Αθήνα, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν οι Βρυξέλλες ανταποκρίθηκαν και δεν εισακούστηκαν ή εάν αδιαφόρησαν, θεωρώντας φυσιολογικό το γεγονός!
Η στρατηγική του Έντι Ράμα, επίσης, είναι απολύτως φανερή:
  • Δεν ασκεί καμιά κριτική στην υποψηφιότητα Μπελέρη στην Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ προκειμένου να μην τον καταστήσει σημείο αναφοράς και του δώσει έτσι ψήφους, με αποτέλεσμα να εκλεγεί ψηλά στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο!
  • Στο θέμα Μπελέρη θα αναφερθεί μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα καταστήσει όμηρο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τουλάχιστον για μια πενταετία!
  • Το κυριότερο, όμως, θεωρώντας ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη αποτελεί επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του, πραγματοποιεί αντιπερισπασμό με τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας-και ας ευχηθούμε να μην γίνουν μελλοντικά κινήσεις για αναγνώριση αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα!
  • Να σημειώσουμε ακόμα πως σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν, η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε την ομιλία Ράμα στους ομοεθνείς του στην Αθήνα από το δήμαρχο Γαλατσίου, καθώς είχε ενοικιαστεί για τη συγκέντρωση το γήπεδο της πόλης! Προφανώς (και εφόσον αυτό συμβαίνει) οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν κατάλαβαν τίποτα, προφανώς κουρασμένες από τις τόσες παρακολουθήσεις στρατηγών, υπουργών και πολιτικών αρχηγών, καθώς και δημοσιογράφων στην Αθήνα!
Αξίζει να σημειώσουμε πως στο Γαλάτσι, στις 10.30 το πρωί της προσεχούς Κυριακής, εκτιμάται ότι θα προσέλθουν περί τους 5.000 Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ...προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα!

ΥΓ1: Το Μαξίμου φαίνεται να μην έχει τακτική για το πώς θα κινηθεί απέναντι στο γεγονός! Να σημειωθεί πως κάποιοι υπενθυμίζουν ότι στον ίδιο χώρο υπάρχει και άλλη εκδήλωση, η κυβέρνηση (που σε κάθε περίπτωση πιάστηκε στον ύπνο) δεν θέλει να απαγορεύσει (ουσιαστικά) τη συγκέντρωση!
ΥΓ2: Είναι απολύτως αναγκαίο η συγκέντρωση και η ομιλία Ράμα θα πρέπει να περιφρουρηθεί, καθώς κανείς δεν ξέρει αν ακραία στοιχεία δεν θελήσουν να αντιδράσουν.
ΥΓ3: Ακόμα και αν αναβαλλόταν τώρα η συγκέντρωση Ράμα, θα γινόταν μετά τις ευρωεκλογές, συνεπώς το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο!
ΥΓ4: Στις 24 Απριλίου τα «Παιχνίδια εξουσίας» εξήγησαν «Γιατί ο Μητσοτάκης απέτυχε στην υπόθεση Μπελέρη» 

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια